A grapefruitlétől tényleg lehet fogyni

Egereknél már sikerült a kísérlet
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

diéta, fogyókúra, grapefruit, egészséges életmód, grapefruitlé

Egy új kutatásban bebizonyították, hogy a grapefruitlétől lefogytak - a kövér egerek. Mi a hatás lényege, és vajon embereknél is alkalmazható-e?

Számos pletykát hallhattunk már arról, hogy a grapefruitlé gyorsítja az anyagcserét és égeti a kalóriáinkat, a grapefruitalapú étrendkiegészítőkről már ne is beszéljünk. A University of California kutatóinak egerekkel végzett legutóbbi vizsgálata most viszont bizonyítékkal is szolgál.

A kutatók nem kevesebbet jelentettek be a Plos One című szaklapban, mint azt, hogy a grapefruit leve egereknél elősegítette a fogyást.

A tanulmánnyal kapcsolatban többen pikírten jegyzik meg: érdekes, hogy a kutatást a California Grapefruit Growers Cooperative gyümölcstermesztő cég támogatta. Az egyetemi kutatók viszont állítják: ugyanolyan vizsgálati protokollt alkalmaztak, mint minden más esetben, az eredmények pedig megdöbbentőek voltak számukra.

Tipp

Tudta, hogy nemcsak ételektől, hanem italoktól is fogyhat? Kattintson ide és olvasson tovább!A kísérletben két csoport egér anyagcseréjét vizsgálták: az egyik csoport étrendje grapefruitléből és magas zsírtartalmú ételekből állt, a másik csoport a gyümölcs leve helyett cukros vizet kapott. Az első csoport egereinek átlagos testsúlya 18 százalékkal csökkent a kísérlet végére.

A kutatók is megdöbbentek a grapefruitlé hatásától

A kutatók is megdöbbentek a grapefruitlé hatásától


Amikor a második körös kísérletet kövér egerekkel végezték el, a gyümölcslevet fogyasztó állatok átlag 8 százalékkkal kevesebbet nyomtak a kísérlet végére. Meglepő volt azt is tapasztalni, hogy a fogyásnak indult állatok inzulinérzékenyebbek lettek, májegészségük javult és vércukorszintjeik is jobban helyreálltak.

Míg az eredmények roppantul eredményesnek tűnhetnek (főként azok számára, akik többféle étrend kipróbálása után sem értek el látható eredményt), érdemes megjegyezni: ami az egerek szervezetében működik, az korántsem biztos, hogy az emberi szervezetnek is megfelelő. Ráadásul egy kutatás még nem elég ahhoz, hogy levonhassuk a konklúziót a grapefruitlé hatásairól, mindehhez számos, emberekkel végzett, kontrollált kísérlet szükséges.

Itt érdemes megjegyezni, hogy mielőtt önjelölt grapefruitkúrába kezdenénk, mindenképpen egyeztessünk háziorvosunkkal. A grapefruitlé és egyes gyógyszerek kombinálása ugyanis veszélyes, nem kívánt hatásokhoz, olyakor halálesethez is vezethet: a grapefruitlében található vegyületek ugyanis erős gátlószerei a gyógyszerek lebontásáért felelős enzimrendszernek. Megjegyeznénk azt is: napi 1-2 pohár grapefruitlé még nem számít soknak, egy liternél több viszont már komoly zavarokat okozhat a testben.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Balogh Eszter
táplálkozástudományi szakember
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag