Ezért utálja sok fogorvos, amit csinál

Fogorvosnak lenni nem könnyű. Bár az rtl.hu által megkérdezett fogorvosok alapvetően szeretik a szakmájukat, kiégést okozó monotóniáról és rossz munkakörülményekről számoltak be, melyek mind veszélyeztethetik a fogászok testi-lelki egészségét.

Mint általában a legtöbb orvos, szeretek segíteni az embereken mondta egy budapesti fogorvos, amikor az rtl.hu arról kérdezte, mit szeret leginkább a hivatásában. A szakember hozzátette: a fogszabályozás általában hosszabb kezelést jelent, amikor kifejezetten családias, illetve baráti kapcsolatok alakulhatnak ki a páciensekkel. Szerinte az emberekhez való kapcsolódás és a segítségnyújtás a két legfontosabb része a munkájának.

fogorvos, fogász, fogápolás, fogszabályozás
A fogorvosok munkájának is sok hátulütője van. Fotó: Getty Images

Sikerélmény és monotónia

Alapvetően szeretek az embereken segíteni. Ha valakinek fájdalma, esztétikai vagy funkciós zavara van, ami nyomasztja a mindennapokban, akkor jó érzéssel és sikerélménnyel tölt el, ha meg tudom oldani a problémáját – fogalmazott Gyula, szintén budapesti fogszakorvos és egyetemi oktató.

A nemzetközi hírforrások inkább a fogorvos hivatás árnyoldalait hangsúlyozzák: ezt a munkát a legnehezebbek között tartják számon, és rendszeresen szerepel azokon a listákon, amelyek a leggyűlöltebb szakmákat összesítik.

Az rtl.hu-nak nyilatkozó magyar fogorvosok szerint jól érzékelhetően belefásulhatnak munkájukba azok, akik hosszú ideig vannak a szakmában. Egyikük elmondta: az orvosok kiégését leginkább a monotónia okozza, vagyis ha valaki hétfőtől péntekig ugyanazt a munkát végzi. Úgy gondolja, jót tett volna neki, ha néha változatosabb munkát is vállal a szakmája mellett.

Ám nemcsak a monotónia vezethet kiégéshez az orvosok körében, hanem egyebek mellett a válságos kórházi körülmények, illetve a munkahelyi környezet, amiket a szakember nem képes befolyásolni. A portálnak megszólaló egyik fogorvos szerencsésnek érzi magát, hogy a magánegészségügyben dolgozhat, és saját maga válogathatja meg a munkatársait.

A fizikai és pszichés nyomás hosszú távon visszaüt, ha az ember nem tud kikapcsolódni és pihenni – mondta egy másik fogorvos, aki arról is beszélt, hogy zavarják a fogorvosokkal kapcsolatos sztereotípiák. „Mi mindig fájdalmat okozunk, rosszak vagyunk, mi vagyunk a legkellemetlenebbek” – fogalmazott.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott valószínű több helyen zápor, zivatar. Nyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és a csapadék esélye. Az északnyugati szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Szerdán hidegfronti hatás lesz a domináns az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra