Nagyon megugorhat a citrom és a narancs ára

Az Európai Unió szigorított a citrusfélék növényegészségügyi szabályain, aminek következtében durván megemelkedhet a citrom és a narancs ára.

Jelentősen visszaeshet az Európai Unióba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt. Az új előírás a dél-afrikai import elé gördít akadályt, ahonnan az egyik legnagyobb mennyiségben érkezik gyümölcs a kontinensre – írja a vg.hu.

A lap szerint az uniós szigor mindenképp áremelkedéshez vezet: az európai fogyasztóknak akkor is többet kell fizetniük a narancsért vagy a citromért, ha jelentősen csökken a behozatal, így beszűkül a kínálat. De abban az esetben is drágulás várható, ha a dél-afrikai beszállítók eleget tesznek a szigorúbb uniós előírásoknak.

citrom, narancs, citrusfélék, áremelkedés
Nagyon megugorhat a citrom és a narancs ára. Fotó: Getty Images

Az Európai Unió szakhatósága a lehető legrosszabbkor szigorított a citrusfélék növényegészségügyi szabályain. Új előírás, hogy az EU-ban csak az úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy a szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el Európában a narancslepkét, ismertebb nevén hamis molylepkét.

Több millió gyümölcsöt semmisíthetnek meg

Az új iránymutatás közzététele és hatálybalépése között eltelt alig három hét nem bizonyult elegendőnek, hogy az EU második legnagyobb citrusimportját adó dél-afrikai termesztők eleget tudjanak tenni az uniós szigornak. A vg.hu kitért rá, hogy a dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (Citrus Growers Association, CGA) közleményében ráadásul azt állítja, a spanyol déligyümölcs-termesztők lobbija miatt időzítette az EU az új szabályozást a déli féltekén most zajló narancsszezonra.

A dél-afrikai termelők a növényegészségügyi szigort diszkriminatívnak tartják, és arra figyelmeztetnek, hogy több millió doboz déligyümölcsöt semmisíthetnek meg politikai döntés híján az európai hatóságok, a minden eddiginél jobban fenyegető globális élelmiszerválság ellenére.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: