Államosítják a CT- és az MR-vizsgálatokat

Államosítják a CT-és MR-vizsgálatok a költségvetési törvényhez beadott új módosítások szerint. A módosítás a kórházi gyógyszertárakat is érinti.

A jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosítások szerint a nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat - írja a Népszava. A módosítás szerint 2024 novembertől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. Az ilyen vizsgálatokat végző magánszolgáltatóknak ugyanis megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk

Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, ezek vagy a teljes szolgáltatást biztosítják, vagy a kórházakban közreműködőként vesznek részt.

MR CT államosítás
Sokakat fog érinteni a módosítás. Fotó: Getty Images

Az utóbbiakkal kapcsolatos szerződéseket a kórházaknak, szakrendelőknek fel kell mondaniuk, újakat pedig nem köthetnek. Az érintett szolgáltatók a megszüntetett szerződésekért kártalanításban részesülnek, ennek összegét később a területért felelős miniszter rendeleteben határozza meg, illetve felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak.

A kórházi gyógyszertárakat is érinti a módosítás

A kórházi patikák esetében viszont a kiszervezés a cél. Az állam ugyanis közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatja a mintegy 107 kórházi gyógyszertár működtetését. Ezt az egységes színvonalú szolgáltatás biztosításával indokolták.

Egy másik módosítás szerint a már terápiás dózisú hatóanyagot tartalmazó étrendkiegészítőket és vitaminokat pedig csak gyógyszertárakban lehet majd kapni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra