A hasi elhízás veszélyei

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Eleinte csak a nadrágot érezzük szűkebbnek, aztán a blúzok is feszülnek, majd megjelennek az első úszógumik... A súlygyarapodás folyamatát érdemes még csírájában elfojtani, mert minél jobban domborodik a hasunk, annál nagyobb kockázatnak tesszük ki egész szervezetünket.

A pluszkilóknak persze senki nem örül, de a kisebb súlyingadozások életünk velejárói - stresszes időszakokban, a téli hónapokban, szerelmi bánat esetén, vagy éppen a nagy érzelmek fellángolásakor is előfordulhat, hogy kicsit többet mutat a mérleg. De akkor honnan lehet tudni, hogy nem a szokásos egy-két kiló plusszal van dolgunk? - A súlygyarapodás legfőbb okozója, ha tartósan pozitív az energiaegyenletünk, vagyis több energiát viszünk be, mint amennyit szervezetünk felhasznál.

A testtömegindex (BMI) segítségével otthon is bárki egyszerűen kiszámolhatja és nyomon követheti, hogy a normál tápláltsági kategóriába esik, netán túlsúlyos vagy elhízott. Ehhez a kilogrammban mért testtömegünket kell elosztani a méterben mért testmagasságunk négyzetével - magyarázza dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos. Mint megtudtuk, a manapság igen elterjedt "nyugati életmód", azaz az egészségtelen táplálkozási szokások, az inaktív, ülő életvitel, a sok stressz és az alváshiány mind elősegítik a hízást, azt azonban, hogy a felszedett kilók végül hol kötnek ki, elsősorban a genetika és a hormonális hatások befolyásolják. - Normál testsúly mellett is megfigyelhető, hogy kinek melyik testrészére raktározódik a zsírfelesleg, ami leggyakrabban a has területe. Két szintén nagyon egyszerűen elvégezhető méréssel járhatunk utána, hogy mi is a hasunkra hízunk-e. Az egyik mutató a haskörfogat (a csípő és a bordák közt félúton mért érték), ami nők esetében 80 cm alatt, míg férfiaknál 94 cm alatt tekinthető jónak. A másik mutató a derék-csípő hányados, ami egyben a testalkatunk megítélésében is segít. Ehhez a haskörfogatunkat kell elosztani a csípőkörfogatunkkal, ami nők esetében 0,85, férfiaknál pedig 0,9 fölött jelez hasi típusú zsírlerakódást.

A hasi elhízástól nehezebb megszabadulni

A hasi elhízástól nehezebb megszabadulni


Nem csak esztétikai probléma

A köznyelvben csak sörhasként emlegetett hasi elhízás nem csak az öltözködést nehezíti meg, és bár a hölgyek legtöbbször a tükörben viszontlátott alakjukkal elégedetlenek, a hasi zsírpárnák ennél jóval nagyobb veszélyeket rejtegetnek a szervezet egészére nézve. - A hasi zsírfelesleg kiemelten növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, így hajlamosíthat magas vérnyomásra, szívpanaszokra, agyvérzésre, de ugyanígy hozzájárulhat a szénhidrát-anyagcserezavarok, a magas koleszterinszint és az epebetegségek kialakulásához. A hasüregi, úgynevezett zsigeri (viszcerális) zsírfelhalmozódás ezen túl légzési és alvászavarokat, vizelettartási panaszokat és meddőségi problémákat okozhat. Az alma típusú elhízás bizonyítottan kapcsolatban hozható továbbá egyes daganatos betegségekkel, így például a nyelőcső-, máj-, epehólyag-, vékony- és vastagbélrákkal, valamint a prosztata- és (menopauza után különösen) emlőrák kockázatát is fokozza - árulja el szakértőnk.

Könnyen jön, nehezen megy

A felsorolt rizikók testsúlycsökkenéssel szerencsére mérsékelhetők, ám a makacsul ragaszkodó zsírpárnák miatt a fogyás jól összeállított diéta és rendszeres testmozgás mellett sem mindig egyszerű. - A fogyókúra általános hatást gyakorol a szervezetre, vagyis hiába szeretnénk célzottan a hastájéki plusztól megszabadulni, a bőr alatti zsírréteg (ami a hosszú távú zsírraktározás helye) csak akkor kezd eltűnni, ha már minden más helyről leadtuk a felesleget. A jó hír azonban, hogy az egészségügyi kockázatokat tekintve rizikósabb hasüregen belüli zsírtömeg a táplálkozás megváltoztatásával hatékonyan csökkenthető - hívja fel a figyelmet dr. Gajdács Ágnes. Vagyis hiába a sorozatokban végzett hasizomgyakorlatok, pusztán ezektől még nem lesz laposabb hasunk, legfeljebb edzett hasizmaink a zsírraktárak alatt. Szakértőnk szerint a hasi zsírpárnák eltüntetésére helyi megoldást kell keresni, ilyen például az elektrolipolízis, melynek segítségével célzottan szabadulhatunk meg a problémás zsírraktáraktól.

Határértékek

Haskörfogat


Normál Közepes szív- és
érrendszeri rizikó
Magas szív- és
érrendszeri rizikó
Nők 80 cm alatt 80-88 cm 88 cm felett
Férfiak 94 cm alatt 94-102 cm 102 cm felett

Derék-csípő hányados


Csípőtáji zsírlerakódás Hastáji zsírlerakódás
Nők 0,85 alatt 0,85 felett
Férfiak - 0,9 felett


Támad a stresszpocak

Nem véletlen, hogy a különösen stresszes időszakokban, például egyre tornyosuló munkahelyi feladatok vagy párkapcsolati zűrök idején megnő a nassolási vágyunk. A feszültség okozta magasabb kalóriabevitel kutatások szerint evolúciós mintáinkra vezethető vissza - stresszhelyzetben a szervezet "vészhelyzeti" üzemmódba kapcsol és tartalékolni kezd, ezért az ilyenkor felszabaduló hormonok miatt megnő az étvágyunk. És hogy miért pont a hasra vándorolnak a pluszkilók? Mert így tudnak a legközelebb helyezkedni a májhoz, ahonnan a szervezet szükség esetén a leggyorsabban képes felhasználható energiává alakítani a zsírraktárokat.

Hasi elhízás = depresszió?

Egy tavalyi holland kutatás arra a meglepő eredményre jutott, hogy a zsigeri zsírfelesleg hajlamosíthat a depresszióra. Az öt éven át folyó kutatás végére a vizsgált, testtömegindexük alapján túlsúlyos, illetve elhízott alanyok 40 százalékánál jelentkeztek depressziós tünetek. Ennek oka valószínűleg a hormonháztartás megváltozásában keresendő, a depresszióval járó magasabb kortizolszint ugyanis aktiválja a hízásért felelős hormonokat, miközben akadályozza a hasüregen belüli zsírraktárak leadását.

Tudta-e?

Míg a férfiak közel 100 százaléka hajlamos a hasi zsírgyarapodásra, a nőknek mindössze egyharmada tartozik ebbe a kategóriába. A hölgyek maradék kétharmada azonban a menopauza közeledtével "csoportváltóvá" válik, és a 35-36. életévük után nekik is számolniuk kell a hastájékon megjelenő párnácskákkal.

Nők Lapja Egészség
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Balogh Eszter
táplálkozástudományi szakember
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag