A hangos kórházi szobák miatt nem tudnak aludni a betegek

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

kórházak, alvás, alvászavar

Egy új kutatásból az derült ki, hogy a betegek valószínűleg azért nem tudnak jól aludni, mert túl hangosak a kórházak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint a kórházi szobákban a zaj erőssége nem haladhatja meg a 30-40 decibelt. Az egyik amerikai kórház kutatói azonban kimutatták, hogy a kórtermekben az átlagos zajszint 50 decibel, sőt esetenként akár a 80 decibelt is elérheti, ami egy láncfűrész hangjának felel meg!

Dr. Vineet Arora, a Chicagói Egyetem kutatója szerint a kórházi környezet egyértelműen nem elég nyugodt. Az egyetem kórházában körülbelül 100 felnőtt beteg részvételével végzett kutatásában Arora és munkatársai kimutatták, hogy bár a kórtermek zajszintje éjszaka alacsonyabb, mint nappal, az átlagos zajszint mégis majdnem mindig meghaladja az ajánlott maximális szintet. Ezt a túlzott zajt nagyrészt az orvosok és ápolók beszélgetése okozza, de a leghangosabb zajok forrásai a riasztócsengők és kórtermi telefonok.

A magasabb maximális zajszint pedig összefüggésbe hozható a kórtermek lakóinak alvászavaraival. Az Archives of Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a betegek átlagosan egy órával kevesebbet aludtak a kórházban, mint saját otthonukban, az alvásuk pedig gyakran nyugtalan, rossz minőségű volt. Arora szerint a betegek egyik leggyakoribb panasza a rossz alvás, ez pedig hátráltathatja a gyógyulást. Ha valaki beteg és nem tud jól aludni, nem képes gyorsan felépülni.

Dr. Sairam Parthasarathy, az Arizonai Egyetem kutatója azonban úgy véli, nem a zaj felelős teljes mértékben a betegek alvászavaraiért. A szakértő szerint például a kórteremben tapasztalható magasabb zajszint azt mutathatja, hogy több ápolónak kell ki-be járnia a betegeket ellenőrizni és gyógyszert osztani, ami arra utalhat, hogy ezek a betegek súlyosabb állapotban vannak, mint a kevésbé zajos szobák lakói. Egy másik szakértő, dr. Patrick Hanly, a Calgary Egyetem alváskutató központjának kutatója szerint kétségtelen, hogy a kórházi környezet zajos, és az sem kérdéses, hogy a betegek rosszul alszanak a kórházban. Az a baj, hogy az emberek általában azért kerülnek kórházba, mert betegek, ami már önmagában is rontja az alvás minőségét.

Parthasarathy azt javasolja a betegeknek, hogy nappal tartsák felhúzva a redőnyöket, és engedjék be a természetes napfényt. Ha a kórterem zaja zavarja őket, tegyenek be zajszűrő fülhallgatót, és ha fizikailag képesek rá, sétálgassanak napközben.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag