Milyen gyakran kell hajat mosni? Meglepő a válasz

Sokakat foglalkoztat, hogy vajon létezik-e egységes ajánlás arról, hajkoronánk egészsége és szépsége érdekében hány naponta érdemes azt megmosni.

Ki ne vágyna egészséges, dús és fényes hajkoronára? Akinek ez megadatott, mindent megtesz, hogy megőrizze, akinek pedig nem, azért, hogy a lehető legtöbbet hozza ki adottságaiból. A hajápolás egyik alappillére a hajmosás. Szakértők szerint azonban nincs egységes, mindenkire érvényes szabály ennek gyakoriságáról - írja témával foglalkozó összefoglalójában a CNN Online. 

Nincs egységes hajápolási rutin, mindenkinek más válik be. Fotó: Getty Images
Nincs egységes hajápolási rutin, mindenkinek más válik be. Fotó: Getty Images

Mennyi az annyi?

Néhányan meg vannak győződve róla, hogy mindennap hajat kell mosniuk, különben nagyon zsíros lesz. Ha viszont néhány napot kihagynának, talán azt tapasztalnák, hogy fejbőrük vagy hajuk nem is annyira zsíros, mint képzelik – idézi az oldal Anthony Rossit, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont bőrgyógyász asszisztensét, aki szerint hajápolási rutinunk egyéni törekvéseinktől és preferenciánktól függ. 

Azt, hogy milyen gyakran kell mosni a hajunkat, több tényező befolyásolhatja: függ annak típusától (normál, zsíros vagy száraz), állagától, frizuránk stílusától, de szerepet játszhat benne az is, hogy fejbőrünk mennyire zsírosodik. Érdemes tudni, hogy a túl gyakori mosás kiszáríthatja és fakóvá teheti a hajat, amely elveszítheti természetes csillogását, míg ha túl ritkán mossuk, a zsíros fejbőr kellemetlen szagot áraszthat, a haj pedig zsíros tapintásúvá válhat.

Honnan tudjuk, mi a legjobb nekünk?

Rossi szerint a felsorolt tényezőket figyelembe véve egy átlagos ember esetében – aki nem izzad extrém módon, és akinek a fejbőrét nem éri mindennap klóros víz – elég a heti egyszeri, de legfeljebb kétszeri hajmosás. Ha olyan kémiai anyagokkal kezelték hajunkat, amelyek száríthatják vagy töredezetté tehetik a végeket – például a szőkítéshez, vagy a dauerhoz használt vegyi anyagok –, akkor érdemes ritkítani a samponos tisztítások számát: hetente legfeljebb egyszer kerüljön sor erre. 

Gyorsan zsírosodó fejbőr esetén az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia ajánlása szerint a napi egyszeri mosás is indokolt lehet. Mivel a pubertáskori hormonális változásoknak köszönhetően nemcsak az arc és a test, hanem a fej bőre is fokozottan olajos lehet, ilyenkor hasznos lehet a gyakori hajmosás. Az életkor előrehaladtával azonban a fejbőr mind kevesebb olajat termel, így idősebb korban már nem indokolt a napi rituálé. A meglévő adottságok is sokat nyomnak a latban: a sűrű, göndör hajat például az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint nem szerencsés gyakran mosni, mert hajlamos lehet a kiszáradásra, a töredezésre. Arra viszont hajunk és fejbőrünk egészsége érdekében érdemes figyelni, hogy legalább két-három hetente tisztítsuk. 

Két mosás között mit tehetünk tincseinkért?

Anthony Rossi szerint a hajmosások közötti időszakokban jót tesz a rendszeres fésülés, ezzel ugyanis eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket. Ebben segíthet a fejbőr masszírozása is. Ha valaki sportol és izzad, akkor nem kell minden alkalommal sampont használnia: a vízzel való öblítés is eredményes lehet. A hajvonal környéki olajat pedig fel lehet itatni egy puha kendővel, nem kell azonnal bedugni a fejünket a víz alá – tanácsolja Rossi. Ha viszont nem vagyunk biztosak benne, hogyan ápoljuk hajunkat, vagy problémás a fejbőrünk, mindenképpen konzultáljunk bőrgyógyásszal.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra