A látássérültek a segédeszközök támogatásának bővítését szeretnék elérni

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  InforMed

Budapest, 2007. október 15. (MTI) - A vakok és gyengénlátók szövetsége azt szeretné, ha minél több az életvitelüket nagyban segítő eszköz kerülne be a társadalombiztosítási támogatás körébe - mondta Szőke László, a szövetség elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
A fehér bot napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a Magyarországi Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) elnöke ezen eszközök között említette a különböző "beszélő" eszközöket, mint például a mérleg, az óra, a vérnyomásmérő, de ide sorolta a nagyítókészülékeket is.
Mint mondta, ezeket a berendezéseket többnyire külföldről szerzik be, így ezen termékek ára többszöröse a "hagyományos", a látók számára készített eszközöknek.
Szőke László az akadálymentesítés problémáját is felvetette a sajtótájékoztatón. Mint mondta: a vakok és gyengénlátók számára is léteznek olyan megoldások, amelyek közlekedésükben, ügyeik intézésében nyújtanának segítséget a mindennapi életükhöz. Esetükben az akadálymentesítés nem, vagy csak minimálisan érvényesül - tette hozzá.
A nyugdíjrendszer tervezett változása kapcsán az elnök annak a véleményének adott hangot, hogy a súlyosan fogyatékosok esetében nem szabadna tiltani a rokkantellátás folyósítása melletti munkavállalást.
Az elnök úgy fogalmazott, a döntéshozóknak mérlegelni kellene, hogy a fogyatékos emberek élete - fogyatékosságukból adódóan - anyagilag nehezebb, így megjelenésük fontos szempont a munkaerő-piacon.
Ricsenics József a szövetség képviseletében elmondta: a MVGYOSZ állami támogatása öt év alatt nem emelkedett, 2007-re 207 millió forintot kaptak a költségvetésből, az szja 1 százalékából pedig hatmillió forint folyt be. Jó hírnek nevezte, hogy pályázaton sikerült forrásokat nyerniük a vakvezető kutyák kiképzésére.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag