Kullancsok: a vérszívók leselkednek ránk

Erdeinkben, ligeteinkben nagyragadozók nincsenek, mérges kígyóktól se igen kell tartani, mégis szükséges némi elővigyázatosság: apró vérszívók milliói várnak áldozatukra, amelyek csípése nemcsak kellemetlenséget, hanem súlyos betegségeket is okozhat.

Miniatűr vámpírok

Kora tavasztól késő őszig, de még fagymentes teleken is számítani kell arra, hogy kullanccsal találkozhatunk. Nemcsak az aljnövényzetben gazdag erdőkben, ligetes hegyoldalakon, nádas tópartokon, hanem városi parkokban, sőt kertekben is sok kullancsot lehet találni. A fák, a bokrok leveleinek alján megkapaszkodnak és az itt haladó emberekre, állatokra hullnak, vagy az avarról, illetve a fűszálakról másznak áldozatukra.

A kullancsok élősködő életmódot folytató atkák. Táplálkozási szokásuk igen jellegzetes: a bőrbe fúródva vért szívnak, közben saját gyomornedvüket az áldozat vérkeringésébe juttatják. Nagyságuk 0,7 és 2 milliméter között váltakozik, de vérszívás után elérhetik akár a kávészem nagyságot is. A nőstények megtermékenyítése a gazdaállaton történik, a vérrel jóllakott nőstények a több száz petét a talajon rakják le. A petékből lárvák, abból nimfák, majd imágók alakulnak, és a kullancs fajtájától függ, hogy ehhez a folyamathoz egyetlen gazdaállat elég, vagy kettő, három vérszívás is kell. Többnyire a vadon élő állatok töltik be a gazdaállat szerepét, a legkisebb rágcsálóktól a nagyvadakig, sőt madarakig egyetlen erdei állat sincs biztonságban, és ez az emberi környezetben élő kutyákra, macskákra is érvényes. Természetesen az ember, mint melegvérű élőlény, hasonlóképpen veszélyeztetett. Az erdei munkások, kirándulók, tájfutók vannak kitéve leginkább a kullancs veszélyének, de a saját kiskertjében dolgozgató hobbikertész vagy a parkokban, játszótereken futkározó kisgyerek is "összeszedhet" ilyen élősködőt.

"Méreg" injekció

A kullancsok különösen szívesen fúrják be magukat a vékonyabb és puhább bőrfelületekbe - a gyermekek így nemcsak a testmagasságuk miatt, hanem a finomabb bőrük miatt is veszélyeztetettebbek. A vérszívás akár több napig is eltarthat. Nem vált ki viszkető érzést, mert a kullancs nyála érzéstelenítő anyagot is tartalmaz, és az ember is sokszor csak később, akkor veszi észre a kullancscsípést, amikor a vérrel teleszívott kullancsot meglátja (tapintja), vagy akkor, amikor a csípés környékén kialakult helyi gyulladásos érzékenység már kellemetlen érzést okoz.

A kullancsveszélyeztetett helyekről hazatérve alaposan át kell vizsgálni a teljes testfelületet, a hajlatokat, a külső nemi szervek környékét, a hajas fejbőr peremét és a fül mögötti területet is beleértve. A bőrbe fúródott kullancsokat minél előbb el kell távolítani (lehetőleg minél közelebb a bőrhöz megfogva csipesszel a feji végét), majd a csípés helyét, környékét fertőtlenítőszerrel fertőtleníteni. Akkor sem történik semmi baj, ha a fej a bőrbe szakad.

A csípéssel, vérszívással okozott apró kellemetlenségnél lényegesen veszélyesebb, hogy eközben a nyálukkal kórokozókat "oltanak be" az emberi szervezetbe. Sokféle betegséget terjeszthetnek, ezek közül azonban leginkább a Lyme-kórt okozó borreliák és az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó kullancs-encephalitis vírus jelent veszélyt Magyarországon.

Legjobb támadás a védekezés

A kullancsok terjesztette betegségek elleni védekezés többféle módon történhet. Ajánlatos a csípést megelőzni rovarriasztó használatával, megfelelő öltözettel. A hosszúszárú nadrág (zokniba tűrve) megakadályozza, hogy az alacsony ágakon és fűszálak fonákján várakozó élősdi a bőrre juthasson. A rovarriasztók a szabad bőrfelületre, ruhára fújva hatékonyan csökkentik a rovarcsípések esélyét. Viszont, bár a közhiedelem úgy tartja, a kullancsokat a Polybé tabletta átható szaga nem riasztja vissza, ennek szedése nem megfelelő megelőzési mód. Fontos, hogy minél kevesebb ideje legyen az élősködőnek a táplálkozásra, tehát a bőrbe fúródott kullancsot ajánlatos minél előbb eltávolítani. A leghatékonyabb védelem pedig természetesen a védőoltás igénybe vétele. Sajnos, a Lyme-kór ellen nincs még vakcina. Ezzel kapcsolatban a korai bőrtünetek felismerése vezet a legbiztosabban a gyógyuláshoz: fel kell figyelni a nem viszkető, körkörös, majd gyűrűkké táguló, vándorló bőrpírra.

A kullancsok okozta agyvelőgyulladás, a kullancs-encephalitis vírus ellen védőoltás is van. Két oltás után alakul ki biztos védelem, amit tartóssá lehet tenni, a harmadik, 9-12 hónap múlva esedékes ismétlő oltással. Akik a szokásosnál rövidebb idő alatt, például most, a nyár elején vagy a nyár közepén akarnak védettséget szerezni, azoknak rövid időközökkel, úgynevezett gyorsított oltási rend szerint kell beoltatni magukat. A gyorsított rend szerint az oltóanyagtól függően a 0.-14. napon vagy a 0.-7.-21 napon kell beadatni az oltást. Egy ismétlés 12-18 hónap múlva esedékes, majd háromévente emlékeztető oltás szükséges. Kétféle oltóanyag van forgalomban, mindkettőnek van gyermekadagja is, 1-12 év kor közöttiek számára. Az oltóanyagok korszerűek, tartósítószert nem tartalmaznak, továbbá az egyik típusú oltóanyagban még emberi véralkotórész sem található, mely az alkalmazást még biztonságosabbá teszi.

Hézagos kullancstérkép

Kullancsveszély erdőn, mezőn, nagyvárosbanJelenleg Magyarországon olyan "kullancstérkép" áll rendelkezésre, amelyet a kullancsok által terjesztett, bejelentésre kötelezett betegségekről az ÁNTSZ adatai alapján rajzoltak meg. Sajnos, ez nem adhat pontos képet a kullancsok számbeli és fertőzöttségi adatairól, mert egyrészt a bejelentett betegségek száma a valós esetszámnak csak töredéke, másrészt nem rögzíti a kullancscsípés valós helyét, hiszen a bejelentés nem feltétlenül egyezik a csípés helyével. Gondoljunk csak bele, egy hétvégi országjáró kirándulás eredményeképp egy peches győri család is vihet haza a Zemplénből kullancsot, amely, ha betegséget okoz, egy pár héten belül így Győrben regisztrált kullancs lesz. Magyarországon elsősorban Vas-, Tolna-, Nógrád-, Somogy-, Zala-, Pest- és Heves megyében jelentettek megbetegedést. A Kullancs Szövetség Dr. Kapiller Zoltán állatorvos, az ismert kullancsszakértő vezetésével a magyarországi kullancstérkép újrarajzolására készül. A program keretein belül felvállalja a magyarországi kullancspopuláció reprezentatív mintavételen alapuló megszámlálását, a fajok arányának elkülönítését és az egyedek fertőzöttségének vizsgálatát. A munka során a visszaküldött kullancsok származási helyét is pontosan regisztrálják, hogy a készülő térkép valóban pontos lehessen.

Küldje vissza!

A térkép újjárajzolását is segíti a Kullancs Szövetség által indított, nagyszabású "kullancs visszaküldési akció". Lényege, hogy a talált kullancsot a patikákba eljuttatott speciális kis tartályba és borítékba téve, a gyűjtés helyét és idejét feljegyezve az érintettek beküldhetik az Istenhegyi Klinika géndiagnosztikai laboratóriumába bevizsgálásra. Így nem kell hosszasan aggódni, vajon nem volt-e fertőzött a kullancs, fennáll-e a Lyme-kór vagy az agyhártyagyulladás veszélye. A laboratórium a vizsgálatokat hetente összesíti, és a feldolgozott eredményeket a www.kullancsinfo.hu honlapon teszi elérhetővé (a beküldött mintát az érdeklődők a sorszám alapján azonosíthatják). Sajnos, a beküldött mintákról igen nagy számban derül ki, hogy a Borrelia burgdorferi baktériummal fertőzöttek. A kezdeményezés nem várt rohamot eredményezett: hetente százával érkeznek a küldemények, a patikákból a 20 ezer boríték hamar elfogyott. Az akcióra szánt pénz fogytával a Kullancs Szövetség arra kéri a probléma megoldásában segíteni akaró és a probléma iránt érdeklődő cégeket és magánembereket, hogy adományaikkal segítsék a kullancsok fertőzöttségét kimutató vizsgálatok további elvégzését, az eredmények feldolgozását. Az Istenhegyi Klinika természetesen az akción kívül is vállalja a beküldött minták önköltségi áron történő bevizsgálását.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső