Elkapott a... nátha vagy influenza?

Ha egy reggel kaparó torokkal, orrdugulással ébredünk, és folyton tüsszögünk, nehezen döntjük el, orvoshoz kell-e mennünk. Honnan tudjuk, mekkora a baj: vajon influenzavírus bujkál bennünk, vagy az egész csak egy gyors lefolyású nátha?

A borongós, esős napokon nemcsak azért fogyasztunk el háromszor annyi papír zsebkendőt, mint az év többi időszakában, mert kezdődik az influenzaszezon. A hőingadozás erősen próbára teszi szervezetünket, ráadásul a szegényesebb zöldség- és gyümölcsválaszték miatt nem jutunk elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz. Kevesebb a napfény, több időt töltünk zárt térben, így legyengül az immunrendszerünk.

Az influenzavírusnak A, B és C típusát különbözetjük meg. Az A típust megfigyelték állatoknál: vadmadarak szervezetében és bizonyos emlősállatokban is megtalálható, előfordul, hogy az állat csak hordozó. A B és C típus azonban csak emberek között terjed. - Átmeneti időkben a meghűlés esélye nagyobb, ha pedig átfázunk, az legyengíti a szervezetet, nehezebben áll ellen a betolakodóknak. Másnap vagy harmadnap kialakulnak a jellegzetes meghűléses tünetek: tüsszögés, orrfolyás, felső légúti hurut, vagyis a nátha. Ilyenkor érezzük, hogy kapar a torkunk, csiklandozó érzés kering az orrjáratban, folyton didergünk, és hirtelen levertnek érezzük magunkat. Az influenzát minden esetben az influenzavírus okozza, melynek különböző típusait ismerjük. Jellemzően december elejétől támad, és februárra éri el csúcspontját. Ezek a vírusok igen ellenállóak, évről évre változnak, vagyis mutálódnak, de mindig a felső és alsó légutakat támadják meg. A tünetek is lényegesen erőteljesebbek, mint a nátha esetében: levertséggel, végtagfájdalommal, erős fejfájással és hirtelen magas lázzal kezdődik a betegség. Általában annyira legyengülünk, hogy nehezünkre esik ellátni a mindennapi feladatokat - tájékoztat dr. Horti Ilona.

Nem segít az antibiotikum

- A nátha és az influenza tünetei sem közvetlenül a fertőzést követően jelentkeznek. A vírusok először elszaporodnak a szervezetben, míg elérnek egy kritikus szintet, ekkor tör ki rajtunk a betegség. A lappangási idő 1-3 nap, attól függően, hogy milyen állapotban van az immunrendszerünk - magyarázza a doktornő. Kérdés, hogy ha ledönt a lábunkról, maradjunk a „bő folyadék, ágynyugalom” módszernél, vagy keressük fel a háziorvost. - Ha nyugodtabbak vagyunk ettől, kérjük orvos segítségét. Ám sem az influenzánál, sem a náthánál nem segít az antibiotikum, az ugyanis csak a baktériumok elpusztítására képes. Akkor írja fel az orvos, ha jó oka van feltételezni, hogy az ártatlannak tűnő megfázásnak szövődményei lehetnek, például arcüreg- vagy tüdőgyulladás. Egy vírus bakteriális fertőzések táptalajává is válhat, ha nagyon gyenge az immunrendszer, vagy más betegségben is szenvedünk. Egészséges szervezet esetében azonban általában nincs értelme antibiotikumot szedni. Ilyenkor elegendő orvoshoz menni, ha a tünetek 3-4 nap után sem csillapodnak, még rosszabbul leszünk, vagy súlyosabb panaszok is jelentkeznek, például légszomj, erős fülfájás vagy mellkasi fájdalom - tanácsolja dr. Horti Ilona.

Védőoltás – kell vagy nem? A doktornő szerint mindenkinek magának kell eldöntenie, szeretné-e beoltatni magát az influenzavírus ellen. Az injekcióval általában az elölt vírus egy részét juttatják a szervezetbe. Az oltással ezenkívül más anyagok is bekerülnek a testbe, például állati fehérjék, hiszen ezen tudják kitenyészteni a vírusokat. – Egyelőre nincsenek tapasztalatok arról, hogyan reagál a testünk, ha harminc éven át évről évre beoltatjuk magunkat – szögezi le a doktornő.

Létezik varázsszer

Bármilyen furcsán hangzik is, egyetlen dolog nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz a nátha és az influenza esetében is, ez az ágynyugalom. - Ha egész nap rohanunk, vagy nem tudunk kivenni szabadságot, talán úgy érezzük, majd szép lassan magától elmúlik a betegség. Pedig ezzel lényegesen megnöveljük a szövődmények kialakulásának esélyét. A panaszokat csillapíthatjuk, ám a tünetekkel azt üzeni testünk, hogy lassítanunk kell. Ha figyelmen kívül hagyjuk, és próbára tesszük a legyengült immunrendszert, hetekig, hónapokig elhúzódhat a betegség, később pedig hosszadalmasabb a kezelés is. Ezért a legfontosabb, hogy legalább néhány napig pihenjünk, feküdjünk, erősítsük meg magunkat. Ha otthon maradunk, kollégáinkat is megóvhatjuk, ugyanis az influenzavírus a tünetek kialakulásától számítva még körülbelül négy napig fertőz - mondja a doktornő.

A cikk folytatását, illetve további tippeket a betegségek megelőzésére a novemberi Nők Lapja Egészségben talál! Keresse az újságárusoknál, vagy fizesse elő a internetes oldalon!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő