Súlyos hibák miatt számolhatják fel az ausztrál spermabankokat

Queensland államban az ausztrál állam elrendelte a fagyasztott spermium minták megsemmisítését a spermabankokban, miután az egészségügyi hatóság által végzett alapos vizsgálat megállapította, hogy a termékenységi minták csaknem felét tévesen azonosíthatták és összekeverhették.

Az azonosított esetek nyomán megfoszthatják a szülőket és a donoroktól származó gyermekeiket kulcsfontosságú genetikai információktól és az orvosi feljegyzésektől, mert a jogvédők szerint ez a véletlen vérfertőzés veszélyét hordozza magában.

A BBC.com cikke alapján, Queensland Ausztrália egyik legnagyobb IVF-ágazatának (In Vitro Fertilizáció, vagyis a szervezeten kívül történő termékenyítés) ad otthont, azonban a rendszerük önszabályozású, ezért kivizsgálást indítottak több korábbi eset nyomán, mivel a legnagyobb szolgáltatók közül néhányat visszaélésekkel vádolnak.

A fagyasztott állomány teljes megsemmisítése miatt ugyanakkor országos hiány alakulhat ki, amelyekre pedig óriási a kereslet a szigorodó szabályozás és a járványhoz kapcsolódó zavarok következtében.

Becslések szerint körülbelül 60 ezer ausztrál fogantatott meg az egyik helyi spermabank segítségével, az ausztrál kormány adatai szerint minden hatodik ausztrál házaspárnak nehézséget okoz a családalapítás. Sokan emiatt egyre inkább az adományozókra hagyatkoznak a gyermekvállalás érdekében. A queenslandi állam egészségügyi ombudsmanja a több millió dolláros profitot termelő szektort megvizsgálva, „rendszerszintű problémákat” talált a minőséggel, biztonsággal, valamint a fogyasztók, donorok és a donor által fogant gyermekek számára nyújtott biztosítékokkal kapcsolatban. A jelentés részletezte, hogy Queenslandben a spermiumok, petesejtminták és embriók 42%-ánál „azonosítási és nyomonkövetési” problémák merültek fel – ami azt jelenti, hogy a klinikák elvesztették a minták nyomát, vagy helytelenül címkézték fel a laboratóriumban.

"Kinyomoztam például, hogy középiskolában jártam az egyik féltestvéremmel…" Fotó: Getty Images
"Kinyomoztam például, hogy középiskolában jártam az egyik féltestvéremmel…" Fotó: Getty Images

Egy korábbi cikk behatóan foglalkozott egy esettel, amikor valaki számára kiderült egy genetikai családfakutatás nem várt eredményeként, hogy 32 féltestvére van, és mindannyiuk közös apja az „59. donor”. "Az a gondolat jár a fejemben, hogy úgy fogok meghalni, hogy soha nem ismerem a teljes képet, és azt sem, hogy hány testvérem van, és kik ők. Kinyomoztam például, hogy középiskolában jártam az egyik féltestvéremmel… Bármi megtörténhetett volna, úgy, hogy fogalmunk sincs az egész genetikánkról.”

Emellett olyan betegek feljelentései kapcsán is nyomoztak, akik azzal vádolták az IVF-szolgáltatókat, hogy nem hozták nyilvánosságra a donorok egészségi állapotát, tévesen azonosították a petesejteket és az embriókat, és összekeverték a spermiumokat – aminek következtében az egyik érintett családja szerint különböző biológiai apák gyermekeit nevelték.

A testület azt javasolta, hogy minden IVF szolgáltató semmisítse meg a tárolt donoranyagot, amely nem felel meg a jelenlegi azonosítási szabványoknak.

Egy anya, aki beperelte az egyik queenslandi termékenységi szolgáltatót, amiért állítólag 2014-ben nem megfelelő spermát biztosított neki – azt mondta, hogy „megrémültek, de nem lepődtek meg” az ombudsman megállapításain.

„A fogyasztókra és a donor által fogant gyermekekre gyakorolt ​​hatást nem lehet alábecsülni” – zárta a jelentés, hozzátéve, hogy „megfelelő tanácsadást is kell biztosítani” a termékenységi szolgáltatóknak.

Nem tudni, hány mintát kell majd megsemmisíteni, de az ombudsman „nagy kockázatúnak” ítélte a 2020 előtt lefagyasztott több ezer mintában rejlő hibalehetőségeket. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra