Aneurizma tünetei és kezelése

2016.10.14. 11:00

 Szabó Emese

 dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvos

Mi az aneurizma?

Az aneurizma olyan éren lévő kiboltosulás, amely az érfal gyengesége miatt alakul ki. Veszélyét az adja, hogy ha kireped, vérzés alakul ki, annál nagyobb, minél nagyobb érről van szó - az aorta aneurizmájának megrepedése például életveszélyes állapotot okozhat. A fiataloknál jellemzően agyban jelentkeznek genetikai okok miatt kialakuló aneurizmák, míg idősebb korban már inkább az érelmeszesedés talaján kialakuló típusok a jellemzőek. Aneurizma nem csak az agyban alakulhat ki, hanem máshol is, súlyos, életveszélyes állapotot viszont leginkább agyban és a nagy verőérben, az aortában okoz.

Az aneurizma előfordulása

Nem túl gyakori az aneurizma, bár többségében nem is ismerik fel, lévén ha nem reped meg, panaszokat sem okoz. Mivel aneurizma genetikai okok miatt is kialakulhat, mindenképp nagyobb eséllyel lesz érintett az, akinek családjában már előfordult fiatalkori halál - még akkor is, ha ennek pontos oka nem ismert. Gyakori például, hogy a családban csak olyan "legenda" kering, hogy valakinek fiatal korában rendszeresen fájt a feje, aztán váratlanul meghalt. Persze ma már ez kevésbe takarhat aneurizmát, lévén azoknál, akik a közelmúltban haltak meg, mindenképpen kiderül, ha a halál oka érelpattanás volt, de régen ez nem mindig volt így.

Az aneurizma okai

Aneurizma azért jön létre, mert az érfal valami miatt gyenge. Ezt okozhatja genetikai adottság, azaz örökletesen gyenge érfal, de eredményezhet ilyesmit az is, hogy érelmeszesedés miatt az érfal megreped, két rétege elválik egymástól, közéjük vér kerül, ami álüreget képezve tornyosulni kezd. Ez tulajdonképpen egy kiboltosulást okoz. A fiatalok agyi aneurizmája lehet fejlődési rendellenesség miatt kialakuló érkiboltosulás is.

Az aneurizma tünetei

Az agyi aneurizma tünete lehet a fájdalomcsillapítóra nem szűnő kínzó fejfájás. Emiatt ha valakinek szokatlanul erős fejfájása lesz, érdemes lehet ez irányba vizsgálódni, kizárni ennek lehetőségét. Ha az aneurizma a mellkasban, az aortán van, a szívinfarktus tünetei, többek közt az erős mellkasi fájdalmak lehetnek árulkodóak.

Az agyi aneurizma egyik fő tünete a szűnni nem akaró fejfájás

Az agyi aneurizma egyik fő tünete a szűnni nem akaró fejfájás

Az aneurizma diagnózisa

Aneurizma artérián, így a nagy verőéren, az aortán, a mellkasi aorta felszálló és leszálló ágán egyaránt kialakulhat, de létrejöhet ilyen kiboltosulás az aorta hasi szakaszán is. A problémát általában véletlenszerűen diagnosztizálják, lévén ha tüneteket nem okoz, senki nem kezdi el keresni. Ez esetben a probléma általában más ok miatt végzett szívultrahang miatt derül ki, magát az aneurizmát pedig jellemzően az aorta mellkasi szakaszán szokták észrevenni. Ilyenkor a vizsgálatot mellkas CT-vel folytatják, annak segítségével állítják fel a diagnózist. Az agyi területeket érintő aneurizmát ugyancsak képalkotó eszközökkel azonosítják. Hasonló a helyzet a hasi aneurizmánál is, amelyet már hasi ultrahanggal is észre lehet venni.

Az aneurizma kezelése

Az aneurizmát nem feltétlenül kell kezelni, szerencsés esetben - ha nem reped meg - együtt is lehet vele élni. Jobb esetben arra is van példa, hogy az aneurizma vér által tágított álüregét megalvadt vérrög tölti ki, az úgymond stabilizálja és párnázza az érfalat, ami emiatt nem reped meg. Ha kezelésre nincs is szükség, az aneurizmák követése, rendszeres vizsgálata - ez esettől függően lehet egy-két hónapos, de akár éves rendszeresség is - nagyon fontos. Szintén nélkülözhetetlen a vérnyomás ellenőrzése is, lévén ilyen esetekben a magas vérnyomás kerülése kulcsfontosságú. Erre azért kell figyelni, mert a nagyobb érfalfeszülés nagyobb eséllyel repesztheti meg az aneurizmát. Az aneurizmát adott méret fölött már operálni kell, lévén ha túl nagy, akkor már megnő a repedésének a kockázata is.

Az aneurizma gyógyulási esélyei

Ha az aneurizmát műteni kell, akkor a gyógyulás teljes is lehet. Ilyenkor az érintett eret vagy pótolják, vagy úgynevezett sztentet tesznek bele.

Az aneurizma megelőzése

Az aneurizma elpattanásának kockázatát a magas vérnyomás megfelelő kezelésével lehet csökkenteni, de segít az is, ha valaki törekszik arra, hogy megelőzze az érelmeszesedést. A genetikai okok miatt kialakuló aneurizmát értelemszerűen nem lehet megelőzni.

Szövődmények

Az agyi aneurizma agyvérzést, tehát stroke-ot okozhat, egyértelműen ez az érkiboltosulás legkomolyabb lehetséges szövődménye. Mindez neurológiai, idegi problémákat is kiválthat, lehet maradandó következménye is. Ha az aneurizma az agytörzs közelében van és megreped, akár azonnali szívmegállás és légzésleállás is történhet.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvosnak.

Kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Aneurizma kezelésére! További kérdésem van Aneurizma témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban kedden délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag