5 mód, hogy csillapítsuk a farkaséhséget

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Mindannyian ismerjük, milyen az, amikor borzasztóan kívánunk egy ételt - azt viszont már jóval kevesebben tudjuk, hogy álljunk ellen a sóvárgásnak.

Ha nem tartunk ki az elhatározásunk mellett, és nassolunk, azzal nemcsak egy teljes diétát tehetünk tönkre, hanem utána a bűntudatunk is csak tovább etet minket. Az alábbiakban olyan ötleteket olvashatunk, amelyek segítségével mérsékelhetjük étvágyunkat és sóvárgásainkat.

1. Kezdjük a napunkat zabpehellyel!

Hormonok okozzák az elhízást?

A túlsúlyért a hormonok is felelősek lehetnek. Ha úgy érzi, nem tud fogyni, érdemes elolvasnia ezt a cikket!

Két, egymástól független tanulmány szerint is jó ötlet reggelire zabpelyhet enni. A svéd Lund University kutatói azt állítják: a zabpehelyben található egészséges zsírok hatására megindul bennünk a teltségérzetet keltő hormonok termelődése. Ennek hatására körülbelül 7 órán át nem fogunk ételek után sóvárogni. A vizsgálat során ugyan különleges zabolajat használtak a svéd kutatók, de szerintük egy tál zabpehelynek közel ugyanilyen hatása van. Az Annals of Nutrition & Metabolism folyóiratban közölt másik kutatás szerint azok, akik zabpelyhet reggeliztek, 31 százalékkal kevesebb kalóriát vittek be ebédre, mint azok, akik kihagyták a reggelit vagy csak egy tál kukoricapelyhet ettek.

2. Változtassunk szokásainkon!

Olyan jó illat van a pékség körül, hogy be kell mennünk venni valamit? Nem tudjuk eldönteni a spájzban, hogy mit főzzünk, úgyhogy nekiállunk enni valamit, ami a kezünk ügyébe kerül? A McGill University kutatói szerint úgy tehetünk ezek ellen a leghatékonyabban, hogy változtatunk szokásainkon és sokkal tudatosabban végzünk mindent. Kerüljük el a pékséget! Tervezzük meg hamarabb, hogy mit akarunk főzni!

Szokásaink megváltoztatásával mérsékelhetjük étvágyunkat és sóvárgásainkat

Szokásaink megváltoztatásával mérsékelhetjük étvágyunkat és sóvárgásainkat3. Játsszunk számítógépes játékot!

Az Appetite szakfolyóirat egyik közelmúltbeli tanulmánya egy olyan kísérletről számolt be, amely során ételek után sóvárgó emberek figyelmét próbálták meg elterelni. Két csoportra osztották őket: az egyik csoport tagjait leültették egy gép elé, hogy tetriszezzenek, a másik csoport tagjai pedig hasonlóan cselekedtek - csak ők azt várták, hogy a játék betöltődjön. (És a játék sosem töltődött be.) Azok, akik játszottak, sokkal kevésbé voltak kívánósak és nem gondoltak annyit az evésre, mint a másik csoport tagjai. Annyi játék van a mobilunkon! Vegyük csak elő nyugodtan valamelyiket, ha nem tudunk nem gondolni kedvenc ételeink valamelyikére.

4. Kopogtassuk a homlokunkat!

Az ötlet meghökkentőnek tűnhet, pedig a New York-i Obesity Nutrition Research Center kutatói azt mondják: ha 30 másodpercig kopogtatjuk ujjbegyünkkel homlokunkat, akkor a sóvárgásért felelős agyterületet stimuláljuk. A kopogtatás hatására megszakad az érzet, és nem fogjuk kívánni az ételt: vágyunk tárgya gyakorlatilag kiesik a fejünkből.

5. Gondoljunk csak bele a következményekbe!

A Brown University kutatói önkénteseknek mutattak ínycsiklandó ételekről készült fényképeket, és a hatást MRI-szkenek segítségével figyelték. Az önkéntesek ételfixációját úgy lehetett a legjobban megtörni, ha megkérték őket: ne csak az ételre gondoljanak, hanem arra is, hogy milyen hosszú távú negatív hatásokkal járna, ha nem figyelnének étrendjükre. Ennek eredményeképpen aktivizálódtak a kísérletben részt vevők fókusszal és akaraterővel kapcsolatos agyi régiói.

A tanulmány a prevention.com oldalon jelent meg.

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag