12 vicces tény a csiklandozásról

A babaörömtől a szerelmes érintésen át a kínzóeszközig
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

HáziPatika.com

  HáziPatika.com

csiklandozás, tudomány

Tényleg halálra lehet valakit csiklandozni? Ki szereti jobban, ha csiklandozzák, a nők vagy a férfiak? Hol a legcsiklandósabbak emberek? Itt most mindent megtalál, amit eddig nem tudott erről az ingerlő érintésről.

Azt mondják, a nevetés a legjobb orvosság. Az is, hacsak nem csiklandoznak valakit halálra - vagy legalábbis addig, amíg össze nem pisili magát a nevetéstől. De a csiklandozás nem mindig negatív élmény. Gondoljunk csak a szülőkre, akik azért csiklandozzák meg az újszülöttjüket, hogy kicsaljanak egy édes kis bébikuncogást, vagy a szerelmesekre, akik flörtölés és előjáték céljából csiklandozzák egymást. Egyesek időpontot foglalnak a CosquilleArte Spa-ban Madridban, hogy megcsiklandozzák őket - ez a világ első csiklandozó gyógyfürdője, ahol a gyógyász az ujjbegyeit és puha tollakat használ, hogy ellazítsa az ügyfeleit.

Akár vihogásra, akár összerezzenésre készteti is Önt a csiklandozás, arra bátorítjuk, hogy olvassa el a következő lenyűgöző tényeket a csiklandozásról, és garantáljuk, hogy mosolyogni fog, vagy úgy érzi, csiklandozzák.

Hogyan viselkedik testük, miközben csiklandoznak minket?

Mi is történik, miközben csiklandoznak minket? Legegyszerűbben mondva a bőrünkben lévő idegvégződések jeleket küldenek az agyunkba, amely végül eléri a kisagyat, azt a területet, amely a mozgások indítását irányítja. "A váratlan érintések hatására a kisagy aktiválódik" - mondja Dr. Samuel S. H. Wang, a New York-i Princeton Egyetem molekuláris biológiai és idegtudományok docense és a Welcome to Your Brain (Üdvözlet az agyadban) című könyv társszerzője. A hirtelen érintés eredményeképpen a testünk csiklandó érzést produkál.

A csiklandozás segíti a kötődés kialakulását

A csiklandozás nem csak nevetésre ingerel, hanem a kapcsolatokat is építi. Valójában az evolúció szakértője, Charles Darwin már a 19. században észrevette, hogy a csiklandozás a szociális kötődés egyik mechanizmusa. Ha például az anya csiklandozza a kisbabáját, a baba nevet, és az anya még jobban csiklandozza, ami a kisded és a szülő közötti kommunikáció egyik formája.
"A csiklandozási csaták adok-kapok epizódokból állnak, amelyek a szociális játék alapja lehet" - állítja Dr. Robert R. Provine, a Baltimore-i Maryland Egyetem pszichológia professzora és a Laughter: A Scientific Investigation (Nevetés: Egy tudományos vizsgálat) című könyv szerzője.

A csiklandósság a szervezetünk védekező rendszere

A csiklandósságnak lehet egy másik evolúciósan fontos funkciója is: "Mint ahogy a viszketés, úgy a csiklandósság is megvéd minket azáltal, hogy felhívja a figyelmet a külső ingerekre, mint a ragadozók vagy az élősködők" - mondja Provine. A csiklandozás e típusa, amit knismesisnek neveznek, ritkán nevettet meg, ez az a reakció, amely közös embereknél és állatoknál, mondja Dr. Christine R. Harris, a San Diego-i Kalifornia Egyetem pszichológiai docense. Gondoljunk csak arra, amikor a ló megrázza a farkát, amikor egy bosszantó légy odaszáll.

Nem tudjuk magunkat megcsiklandozni

Miért is nem? Mindenekelőtt azért, mert nem tudjuk meglepni a saját agyunkat. "Valahol az agyunk megjósolja, hogy milyen érzést fog a kezünk kiváltani, és ez az előrejóslás elnyomja a csiklandósságot" - magyarázza Dr. Wang.

Mindenki ugyanott csiklandós

Hova irányítsuk a következő csiklandozó támadást? A legjobb választás a törzs oldalsó része (a hónaljtól a derékig) és a talpak. Főiskolai diákokon végzett kutatás eredményei szerint, amelyet az American Scientist című folyóiratban közöltek, ezek voltak a legcsiklandósabb pontok. "A test sérülékeny pontjai általában a legcsiklandósabbak" - mondja Provine, és hozzáteszi, hogy a csiklandós helyek közé tartozik még a külső fülnyílás, az intim területek és a mellek.

A csiklandozás kínzó is lehet

Ha utálja, hogy csiklandozzák, érezze magát szerencsésnek, hogy nem olyan helyre született, ahol a csiklandozást testi fenyítésként alkalmazták. A 16. században egy protestáns szekta a törvényszegőket halálra csiklandozta. Az ókori rómaiak is alkalmaztak csiklandozást büntetésként: lekötözték az elkövetőket, sóba áztatták a lábukat, amit utána kecskék nyaltak le.

A csiklandozás egyenlő a flörtöléssel

Provine szerint a serdülőkortól kezdve durván hétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ellenkező nemből csiklandoz meg valaki minket. A tanulmányai szerint a csiklandozás egyik leggyakoribb oka a vonzódás kimutatása.

Ahogy öregszünk, egyre kevesebbszer csiklandoznak miket

A csiklandozás valóban csak gyerekjáték? Provine szerint a 40 év alattiak tízszer gyakrabban számolnak be arról, hogy megcsiklandozták őket az elmúlt héten, mint a 40 év felettiek. Az egyik nyilvánvaló magyarázat, hogy egyszerűen csökken a csiklandozásra való lehetőség, például ahogy a gyerekek nőnek. A korral a hormonális változások szintén csökkentik a csiklandozásra adott választ, ami szintén azt eredményezi, hogy kevesebbet csiklandoznak minket.

Elháríthatjuk a csiklandozót

Hogyan? Csak tegyük a kezünket a csiklandozó kezére. Ez egy olyan trükk, amit az orvosok jól ismernek. "Ha az orvos meg akarja vizsgálni a hasunkat, gyakran megkér minket, hogy tegyük a kezünket az övére." - mondja Dr. Wang. Ezzel ugyanazt a mozgást végezzük, mint az orvos, ami megtéveszti az agyunkat, mintha mi csiklandoznánk magunkat.
Az a baj ezzel, hogy egy hirtelen támadás közben nehéz elkapni a csiklandozó kezét.

A csiklandozás karcsúsít

Ez nem vicc: A csiklandozás megnevettet, ami égeti a kalóriákat. Az International Journal of Obesity című folyóiratban megjelent vizsgálat szerint 10-15 perc nevetés 10-40 extra kalóriát éget el naponta, ami évente fél vagy akár két kilót is jelenthet. Az biztos, hogy a csiklandozás nem éget el annyi kalóriát, mint 45 perc az edzőteremben, de "minden kalória számít" mondja Dr. Macej Buchowski, a vizsgálat vezető szerzője, az orvoslás és gyermekgyógyászat kutató professzora és a Nashwille-i Vanderbilt Egyetem Energiaegyensúly Laboratóriumának vezetője.

A "Csiklandozz meg Elmo" okkal rázta meg a világot

Megvan a magyarázat arra, hogy miért nem lehetett hozzájutni ehhez a Muppet-figurához, amikor 1996-ban a karácsony előtti bevásárlási időszakban piacra dobták. A Time magazin szerint hiába szállítottak ki egymillió darabot, az üzletek perceken belül eladták az összest, és a vásárlók a 29 dolláros babát 2000 dollárért újra elkezdték árulni!

Mi tette ezt a játékot (és a többi, Sütiszörny, Ernie és Nagymadár ismétlést) ilyen halhatatlan kedvenccé? A válasz egyszerű: Visszanevet és ficánkol. "Vehetünk bármilyen babát és csiklandozhatjuk, de mivel az nem fog válaszolni, nem fog minket sem érdekelni" - mondja Provine. A csiklandozásban fontos elem a kölcsönösség. Ha a csiklandozott nem reagál, akkor a csiklandozás nem szórakoztató.

A férfiak jobban szeretik, ha csiklandozzák őket

Provine vizsgálatai közül az egyik szerint a csiklandozás egy kissé kevésbé kellemetlen a nőknek, mint a férfiaknak, és csaknem kétszer annyi nő sorolta a csiklandozást a "nagyon kellemetlen" kategóriába, mint amennyi férfi. Ez talán a nem megegyezésen alapuló vagy a nem-viszonzott szexuális érintéshez kapcsolódó rossz élmények miatt lehet, állítja Provine.

A csiklandósság-érzés lehet változó

A tudósok nem tudják, miért van az, hogy egyes emberek csiklandósabbak, mint mások. Provine szerint a csiklandozás élményének kellemessége közvetlenül a csiklandozó és a csiklandozott közötti kapcsolattal van összefüggésben, ez magyarázza, hogy bizonyos körülmények között miért reagálunk hevesebben. A szerelmünk csiklandozó érintése kellemes lehet, míg a bátyánkét kínzásnak érezhetjük.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Csatlakozzon több mint 100 000 hírlevélolvasónkhoz!

Hozzászólások

Aktuális

40 feletti férfi? Ezt vizsgáltassa ki!DIAGNOSZTIKA

40 feletti férfi? Ezt vizsgáltassa ki!A rendszeres szűrővizsgálatok életet menthetnek.

Stroke: az aszpirin a legjobb?STROKE

Stroke: az aszpirin a legjobb?Tényleg használ a népszerű gyógyszer?

Egészséges olajokTÁPLÁLKOZÁS

Egészséges olajokMikor nem bűn a zsiradék?

A tenziós fejfájás okai, tünetei és kezeléseFEJFÁJÁS

A tenziós fejfájás okai, tünetei és kezeléseA leggyakoribb és legenyhébb fejfájás

Nem minden zöldség egészségesZÖLDSÉG

Nem minden zöldség egészségesMire figyeljünk a zöldségesnél?

Humánmeteorológia

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a sok napsütés mellett kevés fátyol-és gomolyfelhő lehet az égen, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Időjárási frontokTérképezze fel a pollen adatokat!

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag