Szlávik: lassan enyhül az ötödik hullám

Nincs későn vagy feleslegesen beadott oltás - véli dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Kedd reggelig újabb 131 COVID-19-beteg hunyt el az országban.

Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő. "Tehát a védőoltásokat azért érdemes még most is beadatni, mert nem tudjuk, hogy ez a hullám például milyen irányba fog menni, nem tudjuk, hogy nem jön-e egy új variáns" - fogalmazott a szakember az M1 csatorna keddi műsorában.

koronavírus, oltás, vakcina, COVID-19, Békéscsaba
Dr. Szlávik János szerint továbbra is rendkívül fontos a COVID-19 elleni oltás felvétele. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Hozzátette, lassan csökkennek az esetszámok, vagyis enyhül a koronavírus-járvány ötödik hulláma Magyarországon. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne fordulhatna elő még emelkedés az esetszámokban, valamint a kórházakban is csak lassan csökken az intenzív osztályokon lévők száma.

Szlávik kitért arra is, a koronavírus omikron variánsa csak nagyon ritkán okoz súlyos tüneteket háromszor beoltott embereknél. Ugyanakkor a karanténszabályokat be kell tartani, és otthon kell maradni fertőződés esetén. A főorvos felhívta a figyelmet, hogy ha nem vagyunk beoltva, akkor akár súlyosan is megbetegedhetünk.

Az Alkotmánybíróság nem fogadta el azokat a panaszokat, amelyek szerint alkotmányellenes a rendelet, hogy a munkáltatók elrendelhetik a munkavégzés feltételéül foglalkoztatottjaik számára a COVID-19 elleni védőoltás felvételét.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)