Nem látjuk őket, mégis gondot okoznak

Könnyezik a szeme, eldugult az orra, ekcémás tünetei vannak? Ismerje meg azokat az allergéneket, amelyek a leggyakrabban okolhatók az állapotáért!

Élővilág a lakástextíliákban

Belegondolt már abba, hogy egyetlen szőnyeg, takaró vagy fejpárna parányi élőlények sokaságát rejti? Bizony, még a legtisztább, legtökéletesebben rendben tartott lakás sem steril: mikroszkopikus méretű lakótársak milliárdjaival osztjuk meg az otthonunkat. Nemcsak egysejtűek, baktériumok, egyéb kórokozók találhatók körülöttünk, hanem ízeltlábúak tömkelege is.

Ilyenek például a pókfélékkel közeli rokonságban álló háziporatkák, amelyek mindössze 0,3-0,5 milliméteresek, szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlanok. Gondot nem is maga az atka, hanem az annak ürülékében található fehérje okoz, ugyanis ez a leggyakrabban előforduló, súlyos reakciókat kiváltó allergének egyike. Mint a neve is mutatja, leginkább lakáson belül találkozhatunk vele, elsősorban az emberi hámsejtekben gazdag területeken, így például az ágyneműben, szőnyegekben.

Szárnyas és négylábú barátaink

A lakásban tartott házi kedvencek, kutyák, macskák, rágcsálók testnedveiben, nyálában, vizeletében lévő fehérje, a szőréből leváló kis darabok, illetve a lehámlott bőrlemezkék szintén kiválthatnak allergiás reakciót. A szőr és a hám kiszárad és elporlik, így az allergének a házipor részévé válnak, és felkavarodva bekerülhetnek a belélegzett levegőbe is. Nem árt az óvatosság a díszmadarak, sőt a baromfik esetében sem: egyrészt a toll maga is allergizál, másrészt kiváló búvóhelye és tápláléka a poratkáknak. A tollpárnak töltőanyaga, és a díszmadarak, papagájok, pintyek tolla is tartalmaz irritáló anyagot.

Gombariadó

A gombafélék spórái is aktív allergének. Ezek a belső terekben télen fordulnak elő nagyobb számban, különösen egyenetlen fűtésű helyiségekben a páralecsapódás miatt, nyirkos fürdőszobákban, pincékben, szobanövények földjében, de a régiségkereskedések régi könyvei, tárgyai is hordozhatják. Vigyázat, nemcsak a látható penészfoltok mellett van jelen: allergizáló hatása akkor is érvényesülhet, ha nincs észrevehető jele. Kültéri gombaspórák is okoznak allergizáló tüneteket. Ezek a talajlakó gombák legnagyobb számban augusztustól novemberig bocsátják ki spóráikat. Aratás idején a gabonaföldek környékén, ősszel erdők, gyümölcsösök területén, az avarban, a lehullott levelek és gyümölcsök felszínén, a lenyírt, nedves fűkupacok belsejében, barlangok közelében fordulnak elő a leggyakrabban.

Csípős, szúrós, allergizáló rovarok

Bizonyos rovarok csípése helyi jellegű vagy kiterjedtebb allergiás tüneteket okoz. Ilyen a szúnyog, a méh, a darázs, a hangya, a pók. Ezek csípései az arra érzékenyek számára nemcsak kellemetlenséget, hanem igen súlyos veszélyt is okozhatnak: ödéma, a légutak bedagadása és elzáródása, akár a teljes szervezetre kiterjedő anafilaxiás sokk is kialakulhat a hatásukra. Van olyan rovar is (például a csótány), amely nem a csípésével okoz allergiát, hanem a nyála, az ürüléke, vagy elpusztulása után a bomló teste tartalmaz olyan fehérjéket, amelyek allergizáló hatásúak.

Erdők-mezők üzenete

A virágzó növényekből a levegőbe jutó virágporok, pollenek egy része szintén allergén. A füvek és gyomok közül Magyarországon talán a leghírhedtebb a parlagfű, a fekete üröm és az angolperje, a fák közül pedig a mogyoró okoz leggyakrabban allergiát. Valamivel ritkábban vált ki allergiás tüneteket a rozs, a tarackbúza, a zab, az árpa, a kukorica, a lándzsás útifű, a csalán, a fák és a cserjék közül pedig az éger, a nyír, a nyárfa, a tölgy, a hárs, a fűz, a tiszafa, a platán, a szelídgesztenyefa, a kőris és a juhar. Ezek kellemetlen hatásaival főként a szabadban találkozunk, de az allergiára hajlamosak jól teszik, ha a lakáson belül is védekeznek a levegőben lévő pollenek hatásai ellen. Bármilyen furcsa, az arra érzékenyek esetében maga a napfény is allergizáló hatású.

Nem mindegy, mit eszik!

Táplálékaink alapvetően kétféleképpen válthatnak ki allergiás reakciót. Egyrészt maga az adott táplálék (például tej, szója, mogyoró, liszt stb.), a benne lévő fehérje vagy egyéb összetevő okozhat túlérzékenységi reakciót, másrészt egyre gyakoribb a keresztreakció jelensége is. Ez utóbbi esetben a virágpor-allergiákhoz valamilyen étellel, bizonyos gyümölcsökkel és zöldségekkel szembeni allergia is társul. Így fordulhat elő például, hogy valakinek sárgadinnye fogyasztása közben jön elő heves pollenallergiája, amelytől egyébként parlagfű virágzásakor szenved.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés