5 perces stresszcsökkentő gyakorlatok

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokan dolgozunk, de nem engedjük ki a gőzt? A stressz benyújthatja a számlát, mondjuk kiégés formájában.

Összegyűjtöttünk öt olyan stresszcsökkentő módszert, amely segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat. És akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy mosolyogjunk vagy gondoljunk jó dolgokra.
Változtassuk meg a jelszavainkat! Használhatjuk ezt a technikát arra, hogy a környezetünkből közvetve utasíthassuk magunkat arra, hogyan viselkedjünk. Emlékezzünk csak arra a férfira, aki úgy tudta feldolgozni szakítását, hogy új jelszavának azt állította be: " Forgive@h3r" (megbocsátani neki), amikor sikerült, a következő jelszava a "Quit@smoking4ever" (örökre leszokni a dohányzásról) lett, és ezt is sikerült végrehajtania. Naponta hányszor adjuk meg jelszavainkat? Ha ez egy olyan kifejezés lesz, amivel közelebb tudunk magunkhoz hozni egy vágyott célt... miért is ne változtatnánk?

Munkahelyi stressz tesz

t Feszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete? Válaszoljon az alábbi kérdésekre, és eredményei alapján javaslatokat kap arra vonatkozóan, hogyan tudna javítani a helyzeten. Kattintson!

Öleljünk meg valakit! Az ölelések annyira fontosak már, hogy saját napjuk is van: az Ölelj Meg Valakit Nap január 21-re esett. Az ölelés jó stresszcsökkentésre, mivel oxitocint szabadít fel, amely hatására könnyebben tudunk relaxálni, és a bizalmat is erősíti. Dr. Paul Zak TEDes előadásában azt javasolta: próbáljunk naponta 8 ölelést teljesíteni, így jobbak lesznek a kapcsolataink, és mi magunk is nyugodtabbak leszünk. Emellett a háziállatok megölelése is segíthet - ez szerotonint és dopamint is felszabadít bennünk, ezeknek pedig összességében nyugtató hatása van.

Lélegezzünk másképpen! A 4-7-8 lélegzés ugyan nem váltja ki a meditációt, de nagyon közel van hozzá. Ha kevésbé tudunk fókuszálni, szétszórtak vagyunk vagy idegesek, ez a módszer segíthet: egyenes háttal üljünk le egy székbe, szívjuk be a levegőt négyig, tartsuk bent hétig és fújjuk ki nyolcig. Csináljuk mindezt öt percig és csodákat fog tenni.

Összegyűjtöttünk öt stresszcsökkentő módszert, amely segíthet, hogy jobban érezzük magunkat

Összegyűjtöttünk öt stresszcsökkentő módszert, amely segíthet, hogy jobban érezzük magunkat


"Ha-akkor"ozzuk le céljainkat! Kutatások bizonyítják, hogy ha "ha... akkor..." módon fogalmazzuk meg céljainkat, azokat sokkal nagyobb eséllyel érjük el. Kezdhetjük például úgy a hetünket, hogy "ha hétfő reggel van, akkor elmegyek munka előtt edzeni egyet". Ez szokássá tud válni a fejünkben, ami autopilótaként fog működni. Akár hideg van kint, akár esik, akár fáradt vagyok vagy nincs kedvem, nem számít. Ha hétfő reggel van, akkor elmegyek munka előtt edzeni egyet és kész.

Játsszunk! Agyunk könnyebben észreveszi a negatív történéseket és információkat, mint a pozitívakat és könnyebben is emlékszik ezekre. Ha stresszes napunk volt, valószínű, hogy agyunk még akkor is ezzel foglalkozik, amikor már elmúltak a kiváltó események. Ha "csatornát kell váltanunk" azért, hogy másra tudjunk fókuszálni és koncentrálni, próbálkozzunk meg valamilyen mentális játékkal. Ezek könnyűek, szórakoztatóak és segítenek másra gondolni. Számoljunk visszafelé ezertől hetesével? Mondjunk magunkban lelkesítő dalszövegeket? Találjunk ki olyan mondatokat, amelyekben minden szó ugyanazzal a betűvel kezdődik? Bármelyik gyakorlat jó lesz.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag