Magyar kutatók rájöttek, miért okos az ember

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A legújabb eredmények viszont arra utalnak, hogy vannak olyan egyedi tulajdonságok az emberi agykéregben, amelyek talán lehetővé teszik, hogy az emberi faj ennyire kiemelkedik szellemi képességek tekintetében az élővilágból - mondta Szegedi Viktor, a Szegedi Tudományegyetem kutatója az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinműsorában.

Szegedi Viktor elmondta, hogy a legújabb eredmények alapján az emberi agykéreg egyedinek látszik. Egész a közelmúltig úgy gondolták, hogy nincs különbség az emberi agy, illetve a rágcsáló - a tudományos világban modellállatként használt egér vagy patkány - agykérge között, pusztán csak a méret.

agy
Az emberi agy nagy teljesítménye a különleges felépítéséből fakad. Szerencsés evolúciós változás

Az emberi agy durván ezerszer akkora, mint egy patkány agya. Egész a közelmúltig úgy gondolták, hogy az idegsejtek száma, illetve a köztük lévő kapcsolatok, a szinapszisok száma adja a különbséget.

A legújabb eredmények viszont arra utalnak, hogy vannak olyan egyedi tulajdonságok - áramköri-, illetve sejttulajdonságok - az emberi agykéreg kognitív tulajdonságait az állatok képességei fölé emelik.


Tamás Gábor és kutatócsoportja 2008-ban publikálta először azt a megfigyelést, hogy a neocortexben, az emberi agykéregben vannak olyan szupererős, szuperhatékony kapcsolatok az idegsejtek között, olyan szinapszisok, amelyek lehetővé teszik, hogy egy piramissejt akciós potenciálja egy egész sor további idegsejtet képes aktiválni. Tehát egyetlen akciós potenciál, egyetlen egy aktivitáscsomag képes beindítani egy egész idegsejthálózatot. Ezt egészen eddig csak az emberi agykéregben sikerült kimutatni, megfigyelni.

Szegedi Viktorék kutatócsoportja ebből a megfigyelésből indult ki, és azt találta, hogy ezek a szupererős, szuperhatékony szinapszisok nagyon könnyen változtathatók, plasztikusak, nagyon könnyen lehet ezek hatékonyságát, erejét változtatni tanulás hatására.

Az "okosságot" rendkívül nehéz mérni, így azt sem könnyű meghatározni, hogy mi mindentől függnek a kognitív képességek, illetve az intelligencia. A legújabb kutatási eredmények azonban egyértelműen megállapították, hogy van valami, amitől biztosan nem függ az intelligencia, ez pedig az agy mérete. Részletek! 

Ez nem egy új jelenség, minden állatban - a gerincteleneket is beleértve - létezik egy idegrendszeri plaszticitásnak nevezett jelenség. Az idegsejtek közötti kapcsolat nem állandó, nem előre huzalozott erősségű, hanem tanulás hatására változik, erősödik vagy gyengül. Most úgy találták, hogy ezek az emberre jellemző szuperhatékony szinapszisok extrém módon plasztikusak, extrém könnyen lehet az erősségüket változtatni.

"Úgy gondoljuk, hogy az evolúció mikrohálózati szinten tekert egy kicsit az idegrendszeri felépítésen. Az a kis evolúciós változtatás, hogy lehetővé tette ezeknek a szuper erős szinapszisoknak a létrejöttét az emberi agykéregben, elősegítette az emberi szellemi kapacitás kibontakozását. Az emberi agy nem méretben növekedett, hanem mikrohálózati szinten történtek bizonyos változtatások" - mutatott rá Szegedi Viktor.

Forrás: InfoRádió.hu

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32453

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag