Munkahelyi kapcsolat: jól is végződhet

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokan óva intenek a munkahelyi románcoktól, mert túl sok problémával járhatnak, gyakran kellemetlenül végződnek. Ám számos példa van arra is, amikor előnye is lehet annak, ha a pár tagjai egy helyen dolgoznak.

Tévhit, hogy a munkahelyi románcok csak bonyodalommal végződhetnek. Bár a párok magánéletébe óhatatlanul belekeverednek a munkahelyi témák, ám az erre vonatkozó statisztikák éppen azt mutatják, hogy az irodában szövődő kapcsolatok tartósabbnak bizonyulnak, mint a szokványos ismeretségek - hívja fel a figyelmet a Dél-Oregoni Egyetem egyik kutatása. Eszerint az Egyesült Államokban évente kb. nyolcmillió alkalmazott kerül intim kapcsolatba kollégájával. Az esetek felénél ez nem futó kaland, éppen ellenkezőleg hosszan tartó, sokszor házassággal végződő kapcsolat. Itthon még nem készült átfogó felmérés a munkahelyi afférok témájában, ám szinte mindenkinek van egy személyes története saját életéből vagy környezetéből.


"Tíz éve ismerkedtem össze a férjemmel a munkahelyemen. Egy épületben dolgoztunk, de teljesen más osztályon, így csak az ebédszünetekben futottunk össze. Már ekkor szimpatikusak voltunk egymásnak, de végül egy munkahelyi buli után alakult ki szerelem" - idézi fel Andrea, akinek csak pozitív tapasztalata van az irodai románcról. "Kezdetben próbáltuk titkolni a kapcsolatunkat, nem akartam rosszindulatú pletykákat, még annak ellenére sem, hogy mindketten függetlenek voltunk. Aztán rövid idő után úgy döntöttünk, felvállaljuk a kapcsolatunkat, ami lényegében zökkenőmentes volt, a kollégák elfogadták az új helyzetet" - teszi hozzá Andrea.

Csak az ebédszünetekben futottunk össze. Már ekkor szimpatikusak voltunk egymásnak, de végül egy munkahelyi buli után alakult ki szerelem - idézi fel Andrea
Csak az ebédszünetekben futottunk össze. Már ekkor szimpatikusak voltunk egymásnak, de végül egy munkahelyi buli után alakult ki szerelem - idézi fel Andrea

Titkolni vagy felvállalni?

Az amerikai Vault.com álláskereső portál felmérése szerint az alkalmazottak 59 százalékának volt már olyan párkapcsolata, ami a munkahelyen szövődött. Ezek mintegy 40 százaléka rövidebb, 35 százaléka pedig kifejezetten alkalmi kapcsolat volt. Az esetek 30 százalékában azonban tartós együttlétről volt szó, sőt a válaszadók 19 százaléka össze is házasodott választottjával.

A megkérdezettek 19 százaléka bonyolódott magasabb pozícióban lévővel kapcsolatba,

25 százalékuk pedig alacsonyabb beosztású kollégával került bizalmas viszonyba, ám a többség inkább a munkahelyi hierarchiában hasonló szinten dolgozóval ismerkedett szívesebben.

A munkahelyi viszonyt folytatók közel 30 százaléka számolt be arról, hogy kapcsolata negatívan befolyásolta szakmai előmenetelét, munkatársaival való viszonyát. A kapcsolatok eredményeként a válaszadók alig 8, míg párjuk alig 5 százaléka kényszerült munkahelyváltásra; ha a viszony ideje alatt valamelyik felet elbocsátották, az a kapcsolatok 61 százalékának végét jelentette. Ugyanakkor a munkavállalók harmada úgy vélte, munkahelyi románca előléptetést, vagy más szakmai előnyt eredményezett.

A munkahelyen szövődött kapcsolatok elején a párok megpróbálják titokban tartani a románcot. Ám ez szinte sohasem sikerül - mutat rá az amerikai vizsgálat. A megkérdezett párok mindegyike úgy nyilatkozott, hogy amikor bevallották a kapcsolatukat, rá kellett jönniük, már minden kollégájuk tudott róla. Titkolózni nem éri meg, viszont érdemes diszkréten kezelni a kapcsolatot.

Sok vállalat hivatalosan vagy informálisan tiltja a munkatársak közötti intim kapcsolatot, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a tiltások nem működnek. A szabályzat megszegése épp egy kis pikantériát ad a kapcsolatnak, ellenkező eredménnyel jár. Szakemberek szerint a cégvezetőknek és menedzsereknek végre fel kellene készülniük arra, hogy beosztottjaik egymásra találnak, és jobb volna, ha megtanulnának ezzel a helyzettel együtt élni.

Milyen előny származhat a munkahelyi románcból?

A közös munkahelyen dolgozók iskolai végzettsége, érdeklődési köre hasonló, ami a hosszú távú kapcsolatban előnyt jelenthet.

A munkahelyi kapcsolat ösztönzően hat a karrierre, jobb teljesítményre sarkall. Azok, akik a magánéletükben is jól egymásra hangolódtak, a munkahelyükön is sokkal inkább képesek az együttműködésre, hatékonyabbá tehetik a közös munkát. Ugyanakkor attól sem kell tartani, hogy kevés időt töltenek együtt, hiszen a közös munkahelyen napközben is összefuthatnak.

Mikor végződhet jól?

Ha mindkét fél felvállalja a kapcsolatot, nincs hierarchiabeli különbség, nincs versenyhelyzet a felek között, nem kell egy légtérben eltölteniük az egész munkaidőt, például külön irodában dolgozhatnak. Ugyanakkor fontos, hogy megtanulják rugalmasan kezelni a problémáikat, kizárni a munkát a magánéletükből.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kisebb esőre, záporra számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag