A testedzés hatása az öregedésre

A mondás úgy tartja, hogy annyi évesek vagyunk, ahány évesnek érezzük magunkat. Mi is az a biológiai életkor? Kitolható-e az öregedés folyamata? Milyen hatással van testünkre a fizikai aktivitás?

Milyen életszakaszokat különíthetünk el?

A nemzetközi felosztás szerint az első életciklus 0-tól 18 éves korig tart. A második 18-tól 65 éves korig, míg a harmadik szakaszt 65-től az élet megszűnéséig számítjuk. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1963-ban megjelent meghatározása szerint, a 45. éves kortól a következő életkori kategóriákat különbözteti meg: 45-től 59 éves korig tart a középkor, 60-tól 74 éves korig húzódik az idősödő kor, 75-től 89 éves korig az időskor, és 90 év felett aggkorról beszélünk.

Biológiai életkor

Biológiai életkornak nevezzük az öregedést, vagyis azt, hogy az egyes szervek szervrendszerek milyen életkorban vannak. Nyilvánvaló, hogy az öregedés során a szervezet egésze nemcsak alaki, hanem működésbeli változáson is keresztülmegy. Az egyes szervek öregedésének mértéke eltérhet egymástól. Korunkban lehetőség nyílik a különböző szervrendszerek biológiai életkorának meghatározására, amely egy "BioAging" szoftver segítségével történik.

Szervek és szervrendszerek öregedése

Idős korban a különböző szervek és szervrendszerek morfológiai és funkcionális változáson mennek keresztül. Fussuk most át, hogy az agy, a szív, a csontállomány, az izomzat, a vese, és a tüdő paraméterei milyen változásokon is mennek keresztül az idős kort elérve.

Az agy súlya 10-12 százalékkal csökken az idős kor elértével, a szív bal kamrafalának vastagsága 80 éves korra akár 20-25 százalékkal, a szív perctérfogata évente 1 százalékkal csökkenhet, ahogy a felnőtt korból az idős korba hajlunk. Természetesen a vérnyomásértékek is jelentősen változnak mindkét nemnél. A csontállomány és az izomzat volumene időskorban több százalékos csökkenést mutat.

A vese vérátáramlása idős korra a felére csökken, míg a tüdő funkciói és kapacitásai is meggyengülnek. (A maximális légzési kapacitás 80 éves korra 40 százalékkal, a maximális oxigénfelvevő-képesség pedig akár 50 százalékkal is csökkenhet.)

Testedzés hatása az öregedésre

A rendszeres testmozgás képes csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét. Ezzel nem csak az életminőség, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is megelőzhetők. Gondoljunk csak a szív-érrendszeri betegségekre, anyagcsere betegségekre vagy a csontritkulásra. Rendszeres fizikai aktivitás hatására a szív-érrendszer teljesítőképessége nő, ugyanúgy, mint az izomerő, és javulhat az ízületi mozgékonyság csakúgy, mint a mozgáskoordináció. Vizsgálatok tucatjai bizonyították, hogy fizikai terhelés hatására a cukorbetegség, az elhízás, a szív-érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás gyakorisága (incidenciája) csökken. Az idősek mentális teljesítménye a testmozgás hatására javul, és megállapítható, hogy a mortalitás csökken.

Mivel a rendszeres fizikai aktivitás számos hormon - pl. tesztoszteron - szintjét fokozza, ezért a nemi vágy idősebb korban is fenntartható. Idős korban a testedzés duplán fejt ki jótékony hatást. Egyfelől nő a nemihormon-szint, így a libidó, másfelől a szervek vérellátása javul, az erekció mechanizmusa kiteljesedik. Az időskori hangulatzavarok kezelésére jól alkalmazható a rendszeres testedzés, mivel bizonyos endogén hormonok (opioid) felszabadulása boldogságérzést okoz.

Hogyan lehet idős korban fizikailag aktív életmódot kialakítani? A sportolásban az a nagyszerű, hogy a kezdet nincs életkorhoz kötve, bármikor elkezdhető, még 60 éves korban sincs késő elindulni: gyalogolni, kocogni, biciklizni, túrázni stb. Ha valaki elhatározza, hogy fizikai aktív életmódot folytat, akkor annak egy idő elteltével a mozgás, a sportolás az élete részévé válik, igénnyé és szükséggé.

Az élet folyamán nagy változáson megy keresztül a szervezet, 40 év fölött már különösen lényeges figyelmet fordítani a testi egyensúlyra. Aki nem szokott hozzá a rendszeres, komolyan vett fizikai aktivitáshoz, érdemes elvégeztetni előtte egy komplex szűrővizsgálatot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra