Koronavírus: már ezt a vakcinát is használhatják az EU-ban

Az Európai Bizottság engedélyezte a BioNTech és Pfizer gyógyszergyárak által közösen kifejlesztett, az új típusú koronavírus elleni vakcina adaptált változatának európai uniós alkalmazását.

Már az újabb koronavírus-variánsokra adaptált oltóanyag is használható az Európai Unióban (EU) – erről a napokban született meg a döntés. A Comirnaty XBB.1.5-re módosított oltóanyag beadása felnőttek, gyermekek és 6 hónapnál idősebb csecsemők számára engedélyezett.

kisfiú oltást kap
Már féléves kortól beadható az új oltás. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Felkészülés az őszi-téli szezonra

Az engedélyezést az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) értékelése előzte meg. Az Európai Bizottság ezt követően gyorsított eljárásban hagyta jóvá az oltóanyag uniós alkalmazását, hogy a tagállamok időben felkészülhessenek őszi-téli oltási kampányaikra.

Egy adag elég

Az EMA és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) korábbi ajánlásaival összhangban az oltást igénylő felnőtteknek és az 5 évesnél idősebb gyermekeknek – a COVID-19 elleni oltási előzményeiktől függetlenül – egyetlen adagot kell kapniuk. Az új oltóanyag várhatóan növelni fogja a jelenleg domináns és az újonnan kialakuló variánsokkal szembeni védettséget is.

Meglepően gyorsan terjed a koronavírus új variánsa, az Eris.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.