Kiken segítenek a kísérleti gyógyszerek?

HáziPatika

Mindenképpen szeretnék a jövőben is részt venni klinikai vizsgálatban, hátha létezik olyan gyógyszer, amely nemcsak szinten tartja, hanem gyógyítja is a betegségemet - a klinikai vizsgálatok világnapja (május 20.) alkalmából a 67 éves László mondja el, milyen tapasztalatai voltak a klinikai gyógyszervizsgálat során.

A COPD főként a 40 évesnél idősebb dohányosok krónikus betegsége. Részletek itt.

László 67 éves, krónikus obstruktív légúti betegségben, vagyis COPD-ben szenved, ami a tüdőn belüli légutak tartós beszűkülését jelenti. Korábban részt vett a Synexus klinikai vizsgálatában. "Úgy érzem, nagyon jó kapcsolat alakult ki a főorvos asszony és köztem, olyan, amilyennek úgy általánosságban is kéne lenni a beteg és az orvos között. Minden kérdésemre, minden problémámra, sőt azon túlmenően is válaszolt. Én is tudom, hogy a COPD nem javítható, és bevallom őszintén, el-elhanyagoltam a gyógyszerszedést korábban. A klinikai vizsgálat óta nagyon szigorúan betartom, mert pontosan kiderült számomra is, hogy ennél az egészségügyi állapotnál a betartás nagyon-nagyon komoly dolog. Fontos tanulság számomra, hogy ezekre az egészségügyi ellenőrzésekre szükség van, folyamatos gyógyszerszedésre is szükség van, csak így lehet ezzel a betegséggel élni" - fogalmazott a férfi.

Nyitottság a klinikai vizsgálatokra

Magyarországon évente nagyjából 20 ezer ember vállalkozik arra, hogy elsőként próbáljon ki egy új, forgalomba még nem került készítményt, amiből aztán törzskönyvezett gyógyszer lehet. A magyarok nyitottságát mutatja, hogy népességarányosan ezzel a számmal Európa élvonalába tartozunk. A vizsgálatok száma alapján a 10., míg a lakosság arányait nézve a 4. helyen állunk pár évvel ezelőtti adatok szerint.

Évente 20 ezer ember vállalkozik a klinikai gyógyszervizsgálatokban való részvételre
Évente 20 ezer ember vállalkozik a klinikai gyógyszervizsgálatokban való részvételre

A gyógyszerfejlesztés soklépcsős folyamat: nagyságrendileg 10 000 molekulából nagyjából 250 tesztvegyület jut el a laboratóriumi és az állatkísérletekig, kevesebb, mint 5 válik a humán klinikai vizsgálatok részévé, és szerencsés esetben talán 1-ből lesz végül törzskönyvezett gyógyszer. Korábban egy-egy cég 10-15 évig, illetve 350 millió és 5,5 milliárd dollár között fejlesztett ki egy-egy új készítményt. Vannak esetek, amikor akár 4-5 év alatt is eljuthatnak egy-egy új hatóanyaghoz, de most sem ritka, hogy 10 évig dolgoznak rajta a szakemberek. A fejlesztés költségei pedig több tényezőtől függően változnak felfelé vagy lefelé: a költségek jelentős részét a klinikai vizsgálatok teszik ki, melyek a gyógyszerek alkalmazásának biztonságosságát szolgálják.

A humán klinikai vizsgálatoknak négy fázisa van, a Synexus rendelőiben leginkább a II-es és a III-as fázisban lévő készítmények vizsgálata történik. A Magyarországon 25 éve jelen levő, nemzetközi céghálózathoz tartozó Synexus 2017-es kutatásából kiderül, hogy azok közül, akik már részt vettek klinikai gyógyszervizsgálatokban, ezáltal első kézből van tapasztalatuk, a legtöbben (93 százalék) azt állítják, hogy ezek nem kockázatos vizsgálatok, és majdnem háromnegyedük (72 százalék) azt a lehetőséget is látja benne, hogy várakozás nélkül juthat ingyenes orvosi kezeléshez és térítésmentes készítményekhez. A megkérdezettek 88 százaléka érezte végig, hogy sosem félt a vizsgálatok közben, bízott az orvosában, és abban, hogy a meglévő kezelésnél korszerűbbet kap. A páciensek 81 százalékánál sohasem lépett fel mellékhatás, és nagyon sokan, 93 százalék újra részt venne klinikai vizsgálatokon.

"A folyamatos vérvizsgálat, a folyamatos vérnyomásmérés, a rendszeres EKG-vizsgálat, az adott betegség folyamatos szemmel tartása, a klinikai gyógyszervizsgálat alatti kontroll nagyon sok hasznos információt ad az ember egészségi állapotáról. Mindenképpen szeretnék a jövőben is részt venni, hátha létezik olyan gyógyszer, amely nemcsak szinten tartja, hanem gyógyítja is a betegségemet" - mondta el véleményét László a klinikai gyógyszervizsgálatok előnyeiről.


Személyre szabott vizsgálatok

"A klinikai vizsgálat tulajdonképpen egy nagy védőháló, rengeteg időt és figyelmet fordítunk egy betegre. Alaposan átbeszéljük a páciens minden egyes tünetét, hogy mindaz, amit tapasztal magán, milyen összefüggésben lehet személyes életvezetésével, egyéni hátterével. Tapasztalatom szerint a betegek nagyon értékelik, hogy ennyire személyre szabottan foglalkozunk velük" - árulta el dr. Patai Valentina, a Synexus vizsgálatvezető főorvosa. "Volt egy súlyos asztmás betegem, akinél egy klinikai gyógyszervizsgálatban alkalmazott vizsgálati készítmény nagyfokú javulást, tünetmentességet eredményezett. Természetesen ezt nem ígérhetjük minden résztvevőnek, de ezek a pillanatok nagyon felemelőek" - tette hozzá.

Hogyan segítik a magyar gazdaságot a klinikai gyógyszervizsgálatok?

 • A Magyarországon végzett klinikai vizsgálatok évente átlagosan 90 milliárd forint értéket adnak a magyar gazdaságnak.
 • Magyarországon a teljes kutatás-fejlesztési tevékenység 19 százalékát a gyógyszeripar adja.
 • Nagyjából 34-38 milliárd forint adóbevételt hoznak a vizsgálatok különböző adónemeken keresztül.
 • Az intézmények és a vizsgálók bevételei 30 milliárd forint jövedelmet teremtenek.
 • Több ezer orvos és szakember foglalkoztatásához járulnak hozzá, így a munkahely-megtartó és a kivándorlást csökkentő szerepük is jelentős.
 • Elmélyítik a vizsgálatokban résztvevő orvosok szaktudását és növelik elismertségüket a modern technológiák és irányelvek terén, illetve a vizsgálati eredmények nemzetközi publikációi által.
 • Magyarországon évente közel 20 ezer beteg számára teszik elérhetővé a legmodernebb kezeléseket. Az ingyenesen rendelkezésre bocsátott vizsgálati készítmények a költségvetés kiadásait csökkentik, aminek hatása milliárdokban mérhető.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
 • 0-14 évesek
 • 15-34 évesek
 • 35-59 évesek
 • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt a csapadék egyre inkább kelet felé helyeződik át, mögötte megkezdődik a felhőzet felszakadozása és hideg levegő beáramlása.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag