Álmatlanság? Neten keresztül gyógyulhat!

Hatásosak az új terápiák
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

álmatlanság, internet, inszomnia

Egy szűk körű kanadai kutatás szerint az internet alapú programokon vagy videokonferencián keresztül nyújtott álmatlanság elleni kezelések segíthetnek a betegek napközbeni fáradtságának csökkentésében.

"A lényeg az, hogy az álmatlanság ellen alkalmazott kognitív viselkedésterápia több formában is hatásosan kivitelezhető; nem csak szemtől szemben, hanem különböző technológiai eszközök segítségével, vagy akár önirányítással is" - foglalta össze az eredményeket a Manitobai Egyetem kutatója, Maxine Holmqvist, a Sleep Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzője.

A krónikus álmatlanság (inszomnia) tünetei közé tartozik a nehéz elalvás, a túl korai reggeli ébredés, és a felébredés az éjszaka közepén. Ezek következtében az érintettek napközben fáradtnak és kimerültnek érzik magukat. A krónikus álmatlanság egyik lehetséges kezelése a kognitív viselkedésterápia, amely terapeuta által vezetett foglalkozásokból áll, melyek során a betegek az inszomniáról tanulnak, relaxációs technikákat sajátítanak el, megtanulják, hogyan kell figyelmen kívül hagyni az ingereket, és megfelelő alvási szokásokat kialakítani.

Új terápia segíthet az álmatlanságon

Új terápia segíthet az álmatlanságon


A mostani tanulmány során a kutatók 73 álmatlanságban szenvedő, vidéken élő felnőttet osztottak véletlenszerűen két csoportba: az egyik csoport internet alapú kognitív viselkedésterápiában részesült, a másik pedig csoportos videokonferenciában vett részt az otthonukhoz közel eső klinikákon. Miután hat hét alatt hat kognitív viselkedésterápiás foglalkozáson estek át, az eredmények azt mutatták, hogy a videokonferenciás csoport tagjainak 55, és az internetes csoport tagjainak 62 százaléka ért el olyan pontszámot a speciális kérdőíven, ami szerint már nem szenvednek inszomniában.

A két csoport közötti eltérés a kutatók szerint csak a véletlennek köszönhető, és az eredmények összességében azt bizonyítják, hogy az internetes és a videokonferenciás álmatlanság elleni terápia egyaránt érdemesnek tűnik további kutatásra és fejlesztésre.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag