Szilikózis tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2014.12.09 16:49

 Meixner Zoltán

 

 Vadász Imre tüdőgyógyász szakorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a szilikózis?

A szilikózis egyike a klasszikus foglalkozási betegségeknek, amit jól mutat, hogy egykor a német nyelvterületen kőpor betegségnek, angolul pedig bányász tüdővésznek, köszörűs asztmának vagy fazekas sorvadásnak is neveztek. A szilikózist a szilikátpor tartós belégzése okozza, ami a tüdő egyre kiterjedtebb elhegesedéséhez vezet.

A szilikátok a szilícium-dioxidot tartalmazó ásványok, amelyek a földköpeny mintegy háromnegyedét alkotják, s így nem csoda, hogy szerte a világon akadnak emberek, akik e kőzetek kitermelésével és megmunkálásával foglalkozván az évek során annyi szilikátport lélegeztek be, ami megbetegítette őket.

A szilikózis okai

Az elsődleges ok a légzőfelület óriási kiterjedése, amelyen megtapadhatnak a port alkotó szilikát kristályok. Míg az ember testfelülete mintegy 1,5-2 négyzetméter, addig a légzőfelülete 60-90 négyzetméter is lehet.

A betegséget elsősorban a szilikát okozza

A betegséget elsősorban a szilikát okozza


A belégzéssel a szilikátpor bejut a tüdőbe, egészen a legapróbb légzőhólyagokig, ahol a szervezet védekezőrendszerébe tartozó falósejtek (például az alveoláris makrofágok) bekebelezik az apró kristályokat, de képtelenek feldolgozni őket, mert a szilíciumdioxid nagyon nehezen lép kémiai reakcióba bármilyen vegyülettel. A tisztítósejtek pedig mindenáron el akarják végezni a munkájukat, s enzimeket bocsátanak ki, ami kiváltja a tüdő hegesedését.

A szilikózis tünetei

A szilikózis többnyire igen lassan bontakozik ki, s akár húsz évre is szükség lehet, mire a porral való rendszeres érintkezés nyomán a tünetek jelentkeznek. Rövidebb idő alatt is kialakulhat a súlyos hegesedés, de ehhez intenzív porral történő érintkezésre van szükség. Ismertek esetek, amikor alagútfúrók, homokfúvók vagy dörzsanyagokat előállító üzemek dolgozói betegedtek meg tíz évnél rövidebb idő alatt.

A leghírhedtebb esetet az Egyesült Államokban jegyezték fel 1935-ben, amikor a nyugat-virginiai Gauley Bridge projekt során fúrt alagútban dolgozók közül 1500-an haltak meg gyorsan kialakuló szilikózisban. A szilikózis Magyarországon is ismert foglalkozási betegség, korábban különösen a bányaiparban, például a mecseki bányákban fordult elő, ahol a permi homokkő pora okozott megbetegedést.

Újabban azonban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint más foglalkozást űzőket érint elsősorban, s az esetszám (jelenleg mintegy évi 80-100) visszatért a 80-as évek végének szintjéhez. Meglepő, de a legveszélyeztetettebbek talán a kiöntött műfog elemek tisztítására használt porfúvás miatt a fogtechnikusok, akiknél viszonylag fiatalon kialakulhat a szilikózis. Az átlagos életkor a bányászoknál 65,4 év, a fogtechnikusoknál 44,5 év, de 14 százalék 30 éves vagy fiatalabb, s a nők aránya is viszonylag magas, 28,5 százalék. Ráadásul az utóbbiaknál több a megbetegedés súlyosabb formája.

A betegség súlyossága és kiterjedtsége alapján több fokozatba sorolható. Az egyszerű noduláris (gócos) szilikózis többnyire nem okoz légzészavart, de a nagy légutak gyulladása, azidült hörghurut miatt a beteg rendszeresen köhöghet, és sok köpetet üríthet. A szövődményes vagy komplikált szilikózis során a már említett tünetek légszomjjal súlyosbodnak, és a folytatódó hegesedés ront a beteg állapotán, s a kór roncsolhatja a tüdőereket is. A tüdő károsodása a jobb szívfél túlterheléséhez, és akár halálos szívelégtelenséghez vezethet. A szilikózisban szenvedők ráadásul könnyebben elkaphatják a tuberkulózist is.

A szilikózis kórlefolyása

A heges területek kezdetben csak kis kerek csomókként jelennek meg. Ez a betegség egyszerű gócos fázisa - ilyenkor a gócok nagysága 1-10 mm között van.

A gócok azonban idővel nagyobb, súlyos esetben a tüdő nagy területeit lefedő csomókká állhatnak össze. Ahol a hegesedés kialakult, az oxigén nem juthat be a vérbe, a tüdő elveszíti rugalmasságát, s légzési nehézség és rossz oxigénellátás alakulhat ki.

A szilikózis kezelése

A szilikózist nem lehet gyógyítani. Ezért a betegség romlását fékezni lehet, ha a beteg távol tartja magát a szilikátportól. Tüneti kezelés alkalmazható, a nehézlégzést például enyhíteni lehet az idült hörghurutnál megszokott gyógymódokkal, a váladékképződést csökkentő és a légutakat szabadon tartó gyógyszerekkel.

A szilikózis megelőzése

A szilikózist értelemszerűen azzal lehet elkerülni, ha a szilikátporral való érintkezést megakadályozzák vagy minimalizálják a munkahelyeken. Ennek több módja is lehetséges. A szálló por képződésének megakadályozásával, a porképződés helyének elszigetelésével vagy az embert védő felszerelés (például légszűrőmaszkkal, a belsejében tiszta levegőt keringető védőcsuklya vagy szkafander alkalmazásával).

A munkásokat a portól nem lehet minden esetben elszeparálni, ezért olyan technológiák alkalmazására van szükség, ahol a szilikátpor képződését vagy felhasználását minimalizálják, vagy más anyaggal helyettesítik. Emellett rendszeres orvosi ellenőrzéssel kell meggyőződni róla, hogy nem fenyeget a betegség kialakulása.

Hasznos tudnivalók

A betegség az esetek túlnyomó többségében mind a kétoldali tüdőt érinti. A ritka egyoldali formában problémát okozhat a tüdőráktól való elkülönítése. Szilikózis esetén háromszor-hatszor gyakoribb atüdőrák előfordulása is, ezért a szilikátot foglalkozási rákkeltő anyagnak minősítették.

Kategória: Tüdő- és légúti megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Szilikózis kezelésére! További kérdésem van Szilikózis témában
Aktuális
Bőrbetegségek: egészségügyi problémák a háttérbenBőrgyógyászat

Bőrbetegségek: egészségügyi problémák a háttérbenKellemetlen tüneteket produkálnak és esztétikai gondot is jelenthetnek

19 tipp köhögéscsillapításraKöhögés

19 tipp köhögéscsillapításraA köhögés legfontosabb kiváltói

Ciki aranyérrel orvoshoz fordulni?Aranyér

Ciki aranyérrel orvoshoz fordulni?Ne szégyeljünk orvoshoz fordulni

Szokások, amik tönkreteszik a hallástHallás

Szokások, amik tönkreteszik a hallástVannak dolgok, amiket jobb, ha elkerülünk!

Miért húzódhat el a rekedtség?Rekedtség

Miért húzódhat el a rekedtség?Az elhúzódó rekedtség lehetséges okai

Alvajárás közben jöhetnek a krokodilokAlvajárás

Alvajárás közben jöhetnek a krokodilokÁrtalmatlan tevékenységek, melyek veszélyforrássá változnak

Együtt élni az IBD-velIBD

Együtt élni az IBD-velAz IBD jelenleg gyógyíthatatlan kór

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Kaszó Beátaallergológus, gyermek-tüdőgyógyász


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag