A legszörnyűbb orvosi eszközök a történelemben

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Napjainkban, mikor az ember a nanotechnológia révén gyógyításra képes szerkezeteket tud a vérbe juttatni, érdemes kicsit belegondolni, milyen hosszú út vezetett idáig az orvostudomány fejlődésében.

Az alábbi összeállítást alaposan szemügyre véve, néha az ember nem tudja eldönteni, hogy a beteg életének megmentésére kifejlesztett orvosi eszközről, vagy a szent inkvizíció kínzómesterének kedvenc játékszeréről van szó.
Mesterséges pióca
A piócák régóta fontos szerepet töltöttek be a gyógyítás világában. Voltak azonban időszakok, amikor a vérszívó jószágokból nem állt rendelkezésre elegendő, és ilyenkor mesterséges vérszivattyúhoz fordultak a doktorok. Különösen nyugtalanítóan néz ki az a szerkezet, amelynek 10 tűjét a betegbe döfték, majd a szerkezetet melegítve vákuumot képeztek, s azzal szívták le a betegséggel teli vért.
Római kori orvosi eszközök. Forrás: Wikipedia

Római kori orvosi eszközök. Forrás: Wikipedia

Sérvkezelő
A sérv mindig komoly problémákat okozott, és az egészségügyi dolgozók korán felismerték, hogy az emberi test képes hatékonyan gyógyítani magát. Ezért készült az a sérvkezelő, amit a szakadt szövetek vagy izmok összeillesztése után vettek használatba a betegeken. Olykor akár egy hétig is a seben tartották, hogy a szakadt szöveteket egymáson tartva segítse az összeforrást.
Amputáló-fűrész
Sem a technológiai fejlettség, sem a képzett orvosok drága ideje nem tette lehetővé, hogy minden apró-cseprő sebesüléssel, fertőzéssel sokat pepecseljenek, egyszerűbb volt levágni az érintett végtagot. Az orvosoknak e célból rendelkezésükre állt a csontfűrész, ami az idők során művészeti tárggyá avanzsált. Véres feladatát gyakorta míves kivitellel próbálták feledtetni. Persze a cizellálások és másféle nehezen tisztítható díszítések remek kiindulást teremtettek az amputált végtagok elfertőződésének, amire különben is elég nagy volt az esély.
Ecraseur (francia ejtsd: ékrazőr)
Ezt az eszközt a 19. században használták a méh és a petefészek, valamint az aranyér elszorítására. A drótot odatekerték a nemkívánatos rész föllé, s gondosan megszorították. Ez vagy levágta a kitüremkedést, vagy elzárta a vérutánpótlást, ami miatt idővel a felesleges darab magától leesett. A folyamat nyilvánvalóan rendkívül fájdalmas volt különösen azaranyéresetén.

Nyílvessző-eltávolító Az 1500-as években használt vesszőkiszedő valószínűleg több embert ölt meg, mint maguk a harceszközök. A testbe ágyazódott nyílvesszőt az ollószerű eszköz közepére helyezték majd a pengék kifelé vágták a bőrt, hogy szabad utat engedjen a nyílvesszőnek.

Freud szerint az ember - időben is - elsődleges, testétől független tulajdona a széklete, ennek megfelelően a pszichoanalízis jelképrendszerben az ürülék, pontosabban a széklet, a vagyonnak, illetve a pénznek felel meg. Részletek!

Szpekulum
Hosszú idővel azelőtt, hogy a szpekulumot elnevezték, már voltak olyan eszközök, amelyek a nők intim testüregeinek kinyitására és kitágítására szolgáltak orvosi kivizsgálás céljából. Az 1600-as években használt ijesztő eszköz leginkább salátás-kanálhoz hasonlít.
Injekciós tű
Az injekciós tű nem egy újkori találmány, és akik a mai napig rettegnek ezektől az orvosi eszközöktől, valószínűleg inkább a halált választanák, mint azt 16. századi találmányt, amivel például higanyt fecskendeztek az emberekbe a szifiliszt gyógyítandó. Ez még önmagában nem lenne annyira szörnyű, de az eszközt a húgycsőbe tolták bele. Ráadásul a higany miatt valószínűleg többen haltak meg, mint a szifilisztől.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag