+4° - +12°
Kettős front

Magyar egészségügy: mindig van lejjebb

Tavalyhoz képest újabb három hellyel hátrébb került Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában, ami arra volt elég, hogy hazánkat még a sereghajtó Görögország is leelőzze. Eközben a csehek elérték a nyugat-európai országok szintjét. A 35 ország egészségügyi ellátását összevető lista elején Hollandia és Svájc stabilan őrzi vezető helyét.

Folyamatosan javul az európai egészségügyi ellátás színvonala, a szívinfarktus, a stroke és a rák túlélési mutatói egyre jobbak, bár az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, vagy az ülő életmód egyre több problémát okoz - állapítja meg a frissen publikált

műszer
Mit mutat a magyar egészségügy vizsgálata? Romló helyezés

(Europe Health Consumer Index - EHCI), amelyet a stockholmi Health Consumer Powerhouse (HCP) elnevezésű szervezet tett közzé - írja a napi.hu.

Az összesített indexből látható, hogy a válság hatására enyhén, de észrevehetően nőtt az egyenlőtlenség az egészségügyi ellátásban Európa szerte. Az elemzés szerint a fejlődés ellenére még mindig túl sok országban ragaszkodnak az egészségügyi finanszírozás nem hatékony módjához, az egészségügyben jó eredményeket felmutató országok gyakorlatának követése helyett.

A 2016-os EHCI indexben a 2015-ös nyolc országgal szemben 11 ország (mindegyik nyugat-európai) ért el több mint 800 pontot a lehetséges 1000-ből.  Az index 2005 óta tartó történetében először két ország is áttörte a 900-as határt, a listavezető Hollandia immár 927 pontot teljesített, (2015-ben 916 pontot ért el) Svájc pedig 904 pontot hozott össze, szemben a 2015-ös 894 ponttal.


Csehország az első kelet-közép-európai ország, amelyik felzárkózott a jól teljesítő nyugat-európai országokhoz, 2016-os 780 pontja mindössze 6 ponttal kevesebb, mint az őt megelőző Svédország összpontszáma. (Csehország 2015-ben 760 pontot kapott.) Szlovénia 740 ponttal a 16., a 729 pontot összegyűjtő Észtország a 17. helyen áll.

A volt szocialista országok közül Horvátország a 19. helyre csúszott vissza a 2015-ös 16-ról az akkor 707 helyett gyűjtött 703 ponttal, a 2014-ben rakétaként a 16. helyre kilőtt Macedónia 699 pontja pedig ezúttal a 20. helyre volt elég. Szlovákia 678 pontot ért el, ez 25-tel több mint 2015-ben és a 23. helyre volt elég. Szerbia a 24. 670 ponttal, 116 ponttal többet teljesítve mint 2015-ben. Litvánia a 27. 620 ponttal.

A 600 alattiak klubjában Magyarország

Nyolc ország kapott 600 pontnál kevesebbet. A 2015-ben 567 pontos eredménnyel még két hellyel Magyarország mögött álló Lettország 2016-ban 589 pontot ért el, amellyel megelőzte hazánkat, miként az egy évvel korábban és 2016-ban is a sereghajtók közé tartozó Görögország is.

A 35 ország egészségügyét elemző EHCI hat területet vizsgál részletesen, indikátoronkénti pontozással. A betegjogok érvényesülését 12, az ellátás hozzáférhetőségét 6 indikátorral jellemzik, a gyógyítás eredményességét 9 szempont szerint összegzik, a rendszer finanszírozottságát és a szolgáltatások skáláját 8, a megelőzés területét és a gyógyszerellátást 7-7 szempont alapján minősítik. Területenként pontoznak, a megfelelő szintű indikátort zölddel, a nagyjából megfelelő kategóriájút sárgával, a nem megfelelőt pirossal jelölik. Az országok részletes eredményei az egyes területeken, indikátoronként itt láthatók. A teljes jelentés e linkre kattintva érhető el. 

Magyarország 575 ponttal a 30. a 2016-os EHCI listán, azaz három hellyel került lejjebb a ranglistán hazánk a 2015-ös évhez képest. Ehhez a visszacsúszáshoz azonban elég volt mindössze 3 pontot veszíteni a 2015-öshöz képest az egyébként egyre jobb eredményeket elérő országok között. A magyarnál rosszabb egészségügyet már csak Lengyelország, Albánia, Bulgária, Montenegró és Románia működtet.

A szervezet a költséghatékonyság szerint is készített egy rangsort, ebben az indexben kiugró eredménnyel első Macedónia, Magyarország pedig Románia és Bulgária előtt hátulról a 3-ik helyen áll.

Az index általános elemzésében kiemelik Magyarország és Lengyelország gyenge eredményeit, rámutatva, hogy mindezt a színvonalas orvosképzés és a társadalombiztosítás alapú finanszírozás hagyományai dacára sikerült felmutatni. Azt is megjegyzik, hogy ha egy ország vezetése nem figyel az egészségügyi ellátás színvonalára, akkor annak óhatatlanul romlik a minősége.

A legszegényebb magyarok egészségi állapota az indiaiakéhoz hasonlít. A leggazdagabbaké a nyugat-európaiakéhoz. Az átlag magyaroké pedig a román és bolgár átlag alatt van. Ennek az az oka, hogy fele annyit költünk egészségügyre, mint kellene - állítja Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Részletek!

Az EHCI szerint az elmúlt években a magyar és a lengyel kormány az ország optimális működtetése helyett más dolgokra koncentrált. Magyarországon a menekültek távol tartása állt a középpontban - ami az évi 1200 menekültet figyelembe véve az EHCI szerint szánalmas.

Lengyelországban pedig a sajtószabadság megnyirbálása és az abortusz ellehetetlenítése volt a fő cél. Mint írják, mindkét ország lakossága és egészségügyi dolgozói ennél többet érdemelnének. 

Forrás: napi.hu

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
+4, +9 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, elszórtan alakul ki gyenge eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag