Nagy korkülönbség: működhet-e a kapcsolat?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ha egy pár két tagja között nagy a korkülönbség, néhány "speciális" problémára is fel kell készülniük, nem csak a szokásos konfliktusokra.

Melyek a leggyakoribb veszélyei egy olyan kapcsolatnak, ahol nagy a korkülönbség? Milyen lehetséges megoldásokat találhatunk a problémára? Íme néhány fogódzó!

Elfogadja a páromat a családom?

Ha egy pár két tagja között nagy a korkülönbség, gyakran meg kell küzdeniük az elfogadásért. A sztereotípiák, előítéletek miatt sokan elítélik ezeket a kapcsolatokat: a fiatalabb felet gyakran vádolják azzal, hogy csak anyagi előnyök miatt van a másikkal, míg az idősebb fél retteg az öregedéstől és így próbálja megőrizni a fiatalságát.
Különösen a családtagok viselkedhetnek elutasítóan, sőt rosszindulatúan. Nehéz ugyanis elfogadni, hogy valaki egy olyan személlyel él szerelmi kapcsolatban, aki akár a lánya, fia is lehetne. Mit lehet ilyenkor tenni?

A válás árnyékában

A munkában muszáj teljesíteni, a gyerek is kiköveteli a figyelmet, a párkapcsolatban sokszor már csak a rutint pörgetjük. Ezért lehetséges, hogy csak akkor vesszük észre, mennyire eltávolodtunk egymástól, amikor bőrönddel a kezében ránk csukja az ajtót a kedves. Pedig figyelmeztető jelek mindig vannak. 3x3 jel, hogy lejtőn van a kapcsolat, kattintson!

Igyekezzünk lehetőséget adni a családtagjainknak, hogy megismerjék a társunkat, és megértsék, miért ő a választottunk. Ne erőltessük rá a párunkat a családunkra, de ne is titkoljuk, hogy együtt vagyunk. Tegyük egyértelművé a számukra, hogy a párunk hozzánk tartozik, ezért nem elfogadható számunkra, hogy kizárják őt a családi eseményekről. Az ilyen eseményeken ne hagyjuk hosszabb időre egyedül a másikat, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljön. Ha a családunk nagyon elutasító, a látogatásokat, találkozásokat csökkentsük a minimálisra.

Vállaljunk gyermeket?

Mindenképpen sarkalatos kérdés egy párkapcsolatban, ezért érdemes jó előre tisztázni, hogyan állunk a kérdéshez. Előfordulhat, hogy az idősebb fél nem szeretne gyermeket vállalni, esetleg már túl van azon az életkoron, hogy nagy kockázatok nélkül belevágjon, de az is előfordulhat, hogy a fiatalabb fél érzi úgy, hogy még nem érett meg a szülői szerepre.

A nagy korkülönbséget a családtagokkal a legnehezebb elfogadtatni

A nagy korkülönbséget a családtagokkal a legnehezebb elfogadtatni

Mivel ezeknél a pároknál gyorsabban ketyeg az a bizonyos biológiai óra, ezért fontos már a kapcsolat elején megbeszélni a lehetőségeket. Ha az egyik fél szeretne gyermeket, a másik viszont nem, párterapeuta segíthet kompromisszumot kötni, feldolgozni azt a tényt, hogy a családról alkotott elképzeléseinket meg kell változtatni.

Mi történik, ha beteg lesz a párom?

Sajnos, minél idősebb valaki, annál több krónikus egészségügyi problémával kell szembenéznie - és ezt a fiatalabb partnernek is el kell fogadnia. A kisebb egészségügyi problémákkal kapcsolatban a legfontosabb az elfogadás és a támogatás, anélkül, hogy bűntudatot keltenénk a másikban vagy hibáztatnánk. Ha az egészségi állapotunk miatt nem tudunk például részt venni egy közös programon, akkor ne rontsuk el a másik szórakozását.

Legyünk kreatívak, és találjunk ki olyan elfoglaltságokat, amelyek mindkettőnk számára ugyanannyi kihívást és élvezetet adnak! A komolyabb, súlyosabb egészségügyi problémákra érdemes legalább egy beszélgetéssel felkészülni: mit várunk, mit várhatunk el a másiktól? Ha pedig gondoskodnunk kell a másikról, ne féljünk segítséget kérni - és ebbe a lelki támogatás is beletartozik.

Milyen lesz a szexuális életünk?

Az idősödéssel a legtöbbször szexuális problémák is együtt járnak: ezeknek az oka többek között a hormonális változásokban vagy a krónikus betegségekben keresendő. Szerencsére, a legtöbb problémára meglepően könnyű megoldást találni, ehhez azonban beszélni kell a gondokról. Ne söpörjük tehát ezeket a szőnyeg alá, kérjünk szakorvosi segítséget, és igyekezzünk megőrizni az intimitást a kapcsolatunkban.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32456

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag