Az eddigi leghosszabb COVID-fertőzést dokumentálhatták

Az eddigi leghosszabb koronavírus-fertőzést dokumentálhatták brit orvosok: egy beteg szervezetében több mint 16 hónapon, 505 napon át volt kimutatható a koronavírus. A brit páciensnek más betegségei is voltak, és 2021-ben kórházban hunyt el.

Ritka az ilyen makacs, hosszú ideig tartó fertőzés; a legtöbb ember szervezete magától megszabadul a vírustól, de a szóban forgó, meg nem nevezett páciensnek nagyon súlyosan legyengült az immunrendszere - idézte a BBC a beteg londoni orvosait. A szakemberek kiemelték, hogy az ilyen krónikus fertőzések tanulmányozása elősegítheti az új típusú koronavírus okozta COVID-19 és kockázatainak jobb megértését.

Nem többszöri visszafertőződés vagy hosszú COVID

Koronavírus: a gyerekeknek is kellene 3. oltás?

Az esettanulmányból kiderült, hogy a páciens 2020 elején kapta el a koronavírus-fertőzést. Jellegzetes tünetei voltak, és a PCR-teszt megerősítette a fertőzöttséget. A következő 72 hétben hol kontrollvizsgálatok, hogy kezelések miatt többször kellett kórházban feküdnie. Ez alatt az idő alatt mintegy 50-szer tesztelték, és minden alkalommal pozitív lett az eredmény.

Orvosai szerint az alapos laboratóriumi elemzés azt mutatta, hogy nem többszöri visszafertőződésről volt szó esetében, hanem az először elkapott fertőzéstől nem tudott megszabadulni, még az antivirális gyógyszerek segítségével sem.

Egy beteg szervezetében több mint 16 hónapon, 505 napon át volt kimutatható a koronavírus.
Egy beteg szervezetében több mint 16 hónapon, 505 napon át volt kimutatható a koronavírus. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Az eset nem a hosszú COVID kategóriájába tartozik, mivel annál a beteg szervezetéből eltűnik a vírus, csak a tünetek maradnak meg hosszú ideig. Luke Blagdon Snell, a páciens egyik orvosa - aki az esettanulmányt egy közelgő európai orvoskongresszuson ismerteti majd - elmondta, hogy a páciens garatjából vett minták bizonyultak rendre pozitívnak. Az orvos hozzátette: a vírusgenom szekvenálásából nyert információ alapján megállapították, hogy ez egy folyamatosfertőzésvolt, a genetikai jellemzői egyediek és állandóak voltak.

Új variánsok születhetnek

A kutatók úgy vélik, a hosszan tartó fertőzések ritkák, de már csak azért is fontos a tanulmányozásuk, mert esetleg a koronavírus új variánsai fejlődhetnek ki belőlük. Snell leszögezte: hosszú fertőzöttség alatt a vírus alkalmazkodik az emberi szervezethez, melyben szaporodik, és ez lehetőséget teremthet új mutációk születésére. Arról is beszélt, hogy miközben az általuk vizsgált betegek közül néhánynál megfigyeltek vírusmutációkat, veszélyes vírusmutáció egy esetben sem született. Hangsúlyozta továbbá, hogy egy krónikus fertőzött sem feltétlenül fertőz másokat.

"Amikor a vírus szaporodik, reprodukálnia kell az RNS-ét, mintha egy könyvet kézzel másolnánk. Tudjuk, hogy ha egy egész könyvet kellene leírnunk, hibákat követnénk el, és a vírus is ezt teszi. Minden egyes másolat mutációkat produkál" - magyarázta David Stein, az Exeteri Egyetem orvosi karának munkatársa.

Egyre több országban válik dominánssá a koronavírus omikron változatának új, "lopakodó variánsnak" is nevezett mutánsa. Nem csoda tehát, hogy nagy az érdeklődés az iránt, hogy vajon mennyire védenek a jelenleg elérhető vakcinák.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: