Rákhoz vezet a gyerekkori bántalmazás

Akiket gyermekkorukban bántalmaztak, azoknak a bántalmazás mértékétől függően nagyobb esélyük van arra, hogy a szervezetükben tumor alakuljon ki - derült ki a Purdue Egyetem tanulmányából.

Ez a hatás a kutatók szerint akkor volt a legerősebb, ha egy kislányt az anyja bántalmazott, míg egy kisfiút az apja. "Az emberek gyakran mondják, hogy a gyerekek sok mindent kibírnak, hogy majd kinövik, de mi azt tapasztaltuk, hogy bizonyos eseményeknek hosszú távú hatásai lehetnek, amelyek még a felnőttkorra is kihathatnak" - fűzte hozzá Kenneth Ferraro szociológus, a Purdue Egyetem Öregedéskutató Központjának igazgatója.

A több mint 2100 amerikai felnőtt adatait feldolgozó kutatás alapján a szakértők úgy vélik, a gyermekbántalmazást mint környezeti tényezőt kellene kezelni a felnőttkori rák kialakulásának a szempontjából. Ugyanakkor hozzátették, hogy további kutatásokra van szükség a témában.

Más tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a szülők nagyon erős mintaként szolgálhatnak, például ha az anya dohányzik, lánya is valószínűleg cigarettázni fog, a fiúgyermekeknél pedig az apai minta követése figyelhető meg. A kutatók jelenleg a gyermekbántalmazás és más lehetséges felnőttkori betegségek (például a szívinfarktus) közötti kapcsolatot vizsgálják. A tanulmány a oldalain jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: