Calicivírus-fertőzés tünetei és kezelése

Szabó Emese

 Szabó Emese

 

dr. Prinz Gyula infektológus főorvos

 dr. Prinz Gyula infektológus főorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a calicivírus-fertőzés?

Jelenleg a calicivírus a halmozottan fellépő hányásos-hasmenéses megbetegedések egyik leggyakoribb kórokozója. A fertőzés zárt közösségekben nagyon gyorsan terjedhet, de az otthon lévők is áteshetnek rajta, járványhelyzet nélkül is. Egyik legfertőzőbb nemzetsége a norovírus.

A calicivírus-fertőzés előfordulása

Calicivírus okozta hasmenésen az ember élete során többször is áteshet, tekintettel arra, hogy a vírusnak számos variánsa van, hasonlóképpen az influenzavírushoz. Ez az oka annak, hogy a betegség ellen tartós védettség nem alakul ki. A calicivírus-járvány egy-egy országon, kisebb-nagyobb területen könnyedén végigsöpörhet. A fertőzés gyakran egészségügyi intézményekben lép fel, hiszen ilyen helyeken a vírus könnyen terjed; ugyanez igaz az ápolási otthonokra is. Ugyancsak jellemző, hogy évről-évre tengeri hajóutakon tör ki calicivírus-járvány - a szakirodalom több ilyen esetről is tud.

A gyerekek és felnőttek, férfiak és nők fogékonysága között érdemi különbség nincs, az viszont érdekes megfigyelés, hogy a kórházakban vagy ápolási otthonokban kitörő járványok során az ápoló személyzet súlyosabb tüneteket mutat, mint az ápoltak - ennek oka nem ismert. A fertőzés valódi előfordulására vonatkozóan nincsenek megbízható adatok, mert egy enyhe lefolyású, önmagától gyógyuló vírusos hasmenésről van szó, emiatt a betegek orvoshoz sem feltétlenül fordulnak problémájukkal.

Másrészt az orvosoknak nem kötelező a panaszosok székletét calicivírust kimutató vizsgálatra küldeniük, a fertőzéseket nem kell jelenteniük. Ebből viszont az is következik, hogy a járványügyi laboratóriumoknak is csak becsült adataik lehetnek. Pontos információk egyedül azokról a megbetegedésekről vannak, amelyek egy-egy iskolát, egészségügyi intézményt vagy szociális otthon érintenek. Az ezekre vonatkozó adatokat az Országos Epidermiológiai Központ hetente közli: jelentésükben szinte minden héten szerepel a betegeket halmozottan érintő fertőzés.

A calicivírus-fertőzés okai

A fertőzés kiváltó oka értelemszerűen maga a calicivírus, amely már nagyon kis mennyiségben képes betegséget okozni. A szervezetbe emberről emberre terjedve, közösen fogyasztott ételek útján, hányó betegektől belélegezve fertőzhet. Terjedését a nem megfelelő higiéniás körülmények elősegítik.

A calicivírus-fertőzés tünetei

A vírusfertőzés komoly és heves hányásos-hasmenéses tüneteket okoz, nagyon rövid, legfeljebb pár napos lappangási idő után. Jelentős testhőmérséklet-emelkedést nem vált ki, maximum hőemelkedés kíséri.

A calicivírus a halmozottan fellépő hányásos-hasmenéses megbetegedések egyik leggyakoribb kórokozója.

A calicivírus a halmozottan fellépő hányásos-hasmenéses megbetegedések egyik leggyakoribb kórokozója.

A calicivírus-fertőzés diagnózisa

Calicivírus-fertőzésre az orvosok a tünetekből következtetnek, nyomósabb ok nélkül nem küldik ez a székletet külön vizsgálatra. Víruskimutatást csak akkor végeznek, ha például egy kórházban vagy szociális otthonban a betegség többeket érint. Ez esetben néhány tünetes beteg székletét küldik el vizsgálatra. Ha a gyanú igazolódik, ki lehet mondani, hogy az adott közösségben a calicivírus volt a felelős a hányásos-hasmenéses tünetekért.

Pusztán a tünetek alapján persze nem lehet kijelenteni azt sem, hogy a hasmenést biztosan a calicivírus okozza: hasonló, néhány napos kellemetlenséget ugyanis többek közt a rotavírus és az adenovírus is kiválthat.

A calicivírus-fertőzés kórlefolyása

A vírusfertőzés által okozott panaszok két-három nap alatt elmúlnak. A betegek pusztán a fertőzés miatt csak nagyon ritkán kerülnek kórházba. Erre akkor lehet szükség, ha a hányás és hasmenés olyan mértékű, hogy a beteget a kiszáradás veszélye fenyegeti, ezért parenterális folyadékpótlásra van szüksége. Ezt leszámítva magától gyógyuló betegségről van szó, problémát egyedül a csökkent védekezőképességű betegeknek okoz a fertőzés.

Az immunkompromitált betegek panaszmentesen is nagyon hosszú ideig, akár hetekig ürítik a vírust, ezáltal pedig megfertőznek másokat is. A hematológiai betegekben kimutatták azt is, hogy a vírus a szervezetükben eltöltött hosszú idő alatt mutálódhat, azaz megváltozhat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tünetmentes betegben egy idő után megváltozott genetikai állományú vírus alakul ki, az pedig újra megbetegíti mind a beteget, mind annak környezetét.

A calicivírus-fertőzés kezelése

A fertőzést egyrészt nem kell külön kezelni, másrészt nincs is rá semmilyen antivirális készítmény - egyedül a folyadékpótlásra kell figyelni. Nagyon ritkán - főleg legyengült immunrendszerű betegeknél - szükség lehet arra is, hogy a beteg kórházban kapjon parenterális folyadékpótlást. Az immunrendszert gyengítő készítményeket szedő, immunszupresszív kezelésben, biológiai terápiában részesülő betegek értelemszerűen nehezebben küzdenek meg mindenféle infekcióval, így a calicivírus-fertőzéssel is, pusztán a vírus miatt azonban ők sem szorulnak külön kezelésre.

A calicivírus-fertőzés megelőzése

Mivel a vírus fertőző dózisa nagyon alacsony, azaz tüneteket már minimális számú kórokozó is kiválthat, a betegség megelőzése, elkerülése nagyon nehéz akkor, ha azt már valaki behurcolta egy közösségbe; a kézhigiénia betartása persze kulcsfontosságú. Emellett a betegeknek is nagyon kell figyelniük arra, hogy hányásuknak, hasmenésüknek "ne maradjon olyan nyoma", hogy abból a levegőbe kórokozók kerülhessenek, azaz maximális higiéniára kell törekedniük.

A calicivírus-fertőzés szövődményei

Az orvosok nem tudnak arról, hogy a fertőzésnek bármilyen szövődménye lenne.

Hasznos tudnivalók

A fertőzések, járványok kiindulási pontját az esetek többségében nagyon nehéz kideríteni. Erre inkább olyan helyzetekben van lehetőség, amikor a járvány például egy hajójárat utasai között tör ki. Volt már példa arra, hogy a fertőzést a tünetes szakács indította el; érdekes volt az is, hogy a járvány a hajó egy-egy emeletére - azaz az egymással szorosabban érintkező emberekre - korlátozódott. Izgalmas volt az az eset is, amelynek kitörését kezdetben a Lourdes-i zarándokhely forrásvizének fertőzöttségével magyarázták. Ám később kiderült, hogy nem ez volt a kiváltó ok, a különböző országból érkező zarándokok a szállásokon fertőzték meg egymást. Így kerülhetett például egy olaszországi vírus zarándokok közvetítésével Hollandiába.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Prinz Gyulának, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosának.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Calicivírus-fertőzés kezelésére! További kérdésem van Calicivírus-fertőzés témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +31 °C
Minimum:
+12, +18 °C

Hazánkban pénteken délelőtt napos, többnyire gyengén felhős idő várható, felhősebb tájak inkább csak az északi megyékben fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag