Furcsa módszerrel küzdenének a koronavírus ellen

Ausztrál kutatók arra keresik a választ aktuális kísérletükben, hogy a vérhígító orrba fecskendezése vajon védelmet jelenthet-e a koronavírus-fertőzés ellen.

Nem hordott maszkot, börtönbe zártak egy idős nőt.

Az amúgy vérhígítóként használt heparint spriccelik koronavírus-fertőzöttek orrába ausztrál kutatók, hogy kiderítsék, ez a módszer vajon megakadályozza-e a kórokozó háztartáson belüli továbbterjedését - számolt be róla a BBC. A kutatók szerint az orrspray semlegesíteni tudja a koronavírus tüskefehérjéjét, így tulajdonképpen fertőzőképtelenné válnak a kezelésen átesett betegek.

koronavírus, orrspray
A szokatlan megoldás hatékonyságát februárban vizsgálják majd.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Elméletben így működik a szer

Ha a heparint belélegezzük, akkor nem kerül be a véráramunkba, hanem az orrunkban marad, a koronavírussal találkozva pedig megakadályozza, hogy a kórokozó megfertőzze a sejtjeinket - magyarázták a kutatók. Ezt az elméletet azonban csak 2022 februárjában kezdik el embereken tesztelni, valós eredményekre tehát legalább a jövő év közepéig várnunk kell.

A kísérletbe 400 koronavírus-fertőzöttet vonnak be, és az alanyok naponta háromszor 2 befújásnyit kapnak a szerből. Azt vizsgálják majd, hogy ezzel megelőzhető-e, hogy a beteggel egy háztartásban élők is megfertőződjenek.

Úgy tűnik, nincs mellékhatása

A kísérletet vezető Don Campbell professzor egyébként már kipróbálta saját magán a spray-t, és elmondása szerint semmilyen mellékhatást nem tapasztalt. "20 hónapja használom, de nem esett le az orrom és nem is véreztem el" - mondta. "Nagyon bízunk benne, hogy működni fog" - tette hozzá.

Az elmúlt hetekben két gyógyszergyártó is ígéretes klinikai vizsgálati eredményeket közölt a kísérleti szájon át szedhető vírusellenes tablettáiról. Ha valóban olyan jók, mint mondják, az megváltoztathatja a járványhoz való viszonyunkat. Nézzük, hogyan hatnak ezek a gyógyszerek .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)