Nem esztétikai kérdés

Bár a bőr gombás fertőzései közül a legismertebb és leggyakoribb a lábfejen kialakuló bőr- és körömgomba, de a test többi felülete sincs biztonságban e kórokozóktól. Bár a tünetek olykor csak szépséghibának tűnnek, de elhanyagolni nem tanácsos.

Kézen

A kéz gombás elváltozása jóval ritkább, mint a lábé. Ennek oka nyilván az, hogy a kézen kedvezőtlenebbek a feltételek a gombaspórák szaporodásához, nincs annyira elzárva, a nap is jobban éri stb. Mégis, kialakulhat a tenyéren is a kézszárazsággal, hámlással, viszketéssel, berepedezéssel együtt járó gombás fertőzés, amelyet főleg a talajban, komposzttelepeken tenyésző gombafajok okozhatnak, és elsősorban az ezekkel dolgozó embereknél alakul ki foglalkozási ártalomként. Azokat pedig, akiknek a munkája "vizes", vagyis gyakori kézmosással, tisztítószerekkel való érintkezéssel jár (takarítónők, mosodákban, konyhákban dolgozók például), vagy sokat kell gumikesztyűben dolgozniuk, érintheti a kézbőr felázás miatti gombásodása. Ez elsősorban az ujjak között jelenik meg, apró, viszkető hólyagocskák formájában. A körömágy gyulladását illetve a köröm szarulemezének fertőzöttségét is okozhatják a különféle bőrgombák.

Testszerte megjelenhet

A hónaljban, a mellek alatt, a combtőnél stb., vagyis a nagy hajlatokban, összefekvő, zárt bőrfelületeken gyakran jelenik meg a környezetre is ráterjedő, éles határú, nedvező, vérbőséggel járó, a szélén fehér hámgallérral övezett elváltozás. Ezeket a fertőzéseket meg kell különböztetni ezeket a bőséges izzadtság nyomán kialakult, bakteriális hajlati bőrgyulladástól.

Többnyire a ruhával nem fedett bőrfelületeken, például az alkaron, arcon, háton jelenhetnek meg szárazon hámló, kerek bőrpír-foltok.

Napfoltok?

Izzadásra hajlamos egyéneken deréktájt, mellen, vállon, általában a napsugárzásnak kitett bőrterületeken szoktak a leggyakrabban megjelenni az egy centiméternél is kisebb átmérőjű, barnás pöttyök, amelyek foltokká mosódhatnak össze. Mivel más tünetet többnyire nem okoz, leginkább akkor figyelnek fel csak rá, ha a nyári napozás vagy szoláriumozás során a finom gombaszövet elpusztul, és a helyén apró, fehér bőrfoltok jelennek meg. Ez tulajdonképpen maradványtünet: a bőrgomba az UV fény hatására elpusztul, de eközben egy olyan anyagot termel, amely hosszú időre lebénítja a pigmenttermelő sejteket.

Ezért gombás bőrrel ne menjünk napozni, illetve szoláriumozni, hanem előbb helyi vagy kiterjedtebb esetekben belső gyógyszeres kezeléssel szabaduljunk meg a bőrfertőzéstől. A pigmenthiány néhány hónap alatt magától rendeződik, ha nem fertőződik vissza a bőrfelület. Fontos a későbbiekben is a megelőző, fenntartó terápia is, például tudnivaló, hogy ennek a kórokozónak a spórája a hajról is lehullhat a test fedetlen bőrfelületére, ezért fontosak a gombaölő samponos hajmosások is.

Nem kalapos, de gombás

Még a fej sem marad ki a veszélyeztetett területek közül. A hajas fejbőr gombás fertőzései leginkább gyermekkorban fordulnak elő. Ma ezek közül Magyarországon legtöbbször a jellegzetesen a macskák és kutyák által közvetített felületi fertőzésekkel találkoznak a szakorvosok. A fejbőrön kerek, éles határú gócokban finom hámlás, foltos kopaszodás jellemzi, a fejbőrtől 2-3 mm-re egyenlő magasságban letöredezett hajszálak láthatók.

A korpásodás nagyon gyakori probléma. Kiváltásában szintén szerepe lehet egy, az egészséges fejbőrön is élő gomba túlszaporodásának, amire alkati tényezők is hajlamosítanak (fokozott faggyútermelés, seborrhoeás alkat).

Úgynevezett szakállfertőzésként az állon illetve a hajas fejbőr határán, a tarkón is kialakulhatnak gyulladásban lévő, fájdalmas, gennyes csomók. Ezt a Magyarországon szerencsére viszonylag ritka mélygombás fertőzés a szarvasmarhákkal foglalkozó állatgondozókon fordulhat elő. Kezelés nélkül maradandó, szőrmentes, heges bőrelváltozás árulkodhat a korábbi fertőzésről.

Az arcon több gombafaj is okozhat apró, hámló foltot. A szemöldök alatti bőr illetve a szempillák töve is fertőződhet. A szájzugban és közvetlen környékén is előfordulhat a viszkető, fájdalmas berepedés, amit szintén a legtöbbször gomba okozhat.

A kisbabák igen gyakori kellemetlensége a szájpenész, amely szintén gombás eredetű fertőzés. A szájnyálkahártyán, szájpadláson, nyelven megjelenő szürkésfehér felrakódás jelenik meg. Ezek a telepek tiszta kendővel letörölhetők, de a visszamaradó terület vérzékeny, átmenetileg rontja a kisbabák étvágyát, szopáskészségét is.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső