Honnan jött az AIDS?

Nyolc év alatt megduplázódott a HIV-fertőzöttek száma az uniós országokban, miközben világszerte közel negyvenmillió fertőzöttet tartanak számon. Honnan jött a halálos kórokozó? Afrika mélye vagy egy titkos katonai laboratórium rejti a megoldást?

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes, vagy közismertebb nevén az AIDS egyike azoknak a betegségeknek, amelyek a legtöbbet szerepelnek a sajtóban. Miért érte el ezt a kétes rangot? Két fő ok állhat a háttérben: a ködbe vesző eredet és a gyógyíthatatlanság ténye. Bármelyik már önmagában is elegendő lenne, hogy gyakran foglalkozzanak a témával, mégis valamiért az eredet kérdése mozgatja meg leginkább az emberek fantáziáját. Mi tudhatunk ma, huszonhat évvel ez elsőnek tekintett diagnózis felállítása után az AIDS eredetéről?

Amit eddig hittünk...

Az elfogadott verzió szerint abban biztosak lehetünk, hogy a HIV valahonnan Afrikából került át először Amerikába, majd onnan terjedt szét a világon. Vitathatatlan ténynek látszik az is, hogy a vírus már évszázadok óta él egyes majmok szervezetében, ráadásul anélkül, hogy betegséget okozna. A kórokozó a nevét 1986-ban kapta egy nemzetközi testülettől, de már abban az évben át is kellet keresztelni, mivel Nyugat-Afrikában újabb, de nem teljesen azonos vírus került elő. Így az "eredeti" vírus a HIV-1, a később felfedezett a HIV-2 nevet kapta. Az első feltételezések szerint a hetvenes évek közepén-végén kerülhetett az újvilágba, és a New York Times 1981. július 3-ai cikkében hívták fel a figyelmet arra, hogy néhány helyi és San Francisco-i orvos homoszexuális betegeinek körében különös betegség okoz halálozásokat. Hivatalosan innen kezdődött az "AIDS kora".

Szodómia vagy élelemszerzés?

A HIV állatokról emberekre történő átugrásának mikéntje a tudományos kutatók előtt nem sokáig maradt rejtve, ám még ma is gyakran találkozunk olyanokkal, akik szerint az amúgy valóban természetközeli afrikai népek majmokkal történő szexuális érintkezése révén kaphattuk volna a halálos kór vírusát. Ebből persze semmi sem igaz, egész egyszerűen a táplálkozásban kell keresnünk a fertőzés kiindulópontját. Afrikában a majmokat régebben általánosan, de még ma is gyakran vadásszák a húsuk miatt. Ha valaki már járt afrikai étteremben, találkozhatott étlapokon "bushmeat" (talán nagyon egyszerűen lefordítva: bozóthús) nevű fogással. Általában ez majomhúsból készült ételt takar, amely egyes helyeken ínyencségszámba megy. A legtöbben azonban azért fogyasztottak és fogyasztanak még ma is majomhúst, mert fontos fehérjeforrás az étrendjükben. Azt pedig nem nehéz elképzelni, hogy a testnedvekkel, főleg vérrel terjedő HIV mennyire könnyen fertőzhetett a kezdetleges vadászati és feldolgozási módszerek miatt.

Mikor történt az első HIV-fertőzés?

Kevéssé ismert tény, de egy-egy járvány kitörésekor közel ugyanolyan fontos megtalálni a fertőzés kiindulópontját mint kezelni a betegséget. De vajon a 26 évvel ezelőtti beteg volt-e az első, aki elkapta a korunk pestiseként nevezett betegséget? Nos, ebben egyáltalán nem lehetünk biztosak. Eddig az volt a legvalószínűbb elmélet, hogy az úgynevezett "zéró páciens", egy homoszexuális kanadai utaskísérő, Gaétan Dugas volt az, aki a betegséget behurcolta az Egyesült Államokba.

Egy, a napokban nyilvánosságra került feltételezés szerint viszont a HIV sokkal korábban érkezett az amerikai kontinensre, mint gondoltuk volna. Jelenleg feltételezik, hogy minden bizonnyal Haiti szigetéről hurcolta be egy ismeretlen bevándorló még 1969-ben, majd több mint egy évtizeden át terjedt tovább, évekig feltűnés nélkül. Kitartó munkával és a géntechnológiának hála azt is tudni vélik, hogy ide még három évvel ezelőtt érkezett a vírus, méghozzá Kelet-Afrikából. Érdekesség, hogy a legkorábbi vérminta, amiben az AIDS vírusát kimutatták, az afrikai Kinshasából származik, de még 1959-ben vették le a pácienstől! Ennek alapján nem elképzelhetetlen, hogy a járvány kiindulása a negyvenes-ötvenes évekre tehető.

Biológiai fegyver vagy oltási hiba lenne?

Komplett összeesküvés-elméletek születtek arra vonatkozóan, hogy az AIDS vírusa, a HIV valójában egy félresikerült katonai kísérlet eredménye, amely valahogy kikerült a szigorúan zárt laboratóriumokból. Különböző változatokban véletlenről vagy szándékosságról is mesélnek, és néha azt is felvetik, hogy a kormányok szándékosan nézik tétlenül a kór pusztítását, mivel ez valójában egy hosszú távú biológiai kísérlet. Nos, ezekből természetesen egy szó sem igaz, inkább a városi legendák témakörébe tartoznak. Azonban néhány évvel ezelőtt egy amerikai szakújságíró érdekes teóriával állt elő. Szerinte az AIDS vírusa orvosi tevékenység során kerülhetett (szaknyelven szólva ugorhatott) át az emberre, mégpedig akkor, amikor a gyermekbénulás elleni vakcinát tesztelték. A poliovírus legyengített formáját ugyanis majmokból származó szövetekben tenyésztették, így a vírusnak egyenes útja volt az emberi szervezetbe. Állítását az is alátámasztotta, hogy a kísérleti védőoltást nagyjából a járvány kezdetekor vezették be, méghozzá hol máshol, ha nem Afrikában...

Természetesen azonnal vizsgálatok indultak állításainak igazolására vagy megcáfolására. Az eredmény nem támasztotta alá az oly szépnek látszó elméletet, mivel a tenyésztéshez használt szövetek nem a HIV hordozójaként számon tartott csimpánzokból, hanem makákókból származtak. Az viszont igaz, hogy az orvosok akkoriban mit sem tudtak a veszélyről, így valóban csak a vakszerencse segített elkerülni a járvány kialakulását.

Azt tehát már lassan tudjuk, honnan érkezett hozzánk a járvány. Bízunk abban, hogy néhány éven belül azonban a gyógyítás vagy az aktív prevenció lehetőségének felfedezése révén ez is csak egy lesz az orvostudomány által megoldott rejtélyek közül.

December első napja 1988 óta az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes nemzetközi világnapja. Az AIDS elleni küzdelem jelképe egy piros szalag, amelyet Patrick O'Connell-nek, a Visual AIDS elnevezésű, 15 művészből álló csoport vezetője. Akciójuk során a Tony-díj átadásakor háromezer piros szalagot osztottak szét a meghívottak között, hogy felhívják a figyelmüket a betegség elleni harcra. A végső lökést azonban a gálán fellépő Jeremy Irons-nak köszönhetjük, aki a kamerák előtt is ezt a szalagot viselte.
)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)