Koraszülést okozhat az anya magas vérnyomása

VérnyomásAz anyai magasvérnyomás és a túl magas hematokrit-érték összefüggést mutat a magzat első trimeszterbeli fejlődésének elmaradásával, ez pedig megnöveli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát.

"A fejlődés üteme a terhesség első harmadában a legnagyobb, amikor lezajlik a szervek kifejlődése" - írták a szerzők a JAMA február 10-i számában. " Az első trimszterben elszenvedett negatív hatások hosszútávú hatásokkal is járhatnak a magzati és újszülöttkor szempontjából is, ezekről azonban még keveset tudunk."

Dr. Dennis O. Mook-Kanamori, a rotterdami Erasmus Egészségügyi Központ kutatója munkatársaival 1631 anya esetében vizsgálta az első harmadbeli magzati fejlődés és a születés körüli és a későbbi szövődmények összefüggéseit 2001 és 2005 között. A magzati fejlődést annak ülőmagasságával jellemezték.

Magzatfejlődés

Az eredmények azt mutatták, hogy az anyai életkor pozitív összefüggést mutatott a magzat ülőmagasságával és hogy a magasabb diasztolés vérnyomás és a magasabb hematokrit-érték mind gátolta a fejlődést. A folsavszedés elősegítette, míg a dohányzás gátolta a növekedést. Az első harmadbeli csökkent növekedés pedig megnövelte a koraszülés, az alacsony születési súly és a fejlődésbeni elmaradás valószínűségét. A ülőmagasság csökkent növekedése ezzel szemben fokozottabb kisgyermekkori növekedést eredményezett.

A kutatók szerint a jövőben az összefüggések részletesebb vizsgálatára van szükség.

Animáció: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)