Nagyon megugorhat a citrom és a narancs ára

Az Európai Unió szigorított a citrusfélék növényegészségügyi szabályain, aminek következtében durván megemelkedhet a citrom és a narancs ára.

Jelentősen visszaeshet az Európai Unióba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt. Az új előírás a dél-afrikai import elé gördít akadályt, ahonnan az egyik legnagyobb mennyiségben érkezik gyümölcs a kontinensre – írja a vg.hu.

A lap szerint az uniós szigor mindenképp áremelkedéshez vezet: az európai fogyasztóknak akkor is többet kell fizetniük a narancsért vagy a citromért, ha jelentősen csökken a behozatal, így beszűkül a kínálat. De abban az esetben is drágulás várható, ha a dél-afrikai beszállítók eleget tesznek a szigorúbb uniós előírásoknak.

citrom, narancs, citrusfélék, áremelkedés
Nagyon megugorhat a citrom és a narancs ára. Fotó: Getty Images

Az Európai Unió szakhatósága a lehető legrosszabbkor szigorított a citrusfélék növényegészségügyi szabályain. Új előírás, hogy az EU-ban csak az úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy a szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el Európában a narancslepkét, ismertebb nevén hamis molylepkét.

Több millió gyümölcsöt semmisíthetnek meg

Az új iránymutatás közzététele és hatálybalépése között eltelt alig három hét nem bizonyult elegendőnek, hogy az EU második legnagyobb citrusimportját adó dél-afrikai termesztők eleget tudjanak tenni az uniós szigornak. A vg.hu kitért rá, hogy a dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (Citrus Growers Association, CGA) közleményében ráadásul azt állítja, a spanyol déligyümölcs-termesztők lobbija miatt időzítette az EU az új szabályozást a déli féltekén most zajló narancsszezonra.

A dél-afrikai termelők a növényegészségügyi szigort diszkriminatívnak tartják, és arra figyelmeztetnek, hogy több millió doboz déligyümölcsöt semmisíthetnek meg politikai döntés híján az európai hatóságok, a minden eddiginél jobban fenyegető globális élelmiszerválság ellenére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +19 °C

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várható, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra