Nagy bajt jelezhet a gyors látásromlás

Nemcsak a szem betegsége, hanem az idegrendszer károsodása is veszélyeztetheti a látást - hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány a látás világnapja alkalmából. A szklerózis multiplexnek gyakran az egyik kezdeti tünete a látóideg-gyulladás, Devic-szindrómában, avagy NMO-betegségben pedig tünetmentes állapotból akár napokon belül teljes vakság alakulhat ki.

Milyen tünetek hívhatják fel a figyelmet szklerózis multiplexre a betegség korai szakaszában?

Ha egy hirtelen fellépő látásproblémának nincs kézenfekvő szemészeti magyarázata, mielőbb indokolt, hogy neurológus is lássa a beteget. "Hirtelen jelentkező látásromlás, látóideg-gyulladás esetén a szemészeti kivizsgálás mellett mindig gondolni kell neurológiai eredetre is. Ha ugyanis szklerózis multiplex (SM) vagy neuromyelitis optica (NMO) áll a háttérben, azonnal el kell indítani a gyulladáscsökkentő kezelést, hogy megakadályozzuk a visszafordíthatatlan idegkárosodások kialakulását" - magyarázta dr. Illés Zsolt, a dániai Odense Egyetemi Kórház neurológus professzora.

A gyors látásromlás hátterében akár neurológiai problémák is meghúzódhatnak
A gyors látásromlás hátterében akár neurológiai problémák is meghúzódhatnak. Fotó: Getty Images

Itthon gyakrabban fordul elő NMO

Az NMO-betegséget sokáig a szklerózis multiplex egy altípusának tartották, ám bebizonyosodott: noha mindkét betegségben a szervezet saját immunrendszere támadja meg az idegrendszert, továbbá mindkét betegség érinti az agyat és a gerincvelőt is, mégis két különböző kórképről van szó. A diagnózis alapja az MRI-képalkotás, emellett egy vérből elvégzett ellenanyag-vizsgálattal különböztethető meg az SM és az NMO.

"Magyarországon az európai átlagnál kétszer gyakoribb az NMO, aminek hátterében genetikai jellegzetességeket és környezeti tényezőket feltételezünk. A betegség ezzel együtt is ritka, 150-200 betegről tudunk, ám épp emiatt késhet a diagnózis, ha nem gondolnak rá időben" - mondta el Illés. Hozzátette, a betegek többsége nő. Általában harmincas-negyvenes életéveikben jelentkezik a betegség, de huszonéveseket is kezelnek.

Nem csupán a látás van veszélyben

"Ahogyan az SM, úgy az NMO sem csak a látást veszélyezteti: a gerincvelő gyulladása bénulással is fenyegeti a betegeket. Az elsődleges beavatkozást mindkét betegségnél a szteroidkezelés, NMO-betegeknél olykor a vérből a károsító ellenanyagokat kiszűrő plazmaferezis jelenti. Fontos a betegségek megkülönböztetése, mert az SM-gyógyszerek ronthatnak az NMO-betegek állapotán. A súlyos, akár visszafordíthatatlan állapotromlás azimmunrendszerműködését fékező terápiákkal jó eséllyel kivédhető" - mutatott rá dr. Rózsa Csilla neurológus főorvos, a Magyar Neurológiai Társaság (MANIT) elnöke.

"Korábban csak olyan gyógyszereink voltak, amelyeket nem NMO-betegek számára fejlesztettek ki, azaz más betegségek immunszuppresszív gyógyszereit használtuk. Az elmúlt években viszont magyar betegeket is bevontak olyan új hatóanyagok vizsgálatába, amelyek mára engedélyezett terápiákká váltak. Három olyan ellenanyag-terápia is elérhetővé vált, amelyekkel az eddigieknél sokkal hatékonyabban tudunk beavatkozni, és hosszú éveken át teljes tünetmentességet is elérhetünk" - fogalmazott Rózsa doktornő.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)