Alkoholistákat kezelhetnek egy hormonzavarra való gyógyszerrel

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A férfi és női terméketlenségre és a menstruációs zavarokra adott gyógyszerek hatékonyan kezelhetik az alkoholizmust az Ernest Gallo Klinika és Kutatóközpont munkatársai szerint.

A tanulmány kimutatta, hogy az "alkoholista" rágcsálók a cabergoline nevű szerrel beoltva csökkentették alkoholfogyasztásukat és ritkábban is estek vissza.

A cabergoline-t az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal engedélyezte tabletta formájában a prolaktin nevű hormon túltengésének kezelésére.

A tanulmányt Dorit Ron vezette, a Gallo Center vezető kutatója, neurológus adjunktus, az anyag a Biological Psychiatry online változatában már elérhető.

A cabergoline nem hatott a patkányok nádcukor-fogyasztására, a nagyivó egerek körében pedig a vízivást és szacharinfogyasztást sem befolyásolta.

"Ez biztató" - mondta Ron, "mert azt mutatja, hogy a cabergoline az alkoholra specifikus, de nem érinti az általános jutalmazást vagy élvezetet. A jelenlegi alkoholizmust kezelő gyógyszerekkel az egyik baj az, hogy mellékhatásként csökkentik az örömérzetet, így a megfelelés a józanság egyik akadálya lesz."

A kutatás Ron és munkatársainak egy korábbi, provokatív felfedezésére épít a GDNF proteinhez kapcsolódóan, melyet a patkányok agyába fecskendeztek, arra a területre, mely a drogkereső viselkedéssel függ össze (VTA). Ebben a tanulmányban a patkányokat alkoholfogyasztásra szoktatták rá. Némelyik, az emberhez hasonlóan visszafogottan ittak, mások jelentős mennyiségben. A GDNF beadása után mindkét csoport veszített valamennyit az alkohol iránti vágyából. A hatás már 10 perc alatt jelentkezett és legalább 24 órán át megmaradt. Nagyon fontos, hogy a szer megakadályozta a visszaesést az alkoholmentes időszak után.

Míg ez a felfedezés úttörő jelentőségű, a kutatók tisztában vannak azzal, hogy a GDNF-et nem használhatják alkoholista emberek esetén, mert a molekulák túl nagyok ahhoz, hogy áthatoljanak az agy érrendszerén. Ezért a mostani tanulmányban Ron és munkatársai a cabergoline-t vizsgálták meg, melyről kimutatták, hogy a sejtekben emeli a GDNF megjelenését.

A cabergoline kezelés eredményeképpen nőtt a GDNF szintje és aktivitása a patkányok agyának VTA területén, a kutatók pedig megfigyelték, ez milyen hatással van a rágcsálók ivási szokásira.

A patkányok kéthónapos időszak során tanulták be, hogy egy emelőkar megnyomásával alkoholhoz juthatnak. Minél magasabb volt a cabergoline szintje, annál kevesebbszer nyomták meg a kart. Még a nagyivó egerek is kevesebbet ittak a szer hatására.

További tanulmányok során a kutatók felfedezték, hogy a cabergoline csökkenti mind az alkoholéhséget, mind a visszaesést. A visszaesés mindig kritikus a tiszta életre törekvő alkoholisták életében.

A cabergoline és GDNF kölcsönhatásának további bizonyítékaként olyan génmanipulált egereken is tesztelték az alkoholfogyasztást, melyekben a GDNF génnek egy másolata volt, így kevesebb GDNF volt az agyukban. A várakozásoknak megfelelően a genetikailag módosított egerek ivási szokásait nem befolyásolta a cabergoline.

Habár a tanulmány eredményei új reménnyel kecsegtetnek az ivási problémákkal küszködők számára, Ron arra figyelmeztet, hogy embereken végzett klinikai kísérletek is szükségesek, mielőtt a cabergoline biztonsággal felírható. A cabergoline magasabb adagjait használták már a Parkinson-kór kezelésére, és szívproblémákat okozott.

"Kimutattuk, hogy az egerekben és a patkányokban a gyógyszernek már kis adagja is csökkentette az alkoholfogyasztást, az alkoholvágyat és a visszaesést. Az adag hasonló ahhoz, mint amit az embereknél a hiperprolaktinémia kezelésére alkalmaznak" - mondta Ron.

A cabergoline-t végül más függőségekre is alkalmazni lehetne. Egy próbatanulmány, melyet Ron a munkájában említ, a kokainhasználat csökkenését jelezte.

Az Egyesült Államokban 17,6 millió ember (körülbelül minden 12. felnőtt) alkoholproblémákkal küzd a Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint, de csak 3 gyógyszer áll rendelkezésre a kezelésére.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+8, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég további eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag