A nők rémálma: a hajhullás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A kopaszodásnak már a gondolata is rémisztő. Lehet akár visszatérő, rossz álom is. A hölgyeknél általában különböző gyulladások, no meg a fogyókúrák okoznak erős hajhullást - szerencsére csak időlegesen, - de a lelki háttér sem elhanyagolandó.

Könnyhullatós hajhullás

A hajgondok általában harminc éves kor fölött a haj vékonyodásával, ritkulásával kezdődnek, és a negyedik X felé haladva szaporodnak. Nagyjából ugyanannyi nő fordul hajhullási problémákkal a bőrgyógyászhoz, mint férfi. Bár az adatok igen eltérők, valószínűleg mindkét nem tagjai között 40-44 százalék éli át élete során a hajhullás kínját. Csakhogy a férfiaknál, noha nem mindenki tudja elfogadni ezt a saját fején, lényegében megszokott, természetes dolog a korral járó kopaszodás. A nőknél is a genetikailag meghatározott, korral járó és a különböző hajnövekedést befolyásoló hormonok hatására bekövetkező hajritkulás, ennek megjelenése azonban korántsem olyan drasztikus, mint a férfiaknál.
"Nagyon sok nő érkezik a rendelőbe szinte sírva, könnyekkel a szemében, és úgy könyörög, hogy segítsek megakadályozni a hajhullását" - meséli Dr. Vass Ilona, bőrgyógyász, kozmetológus. Valamelyest érthető a kétségbeesés, de szinte mindig lehet segíteni a bajon. Hiszen a nők túlnyomó többségénél valamilyen gyulladásos góc okozza a galibát a hajnövekedésben. A túlzott aggódást a ráktól való - egyébként tévhiten vagy tudatlanságon alapuló - félelem vagy pedig lelki problémák szokták okozni. A doktornő meg van róla győződve, hogy minél inkább bizonygatja valaki, hogy neki tényleg semmilyen problémája nincs, csak és kizárólag a hajhullás miatt van romokban a lelki nyugalma, annál valószínűbb, hogy komoly lelki gondokkal is küzd. A kopaszság okozhat lelki őrlődést, az önbecsülés csökkenését, valószínűbb azonban, hogy inkább a fordítottja igaz: az önelfogadás eleve csorbult, és ezért válik a hajhullás hatalmas problémává a páciens szemében. Függetlenül attól, hogy az érintett megfogadja-e a jó tanácsot, és lelki segítség után néz-e, ki kell deríteni a hajhullás testi okát is.

Vajon mitől lehet...

Tipp

Milyen típusú a haja? Nézze meg kalkulátorunk segítségével!

A bőrgyógyász vagy hajgyógyász előbb alaposan kikérdezi páciensét, - Valóban sok (több mint napi 60-100) hajszál potyog-e ki? Mióta észlelhető a jelenség? -, majd szemügyre veszi a fejbőrt és a hajszálakat. Néhány szálat olykor ki kell tépnie, vagy egy láthatatlanul pici helyen leborotválja a hajat, s pár nap múlva visszarendeli betegét. A hajhullás jellemzőiből megbízhatóan megállapítható, hogy milyen irányban kell tovább vizsgálódni. A nők egyik jellemző problémája a foltos hajhullás (alopecia areata), ami többnyire valamely rejtett gyulladás nyomán jelenik meg. A következő lépés rendszerint az okként feltételezhető gyulladásos góc kinyomozása: fel kell keresni a nőgyógyászt és urológust, a fogorvost, a fül-orr-gégészetet, vérvétel, belgyógyászati vizsgálat, hasi ultrahang következik. Ha sikerül nyomára bukkanni és kezelni, akkor a gyulladás megszüntetésével a hajhullás is megáll. Ezzel párhuzamosan a bőrgyógyász is javasol a hajat erősítő, kiegészítő kezelést. Előfordulhat, hogy a gyulladás rejtve marad, de a hajszálak mégis kitartóan erről árulkodnak. Ebben az esetben megfelelő táplálkozással, hajszeszekkel lehet segíteni a hajhagymáknak, és bizonyos idő után érdemes megismételni a góckeresési procedúrát, ami előbb-utóbb sikerrel szokott járni. Azonban nem mindig a gyulladás a bűnös...


Egyre kevesebb, ritkább és puhább

Idővel a legszebb, legdúsabb női hajkorona is veszít pompájából. Megváltozik a haj minősége, vékonyabb lesz a lófarok, kisebb a konty. A változás általában olyan lassan zajlik, hogy egyik napról a másikra nem lehet észrevenni, nem kóros, és nem is tűnik annak. Az életkorral romolhat a tápanyag-felszívódás, a vérkeringés, a fejbőr vérellátása, lassul a sejtosztódás üteme, különböző betegségek köszönthetnek be, amelyek mind hatással lehetnek a haj állapotára. 50-70 éves korra a fiatalkori hajsűrűség ötöde válik az idő áldozatává.

Nagyrészt - becslések szerint mintegy 60 százalékban - örökletes tényezőktől függ, hogy a fiatalkori hajból, milyen változásokon keresztül milyen időskori haj válik. Ezen belül meghatározóak a hormonrendszeri változások, azok időbeli lefutása, mértéke, valamint, hogy milyen a hajhagymák férfi nemi hormonokra (androgénekre) való érzékenysége.

A női haj és a hormonok

A nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének lerövidítik a haj növekedési (anagén) szakaszát. A nőknél a serdülőkor után a petefészek ösztrogén- és progeszteron-termelése a meghatározó, de nagyon kis mennyiségben androgének, tesztoszteron is termelődik a petefészekben és a mellékvesében. Ha valamilyen oknál fogva az androgének relatív túlsúlyba kerülnek, akkor az azokra, egészen pontosan a tesztoszteronból képződő dihidro-tesztoszteronra (DHT) érzékeny hajhagymák anagén fázisa lerövidül, és férfias (androgenetikus) hajhullás kezdődik. Ez a kopaszodás nőknél jóval ritkább, mint a férfiaknál.

Szerencsére a nők nagy részénél - mintegy 70 százalékánál - ez a hajvesztés feminin típusú. Ez azt jelenti, hogy a fejen nagyjából egyenletesen ritkul a haj, nem képződnek kopasz foltok, mint a férfiaknál. A ritkulás nem a forgó és tonzúra területén, hanem a fejtető közepén vagy a választéknál indul el. Akkor szokott gondot okozni, ha olyan mértékű, hogy már a fejbőr is erősen áttűnik a hajon. A férfias vonásokat mutató testszőrzettel rendelkező nők hajlamosabbak az androgenetikus hajhullásra. Rájuk jellemzőbb az androgenetikus hajhullás másik, maszkulin típusa, amikor is a kopaszodás a férfiakhoz hasonlóan zajlik. A halántéknál és a tonzúra területén indul el. Ennek a jelenségnek kissé több figyelmet kell szentelni, mert hormonbetegség vagy daganat is okozhatja.

A hormonkoncentrációk megváltozása révén okozhat hajhullást a fogamzásgátlók szedésének abbahagyása vagy valamilyen pajzsmirigy-bántalom.

A haj változókora

A változókor a hajat is érinti. A petefészek működése szabálytalanná válik, majd leáll, s ezzel párhuzamosan az ösztrogén- és progreszteron-termelés is csökken, az androgén hormonok relatív aránya egyértelműen nő. A DHT-re érzékeny szőrtüszők sorvadásnak indulnak. Ellenszere külsőleges antiandrogén hatású, ösztradiol, illetve kortizon-tartalmú hajszeszes bedörzsölés lehet, vagy alapos kivizsgálás után hormontartalmú gyógyszerek (alfatradiol, a tesztoszteron DHT-vé való átalakítását végző enzimet gátló ösztrogén-származék), egyes fogamzásgátlók szedése is szóba jöhet. A kopaszodásra családi hajlamot mutató hölgyek jó, ha tudják, hogy itt csak az időben elkezdett és folyamatosan fenntartott kezelés segíthet, mert csak a még élő és működő szőrtüszők menthetők meg.

Gyermekágyi aggodalom

A várandós kismamák megszépülésének lehet böjtje. A babaváró hónapok alatt hajuk fényesebb, szebb lesz. Ezt a progeszteron és ösztrogén hatásnak köszönhetik, mely hormonok meghosszabbítják az anagén fázist. A különlegesen meghosszabbított hajszáléletek azonban csak a szülés utáni 1-2 hónapig tarthatnak. A lecsökkenő hormonszinttel hirtelen a rendes aránynál több hajszál kényszerül katagén, majd telogén fázisba, amit a kismamának az egyszerre kihulló sok haj jelez. Körülbelül fél évbe, kilenc hónapba telik, mire visszaáll a különböző fázisban lévő hajszálak szokásos aránya és az ehhez társuló normális mértékű hajhullás.

Hajfogyókúra

A hajhagyma gyorsan osztódó sejtjei különösen érzékenyek a szervezetbe vagy a fejbőrre kerülő különböző mérgekre (például hajfestéskor, daueroláskor alkalmazott szerekre), valamint a tápanyaghiányra. Nem szándékosan, de sokan a kilókkal együtt a hajuktól is megszabadulnak. A vitamin- és nyomelem-hiány nem azonnal bosszulja meg magát, hanem a hiány beállta után mintegy két hónappal. Bizony sok rejtélyes eredetűnek tűnő hajhullásnak lehet okozója a helytelen fogyókúra. Az, aki szakember nélkül egymaga akar úrrá lenni hajhullásán, híján maradhat e fontos információnak, fejbőre pedig a hatékony kezelésnek, a megfelelő tápanyag-pótlásnak. A legjobb persze a megelőzés és a teljes értékű táplálék bevitele fogyókúra idején is.

Sok rejtélyes eredetűnek tűnő hajhullásnak lehet okozója a helytelen fogyókúra

Sok rejtélyes eredetűnek tűnő hajhullásnak lehet okozója a helytelen fogyókúra

Csodaszerek helyett

Olvasson tovább!

Olvassa el korábbi cikkeinket is a hajhullásról!

Az egészséges hajért a megfelelő táplálkozással tehetjük a legtöbbet. A vitaminok közül bizonyított a folsav, a biotin, a B6- és B12-vitamin jótékony hatása. A B-vitaminok jó forrásai a belsőségek, a sovány és halhúsok. Sok fólsav vehető fel gabonamagok, szója fogyasztásával, a zöld leveles zöldségek, a spenót, a saláta. Jó biotin-lelőhelyek a lencse, a dió és a gomba. A likopint és béta-karotint tartalmazó narancssárga és piros zöldségek és gyümölcsök - sárgarépa, paradicsom, sárgabarack - a hajszínt adó pigmentek képződéséhez fontosak. A tesztoszteronból dihidro-tesztoszteronná való átalakulást gátló enzim működéséhez szükséges cink, a szilícium és a vas beviteléről is gondoskodni kell. Utóbbit a vegetáriánus és a fehérjeforrásként csak tejet engedő diéta általában nem tudja kellő mértékben biztosítani, ezért a mértékletes húsfogyasztás szükséges a hajnak.

A hormontartalmú készítményekről már volt szó. A nők hajhullását megállító további hasznos szer a hormont nem tartalmazó minoxidil-oldat. Rendszeresen alkalmazva négy hónap alatt lehet vele maximális eredményt elérni, majd a kezelést folytatni kell. Segíthetnek a kondroitin-szulfát tartalmú vagy a fejbőr vérellátását serkentő hajszeszek és a masszázs is.

A lista nem teljes, és mindig újakkal bővül, ezért a legjobb bőrgyógyásztól, hajgyógyásztól tanácsot kérni a célzott kezelés és a pénztárcát nem kímélő, ám hatástalan csodaszerek elkerülése érdekében.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32279

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +31 °C
Minimum:
+12, +18 °C

Hazánkban pénteken délelőtt napos, többnyire gyengén felhős idő várható, felhősebb tájak inkább csak az északi megyékben fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag