Nemcsak a rákot gyógyítja a sugárkezelés

Egy kis létszámú amerikai kutatás során kiderült, hogy a súlyos szívritmuszavar enyhítésére is hatásos a rák ellen használt sugárkezelés.

A kutatásba 19 beteget vontak be. Az alanyok egy életveszélyes szívritmuszavarban, az úgynevezett kamrai tachikardiában szenvedtek, és minden kezelés hatástalannak bizonyult náluk. Egyetlen nagy dózisú, szívre irányított sugár azonban jelentősen csökkentette a gyors szívveréssel járó rohamokat.

szív, szívproblémák, szívritmuszavar, kamrai tachikardia, sugárkezelés
Meglepő, de csak a sugár segített a betegeken. Fotó: iStock

Reményt adó eredmények

A kutatók arról számoltak be, hogy a terápia után egy évvel 72 százalékos, két év múlva pedig 52 százalékos volt a túlélők aránya. "Reményt keltőek a számok, különösen azért, mert a betegek olyan állapotban voltak, hogy már nem lehetett több katéterezést végrehajtani rajtuk" - mondta Clifford G. Robinson, a Washingtoni Egyetem professzora.

Milyen egy sugárkezelés? A válaszért kattintson ide!

A résztvevők közül kilencen haltak meg két éven belül, köztük hatan szívbetegségben - többek között szívmegállásban és a szívritmuszavar újabb jelentkezése miatt. Két életben maradt betegnél szívburokgyulladás - a sugárkezelés egyik gyakori mellékhatása - alakult ki, egy harmadik túlélőt pedig meg kellett operálni, mert gyomra és szíve között sipoly alakult ki. Ezek a problémák azonban több mint három évvel a terápia után jelentkeztek.

Ha minden kötél szakad

Az új eljárás nem igényel műtéti beavatkozást. Csak egy EKG-t és egy CT-vizsgálatot kell elvégezni a szívritmuszavar helyének meghatározása érdekében, a nagy dózisú sugarat ugyanis erre a problémás helyre kell irányítani. A kezelés alig tíz perces, és se érzéstelenítésre, se kórházi kezelésre nincs hozzá szükség. A terápia után a páciens hazamehet. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy csak akkor szabad a sugárkezeléshez folyamodni, ha már minden más lehetőséget kimerítettek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)