Normális vagyok, ha fordított takaróval alszom?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Minden embernek van valami különös szokása, ami a környezetében egyedi, és ami miatt a többiek - általában kedvesen - megmosolyogják. Újabb furcsa eset következik.

Mindenkinek lehet valami furcsa szokása. Ez alól nem kivétel Matthias, a berlini adótanácsadó sem, akinek esténként egy gyermeki rituáléra van szüksége ahhoz, hogy el tudjon aludni. A Die Welt alapján indult sorozatunk újabb cikke.

Mindig ugyanaz a tányér

Minden étkezéshez ugyanazokat a tányérokat és evőeszközöket használja Ön is? Mi ez a rituálé és minden rendben van azokkal, akik ezt csinálják? Igyekszünk megválaszolni ezeket a kérdéseket, kattintson!

Az ötvenéves szakember pontosnak és megbízhatónak számít a szakmájában, az esetek túlnyomó többségében megoldást talál az ügyfelei számára, és úgy ismeri az adórendszert, mint a tenyerét. Lefekvéskor azonban - amikor minden este gondosan megfordítja a takaróját, hogy az alsó legyen felül - visszaváltozik gyerekké.

Ez a szokás - állítása szerint - segít neki az elalvásban. "Kisgyerekként még nem tudtam, hogy a takarót hogyan kell használni" - magyarázza, miért maradt meg ez a hóbort, amely mára élete részévé vált. Olyannyira, hogy ha a takaró alsó, gombos része a lábánál marad, szinte már nem is tud elaludni.

Van, akinek segít az elalvásban a fordított takaró

Van, akinek segít az elalvásban a fordított takaró


Mint mondta, fontos, hogy a gombok az arcához érjenek - néha még játszik is velük. Lehet, megmosolyogjuk ezt a szokást, de ne higgyük azt, hogy a leírt eset egyedi. Sok más embernek lehet olyan szokása, amit még a gyerekkorból "mentett át" a felnőtt létbe, és ami megnyugtatja elalvás előtt. Van aki például levegőzik egyet, többen tévéznek lefekvés előtt (csakhogy szóljon valami), van, akinek kell egy pohár víz az ágya mellé (amire amúgy csak ritkán kerül sor), míg más két órával korábbra állítja az ébresztőórát, hogy visszafeküdhessen, mert az annyira jó. De a mosogató megtisztításától a párnák háromszori megfordításán át még számtalan furcsa alvást elősegítő tevékenységet fel lehetne sorolni.

Ezek a szokások a gyerekkorra vezethetők vissza, amikor nagyon fontos volt, hogy kialakuljon egy rendszer az életünkben. Éppen ezért semmi különleges nincs abban, ha elalvási rituálékhoz ragaszkodunk, egyetlen felnőtt embernek sem kell emiatt szégyenkeznie. Egyébként ez is összefügg azzal, hogy mindannyian otthon, megszokott környezetben szeretünk aludni, és ha csak lehet, nem szívesen maradunk estére másnál.

Sőt, azokra az emberekre, akik álmatlanságban szenvednek, jellemző, hogy nincs semmilyen rituáléjuk elalvás előtt. A kettő ugyanis összefügg. Azalvásevolúciós szempontból veszélyes dolog volt (ilyenkor az ember ki volt téve a külső támadásnak, az ellenségeknek), így a test csak akkor tudott ellazulni és elaludni, ha az ember biztonságban érezte magát.

Ezek a kis szokások manapság pont ebben segítenek. Kivételek persze vannak, és azért ha valakinek egy akció- vagy horrorfilmet kell megnéznie lefekvés előtt, nem árt, ha pszichológushoz fordul. A szervezetben ez ugyanis pont ellentétes hatást ér el, mint a nyugalom.
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

30556

Orvos válaszol
Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag