Koronavírus: 80 újabb haláleset itthon

Csütörtök reggelig 6454 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, míg a COVID-19-hez köthetően elhunyt betegek száma 80-nal emelkedett az elmúlt 24 órában.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint van esély rá, hogy még idén véget érjen a pandémia.

A SARS-CoV-2 hazai felbukkanása óta így immár közel 1,28 millió fertőzést igazoltak az itthon elvégzett tesztek. A járvány halálos áldozatainak száma mintegy 39,7 ezerre emelkedett - derül ki a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldal legfrissebb, csütörtök reggeli jelentéséből. Az aktív fertőzöttek számát 103 ezerre becsülik jelenleg az országban. Kórházban 3101 koronavírus-fertőzött beteget kezelnek, közülük 307-en vannak lélegeztetőgépen.

A jelentés kiemeli, hogy immár az omikron vírusvariáns is terjed Magyarországon. Csütörtök délután újabb oltási akció kezdődik, és január folyamán minden csütörtök és péntek délután, valamint szombatonként is lesz oltási akció, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül lehet oltást felvenni a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben. Továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.

Igazolást vesz át egy férfi, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központjában 2022. január 5-én
Igazolást vesz át egy férfi, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központjában 2022. január 5-én

Az oltási akció keretében az alábbi időpontokban várják az oltakozni szándékozókat a kórházi és járásközponti oltópontokon:

  • január 6-7. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • január 8. (szombat) 10-18 óra között
  • január 13-14. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • január 15. (szombat) 10-18 óra között
  • január 20-21. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • január 22. (szombat) 10-18 óra között
  • január 27-28. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • január 29. (szombat) 10-18 óra között

Az oltópontok mellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl. Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon. Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. Mindeddig Magyarországon közel 6 millióan kapták meg az alapimmunizáláshoz szükséges teljes oltássorozatot, míg a harmadik, emlékeztető oltásdózist 3,2 millióan adatták be maguknak.

Az eddigi tapasztalatok szerint jellemzően csupán enyhe mellékhatásokat okoz az 5-11 éves gyerekeknél a Pfizer és a BioNTech vakcinája.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció