Finom falatok aggodalom nélkül

Tévedés, hogy a cukorbetegség miatt le kell mondania a finom falatokról, vagy éppen egy éttermi vacsoráról. Semmi sem okozhat nagyobb örömet, mint az, ha jóízűen együtt eszik a család, vagy elmaradnak a kínos tekintetek a szomszéd asztaloktól.

Régebben a cukorbetegek konyhájában az egyik legtöbbet használt eszköznek számított a már-már patikai pontosságú mérleg, melynek segítségével a szűkös alapanyag-keretből lehetett kimérni a hozzávalókat, grammnyi pontossággal. Éttermi étkezésről pedig álmodni sem lehetett, hiszen egyik sem volt felkészülve a speciális táplálkozási igényre, és nem tartottak étlapon olyan ételt sem, amit az engedélyezett szénhidrát-mennyiség túllépése nélkül meg lehetett volna rendelni. Az évek múlásával, ahogy az egyre kifinomultabb és egyénre szabottabb vércukorszint-csökkentő terápiák elérhetővé váltak, ez a helyzet alaposan megváltozott, ám még ma sem beszélhetünk teljes szabadságról. Mire kell odafigyelni otthon a konyhában, és mit tegyen, ha étterembe hívják? A legfontosabb - miként Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője szerint is - az, hogy "ne ess pánikba!"

Fókuszban a konyha

Ideális esetben a legtöbbször otthon étkezünk, de legalább a reggeli és a vacsora szinte mindig a megszokott környezetben kerül elkészítésre és elfogyasztásra. Emiatt is nagyon fontos tehát, hogy a cukorbeteg konyhája speciális feltételekkel működjön. Ám akik ebben a cikkben gyors szénhidrát-számítási útmutatóra vagy cukorbetegnek ajánlott receptekre számítottak, inkább tallózzanak egyéb cikkeink között, vagy keressék fel Egészség-receptek szolgáltatásunk megfelelő oldalát, mivel itt erről nem lesz szó. A grammok számolgatása helyett - mivel azok amúgy is sokat vesztettek jelentőségükből a modern kezelési módszerek mellett - érdemesebb kitérni arra, mire figyeljen oda konyhájában az, aki cukorbetegként is egészséges és teljes életet szeretne élni, lehetőleg szövődmények nélkül.

Konyha-felszerelés diabetikus módra

Először is, szerezzen be egy jó mérleget! No nem azért, hogy innentől kezdve mindent patikamérlegen mérjen és számoljon, de a kezdeti időkben nagy segítségére lesz, hogy látja, mennyi 15 dkg liszt vagy 50 g margarin. Ne ijedjen meg, erre csak rövid ideig lesz szüksége, később már szemmértékkel is szinte pontosan fogja tudni adagolni az alapanyagokat. Amennyiben orvosa meghatározott szénhidrát-mennyiséget tartalmazó étrend betartását kérte Öntől, tartson a konyhában egy kis zsebszámológépet, valamint egy szénhidrát-táblázatot is, hogy könnyen kiszámolhassa a készülő ételek szénhidrát-tartalmát.

Vegyen teflonbevonatú serpenyőket, tepsiket, illetve hőálló üveg- és kerámiaedényeket. Erre azért lesz szüksége, hogy zsírszegényen tudja elkészíteni a fogásokat, ami segít megőrizni testsúlyát, valamint hozzájárul szíve és érrendszere védelméhez. Természetesen ezekben az edényekben csak növényi eredetű, tehát koleszterinmentes zsiradékokkal, például olajjal vagy margarinnal főzzön. A teflonedényekben kerülje a fém evőeszközök használatát, mivel a bevonat sérülésével mérgező anyagok kerülhetnek szervezetébe.

Amennyiben cukorbetegségét nem kezelték megfelelően korábban, és lábában leromlott a keringés, inkább száműzze háztartásából az üvegedényeket és poharakat. Ezek ugyanis - leejtve őket - szilánkosra törnek, amelyek könnyen megsérthetik lábát.

A cukrot tegye el jó mélyen a szekrény mélyére, hogy még véletlenül se kerülhessen ételébe gyors vércukorszint-emelő, de felesleges kristályainak tömkelege. Ellenben tartson pár szem kockacukrot jól elérhető helyen, hogy egy esetleges hipoglikémiás rosszullét megelőzésére gyorsan be tudjon kapni belőlük (de ne felejtsen el utána kevés összetett szénhidrátot, például kenyeret vagy kiflit enni).

Tömje meg a kamrát és a hűtőt zöldségekkel. Ezek biztosítják szervezete vitamin- és ásványi anyag szükségletét, biztosítják étrendje változatosságát és rosttartalmát, ami pedig - nem utolsó szempont - segít a vércukorszint szabályozásában.

Válasszon zsírszegény húsokat alapanyagként, például csirkét vagy pulykát, és rendszeresen vegyen halat is, amelynek fogyasztása segít a koleszterinszint-csökkentésében. A húsokról távolítsa el a látható zsiradékot, ezzel - például a csirke esetében - töredékére csökkenti az érkárosító koleszterin mennyiségét.

Kenyeres szekrényébe válasszon minél nagyobb rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, pékárut. Szeletelésükhöz pedig használjon szeletelőgépet, így biztos lehet abban, hogy mindig egyforma vastagságú - így könnyen észben tartható szénhidrát-tartalmú - szeleteket vág belőle.

Távol az otthontól

Bármikor előfordulhat az, hogy egy étteremben kell étkeznie - egyszerű ebéd, családi kiruccanás vagy üzleti vacsora egyaránt lehet ok -, és ilyenkor jogosan merül fel a kérdés, hogy mit válasszon magának, amit meg is ehet, de esetleg kínos kérdésekre sem kell válaszolnia.

Olvastunk már külön cukorbetegnek nyílt étteremről, olyanról viszont többről is, ahol az étlapon feltüntetik az ételek adagonkénti szénhidrát-tartalmát, sőt egyszerű cukrokat nem is használnak. Ez utóbbiból akad néhány képviselő Magyarországon is. Ám ezek nincsenek mindig a közelben... Mi a teendő ilyenkor?

Válasszon olyan ételt, amelynek ismeri a szénhidráttartalmát, és nem érheti meglepetés az elkészítését illetően sem. Ha nem talál ilyet, akkor kérjen párolt zöldséget grillezett hússal- alacsony szénhidráttartalmú, és még egészséges is. Ha ilyenre sincs lehetőség, kérjen olyan ételeket, amelyek egyszerűbb összetevőkből állnak, így könnyen, fejben is kiszámolhatja a bennük lévő szénhidrát mennyiségét, és ehhez igazíthatja gyógyszerét.

A zöldségek, saláták mindig is jó alternatívát jelentenek, ha esetleg társasága elvárja Öntől a közösségi evészetben való aktív részvételt. Az 5 gramm/100 gramm alatti szénhidráttartalom gyakorlatilag olyan szabadságot jelent, hogy egy hatalmas tál salátát is megehet, anélkül, hogy félnie kellene a hirtelen vércukorszint-emelkedéstől.

Ételéhez igyon ásványvizet, száraz vörösbort vagy édesítőszerrel készült üdítőt! A pezsgőzést kerülje, mivel a száraz pezsgő is elég sok cukrot tartalmaz, a tömény szeszes italokat pedig azért ne fogyassza, mivel elfedhetik egy készülő hiper- vagy hipoglikémiás rosszullét jeleit, tüneteit.

Desszertet is választhat, ám az igazi szabadság csak az egyénre szabott, jól beállított intenzív inzulinterápia mellett engedhető meg, ekkor ugyanis akár a cukros-habos süteményhez vagy a fagylalthoz is igazítani tudja inzulinja mennyiségét. Egyéb esetekben válasszon gyümölcsdesszerteket, sörbeteket, light fagylaltokat vagy speciális diabetikus cukrászatokban készült süteményeket. Ez utóbbiakból örvendetesen gyarapodó számú üzlettel találkozunk, szinte minden nagyobb városban van már ilyen cukrászda.

Nem szükségszerű tehát, hogy betegsége korlátozza Önt szabadságában vagy a finom falatok élvezetében, egy csepp figyelemmel akár meg is feledkezhet róla!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció