Nyomás 140/90 alá!

Magas vérnyomása márpedig mindenkinek volt, van és lesz: a nagyszülőknek, a szomszéd bácsinak, a fodrász Jucikának, de még a háziorvosnak is. Akkor ez nem is lehet olyan komoly... vagy arról van szó, hogy a betegség kezelhető, de nem gyógyítható?

Fogadjuk el az utóbbi változatot. A magas vérnyomás kezelése - hacsak nem áll a hátterében szervi elváltozás - tüneti, célja a tartós és megbízható vérnyomáscsökkentés és a szövődmények megelőzése. Számos vizsgálat szerint a 140/90 Hgmm-es érték elérése a terápia célja, ám cukorbetegek esetében - különösen akkor, ha a cukorbetegség már szövődményekkel jár - a 120/80 Hgmm-es érték alá kell menni.

... mint emberek a sót!

A kezelés első lépcsője nem gyógyszeres. Napjainkban egyre több adat gyűlik össze az életmódváltoztatás hatékonyságát illetően. Ennek bevezetése azért is ígéretes, mert jótékony hatással bír a szív-érrendszeri megbetegedések többi rizikófaktorára is. A legfontosabb lépésnek talán a testsúly normalizálása tekinthető. A rendszeres testmozgás is csökkenti a vérnyomást, ezért ha a beteg csak kevéssé együttműködő, legalább a lassú kocogásra vagy a gyors sétára érdemes rábeszélni. A fizikai aktivitás kapcsán meg kell említeni a feszültségoldó és relaxációs gyakorlatok, illetve különböző viselkedésterápiák szintén bizonyított eredményességét.

Szintén nagy jelentőséggel bír a sószegény diéta: a hipertóniás betegek egyharmada jól reagál a sóbevitel csökkentésére. És mit is jelent pontosan a sószegény diéta? Mindenképp a napi 6 gr sóbevitel alatt kell maradni, és érdemes magas káliumklorid tartalmú diétás sót fogyasztani, hiszen a kálium önmagában is vérnyomáscsökkentő hatású. Szintén számos vizsgálat igazolta a tojást és tejet is tartalmazó vegetáriánus diéta és a magas rosttartalmú diéta jótékony hatását. Mind az alkoholfogyasztás mérséklése, mind a dohányzás elhagyása vérnyomáscsökkentő hatással bír. Érdekes adat, hogy a kávét rendszeresen nem fogyasztóknál napi 1-2 csésze kávénak megfelelő megfelelő mennyiségű koffein emeli a vérnyomást, de néhány nap alatt hozzászokás alakul ki, ezért hosszú távú hatása nem ismert.

A gyógyszeres terápia fokozatai

Ha az orvos az életmódváltoztatás mellett gyógyszeres kezelést is ajánl, akkor az első lépcső mindenképp a monoterápia, az egyetlen gyógyszerrel történő kezelés. Ez minden esetben vízhajtót, béta-blokkolót vagy ACE-gátlót, illetve angiotenzin II-antagonistát jelent (ld. a következő cikket). A gyógyszer kiválasztásának meghatározásában figyelembe kell venni az életkort és az esetleges kísérőbetegségeket.

Több vizsgálat eredményének tükrében a vérnyomáscsökkentőt reggel kell bevenni: az ébredés után mért vérnyomás adja a napi legmagasabb értéket, míg az éjjel észlelt alacsony értékek nem teszik szükségessé a lefekvés előtti gyógyszerszedést.

Ha a monoterápia nem elég a vérnyomás alacsony szinten tartásához, nem a dózist kell emelni, hanem kettős kombináció választásához kell fordulni. A különböző kombinációkkal eltérő mértékű vérnyomáscsökkenést lehet előidézni, a legerősebb hatás az ACE-gátlókkal érhető el.

Azon ritka esetekben, amelyekben a vérnyomás csökkenése kettős kombinációval sem érhető el, egy harmadik gyógyszert kell a terápiás tervbe illeszteni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: