Koronavírus: kiderült, mikor jön a magyar vakcina

A jövő év végén kezdődik meg a hazai koronavírus-vakcina gyártása Debrecenben - jelentette be Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter.

A kormány döntése értelmében Magyarországon egy Nemzeti Oltóanyaggyárat, kifejezetten a COVID-19 elleni oltóanyag gyártására pedig egy Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoznak létre. Utóbbiban a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) együttműködésében készülő, még fejlesztés alatt álló oltóanyagot gyártják majd. A beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forint lesz, ebből a koronavírus-oltóanyaggyár mintegy 6,7-7 milliárdba kerül majd.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltáshoz Gyulán. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Fókuszban az önellátás

A kormány a koronavírus -járvány tanulságai alapján Magyarország önellátási képességének erősítésére, illetve külföldi kitettségének mérséklésére törekszik - mondta a tárcavezető utalva arra, hogy a magyar fejlesztői tudásra és az ipari kapacitásokra építve beindított maszkok, fertőtlenítőszerek, lélegeztetőgépek gyártása után meg kell teremtenünk a vakcina-önellátáshoz szükséges feltételeket is.

Koronavírus-oltás: ezek a hazai tapasztalatok - kattintson!

"Egészségpolitikai és nemzetbiztonsági szempontból sem halogatható tovább, hogy a magyar emberek biztonságos ellátását hazai fejlesztésből, gyártásból tudjuk garantálni" - fogalmazott. A magyar tudósok, szakemberek munkájának eredményeként megszülető hazai koronavírus-vakcinát egyébként minden bizonnyal nagyobb közbizalom is övezné, mint az importált termékeket - véli Palkovics László.

Az állatkísérleteken már túl vannak

2022 végére lesz magyar vakcina az új típusú koronavírus ellen - erősítette meg a sajtótájékoztatón Szilvássy Zoltán, a DE rektora. Mint mondta, konzervatív technológiával inaktiválják a vírust. Ebből már négy liter áll rendelkezésükre, és túl vannak az állatkísérleteken is. A professzor hozzátette, hogy a változékony kórokozókhoz is gyorsan tudnak majd alkalmazkodni, hiszen a leendő gyártással egy hónap alatt tudják majd követni az új mutációkat.

Különlegességként említette a rektor, hogy nemcsak antivirális, hanem antibakteriális vakcinákat is gyártanak majd Debrecenben. Szavai szerint a "magyar COVID-gyár" nemcsak az országot, de Kelet-Közép-Európa lakosságát is képes lesz ellátni vakcinákkal.

Koronavírus: csaknem 86 százalékban hatékony ez a vakcina - a részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)