Amikor az idegsejtek visszabeszélnek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Katona Istvánról a hivatalos méltatásban már leírhatták, hogy vezető szerepe van abban, hogy a kutatási területén Magyarországot a világ élvonalában jegyzik. Ő az idei Talentum Díj egyik kitüntetettje.
Már nagyon régen, több mint 4700 évvel ezelőtt Sen Nung császár, akit a kínai gyógyszertudományok atyjának tartanak, leírta a világ első gyógyszer tankönyvében, hogy a kender rendkívül jó fájdalomcsillapító, sebészeti beavatkozások idején. Ugyanakkor rendszeres fogyasztása bizony a démonokkal való igen rosszhatású találkozáshoz vezet. És ez ma is egy óriási kutatási terület. Nagy meglepetés volt, amikor kiderült, hogy a kenderben található aktív hatóanyag precízen egy darab fogadó fehérjéhez, az úgynevezett kannabinoid receptorhoz kötődik. És a mi első komoly eredményünk volt Freund Tamással, hogy ez az idegrostok végződésén található. Ha leegyszerűsítjük az idegsejtek beszélgetését, az idegsejteknek van egy fogadó részük, és van egy küldő részük. Olyan nyúlvány, amelyikből kémiai anyagok szabadulnak fel, és ezeket küldik a fogadó idegsejtnek. Ez a szinapszis, ahol a beszélgetés történik az idegsejtek között. És a küldő rész legvégső pontján található ez a kannabinoid receptor. Vizi E. Szilveszter kutatócsoportjával bizonyítottuk, hogy az a hatása, hogy ezeknek a kémiai anyagoknak a felszabadulását csillapítja, blokkolja.

Amikor az idegsejtek nyugodtan beszélgetnek egymással, akkor egy jó pár kémiai anyagok küldenek egymás fele, megy a mindennapi trécselés. Ha az első idegsejt, aki küldi az információt valamiért túlgerjesztett, túlserkentett állapotba kerül, akkor hirtelen elkezdi bombázni a fogadó idegsejteket információval. A második idegsejtnek erre valahogyan reagálnia kell, ezért elkezd endokannabionokat termelni, és ezeket visszaküldi az első idegsejtnek, hogy ácsi, kicsit túl sok tanácsot adtál már nekem, most maradj nyugton. Tehát az endokannabionoknak - ez elég nagy meglepetés volt - az a szerepük, hogy a szinapszisokban visszafele utaznak, a fogadó idegsejt ezeket visszaküldi az első idegsejtnek, hogy ne küldjél több információt, valamiért nekem nem kell most. Picit úgy működik, mint az elektromos biztosíték. Amikor egy sejt túlserkentett állapot van, akkor kicsapják az agyi szinapszisokban a biztosítékot.
A legismertebb betegség, ahol túlserkentett állapot van, az epilepszia. Tavaly szeptemberben jelent meg egy nagyon izgalmas felfedezés egy német kutatócsoporttól, akik olyan egereket készítettek, amelyekből hiányzik a kannabinoid receptor. És azt találták, hogy ezek az egerek sokkal érzékenyebbek epilepsziára. Ez arra mutat, hogy ha ez a belső biztosítékunk, ez a belső fékező rendszerünk nem működik jól, akkor bizony ez a túlserkentett állapot elburjánozhat. Ez a helyzet a szenvedélybetegség, vagy a krónikus fájdalom kialakulása során a kóros memórianyom létrejöttekor. Most azt vizsgáljuk, hogy ezekben a betegségekben mely enzimeket, vagy melyik receptort lenne érdemes tesztelni, hogy gyógyszerként szóba jöhet-e.
Esti Judit interjúja nyomán
MRO
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +21 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szerdán délelőtt keleten pár órára kisüthet a nap, másutt az erősen felhős égből eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag