Wellness-veszély

A bőr fertőzését okozó gombák szaporodásához a közös használatú zuhanyozók, fürdők, szaunák, uszodák környezete, a meleg, páradús levegő, a nyirkos padló kedvező feltételeket teremt. Így az edzőtermek látogatóinak, sportolóknak erre is ügyelniük kell.

Atlétalábak

Az angol nyelvben "atlétalábnak" nevezik a lábujjak közötti gombás kipállás jelenségét. Nem véletlenül, hiszen a sportolók között igen gyakori. A sötét, izzadtságtól nyirkos, meleg, zárt sportcipők, edzőcipők belsejében ugyanis a gomba szívesen megtelepszik. Ráadásul a sportemberek különösen sok időt töltenek uszodában, gőzfürdőben, öltözőkben, zuhanyzókban is, ahol a gomba szintén könnyen talál kedvező feltételeket a szaporodásához.

A láb gombás fertőzése (tinea pedis) elsősorban a lábujjak között - leggyakrabban a 4. és 5. ujj közéből kiindulva - jelenik meg, majd a talpra és a körömágyra is kiterjed. Az első tünetek megjelenésekor hámlás, a bőr pikkelyesedése, viszketés, égő érzés, a lábujjak közötti bőr kivörösödése, felrepedése jelzi a bajt. Ebben a stádiumban még viszonylag könnyen kezelhető a fertőzés. Ha azonban elhanyagolják, a fertőzés tovább terjedhet, megszabadulni is egyre nehezebb lesz tőle, és a gombás fertőzés gyógyítása elhúzódhat. Az újrafertőződés veszélye is igen nagy: egy felmérés szerint Magyarország lakosságának körülbelül 54 százaléka életében legalább egyszer már átesett a fertőzésen, és 34 százalékuk később újrafertőződött. A makacs, visszatérő esetekben belső gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Ezért is tanácsos mindent megtenni a megelőzés érdekében.

Húzzuk fel a nyúlcipőt!

Bizony, nagyon nem mindegy, milyen cipőben járunk, még a hétköznapi tevékenységek közepette sem, hát még, ha nagyobb erőkifejtést igénylő mozgásba, izzasztó sportba kezd valaki!

Az igazi jó sport-, edző-, futócipőn nem érdemes spórolni! A jól megválasztott cipő tompítja az ízületek terhelését, tartja a bokát, stabilitást ad, és nagyon fontos, hogy nem fülled bele a láb. A kórokozók támadását megkönnyítik az apróbb-nagyobb bőrsérülések, ezért ilyen szempontból is nagyon körültekintően kell cipőt választanunk, hogy a kidörzsölődéseknek elejét vehessük. A cipő ne szorítson, ezért ugyanolyan zokniban érdemes próbálni, mint amit a sportoláshoz használunk, hiszen ez akár félszámnyi méretkülönbséget is jelenthet. Szakértők tanácsolják azt is, hogy cipőt mindig délután vásároljunk, mert napközben a láb mérete megnő. A zokni minősége sem közömbös a láb védelme szempontjából. Ideális a pamut zokni, a lábujjak feletti varrat nélkül. Speciális, varrat nélküli sportzoknit is lehet kapni, amellyel elkerülhető a kidörzsölődés.

Zuhanyhíradó

A gombák szaporodásához a párás, meleg, nyirkos helyeken ideálisak a feltételek, így az uszodák, szaunák, közös zuhanyozók látogatói különösen veszélyeztetettek. Dőreség lenne azonban emiatt lemondani az egészséges, frissítő testedzésről, testápolásról. Kis elővigyázatossággal ezek a gondok elkerülhetők. A mezítlábasság helyénvaló például saját kertünk gondosan nyírt gyepén (a napozás, szellőzés jót is tesz a lábnak), de mindenképpen kerülendő nyilvános helyeken, például uszodák kövezetén, strandok füvén. A saját papucs használatával sok későbbi kellemetlenséget meg lehet előzni. Természetesen ez ne holmi bojtos, cicafüles prémpapucs legyen, hanem vízálló műanyag, amelyben a zuhany alá is be lehet állni. A gombásodás elkerülésére a zuhanyozás után gondosan szárazra kell törölni a testet, különös tekintettel a testhajlatokra, a lábujjak közeire. Megelőzésképpen is helyes a gombásodás elleni lábhintőpor rendszeres használata, hogy a láb mindig friss, száraz maradhasson. Az uszodák legtöbbjében úszás végeztével igénybe vehető a fertőtlenítő "lábzuhany", amely gombaölő permettel szórja be a lábat és a papucsot is. Érdemes használni! A körömápolás során a lábkörmöt tanácsos rövidre vágni, hogy minél kevesebb kényelmetlenséget okozzon.

A ruha is teszi...

A bőrgombásodásról szólva legtöbbünknek először a láb- és körömgomba jut eszébe, de nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a test egyéb felületei is veszélyben vannak, különösen, ha a ruházat zárt, nedves, meleg közeget teremt a kórokozók számára. Így például strandolás közben a fürdés után, ha csak lehet, tanácsos mielőbb lezuhanyozni, majd száraz fürdőruhába öltözni, mert a műszálas, nyirkos fürdődressz a nyári melegben hamar befülled, és a testhajlatokban könnyen megtelepednek a kórokozók. Márpedig gombák gyakorlatilag mindenütt előfordulhatnak: talajban, élővízben, gyepen, még a napozóágyon is.

Hasonlóképpen fontos, hogy sportolás közben is megfelelő, nedvességáteresztő öltözetet viseljünk, majd azt az edzés végeztével száraz, friss ruhára cseréljük. Nőknek ajánlatos az elasztikus, alul szélesen gumírozott melltartó viselése a mozgáshoz, futáshoz, így elkerülhető a kidörzsölődés.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső