A figyelőrendszer és az oltás legfeljebb fék lehet

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az emberi vírust a világ kétszáz laboratóriumában folyamatosan figyelik, ez azonban csak egy szegmensre terjed ki, máshonnan így váratlanul "érkezhet" a kórokozó. A legnagyobb veszélyt továbbra is az jelenti, ha a mind többször előkerülő madárinfluenza vírusa találkozik az emberi vírussal, aminek tömeges megbetegedés esetén természetesen rendkívül nagy a veszélye. A kutató szerint létező veszély egy világjárvány kitörése.
A tavalyihoz képest csaknem ötszörösére nőhet idén az influenzás betegek száma. A járvány "felszálló ágban", az esetleges világjárvány ismét fenyeget, a tudomány egyelőre tehetetlen a vírussal szemben.
Az egész országot elérte az influenzajárvány, különösen az észak-magyarországi régióban emelkedett a betegek száma. Országszerte eddig mintegy 160 ezren jeleztek influenzás panaszokat. A szakemberek azt jósolják, hogy az idén legalább félmillió megbetegedésre lehet számítani, szemben a tavalyi százezerrel. Igaz: ez az adat a szakemberek szerint még mindig messze van a valóságostól, hisz az emberek többsége nem megy orvoshoz.
De miért is tehetetlen a tudomány az alapesetben banális vírussal szemben, amikor van oltóanyag, a világ 200 központi laborjában - ezek közül egy nálunk működik - pedig folyamatos a készenlét?
A szakemberek azt mondják: az influenza egy "fekete láncszem", valójában azt sem tudják, hol tartanak a kutatásban. Vagyis a titokzatos vírus "világának" mekkora szeletét ismerjük. Eközben egy esetleges világjárvány veszélye évről évre növekszik.
Dr. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályának vezetője szerint a himlő vagy a gyermekbénulás vírusa ellen azért sikerült hatékony megoldást találni, mert megfogható körben fordult elő a megbetegedés. Vagyis kizárólag az embereket kellett figyelni. Az influenza viszont az élővilágban mindenütt előfordul, szinte az összes vízi madárban, de a fókától a bálnáig bármelyik állatban megjelenhet, s csak akkor találkozunk vele, mikor hirtelen szembesülünk a megbetegedésekkel. Két éve például egy egészen új, sosem látott altípust találtak a kutatók a fekete fejű sirályokban. A kórokozó ráadásul folyamatosan mutálódik, ezerszeres a változási készsége, mint bármely más vírusé.
- Az emberi vírust a világ kétszáz laboratóriumában folyamatosan figyelik, ez azonban csak egy szegmensre terjed ki, máshonnan így váratlanul "érkezhet" a kórokozó. A legnagyobb veszélyt továbbra is az jelenti, ha a mind többször előkerülő madárinfluenza vírusa találkozik az emberi vírussal, aminek tömeges megbetegedés esetén természetesen rendkívül nagy a veszélye. A kutató szerint létező veszély egy világjárvány kitörése, bármikor. Az egészségügyi világszervezet egyébként mindenhonnan vírusmintákat kért be, mert többek között Magyarországon is egyre gyakoribb egy speciális mutánssal rendelkező víruscsoport előfordulása.
Jankovics István az óvatosság és a felkészültség szükségességét hangsúlyozza, ami szinte biztos védelmet adhat a tragédiákkal szemben.
- Főleg a krónikus betegek, az idősek, a gyerekek vannak komoly veszélyben, ha megkapják a fertőzést. A magas lázzal ugyanis nemigen tud mit kezdeni a szervezetük. Tüdő-, szív- vagy cukorbetegeknél az influenza életveszélyes, az idén is már 20 halálesetet vizsgálnak, az elhunytak feltételezhetően az egyébként banális betegségben vesztették életüket. Viszont az elmúlt években még egyetlen olyan halálesettel sem találkoztunk, amikor az illető előzőleg oltást kapott - állítja a kutató.
A WHO közben "elkapta a vészharang kötelét" - tegnapi bejelentésük szerint kimutattak egy részben mutáns vírust, amire nem mindig hat az influenza gyógyszere. Egyelőre még vizsgálják, mennyire ellenállóak ezek a vírusok a Tamiflu nevű gyógyszerrel szemben.
(2008.02.04. 10:57)
Kun J. Viktória - Népszabadság

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag