Nem erősödik a szőr a borotválástól

Régóta tartja magát a hiedelem, hogy a borotválástól dúsabb, erősebb lesz a szőrzet. De vajon mi igaz ebből? Az embereket már egy évszázaddal ezelőtt is foglalkoztatta a kérdés.

Nem is erősödik a szőr a borotválástól?

A szőr erősödik minden borotválás után - ez él legalábbis a köztudatban. A frissen pubertásba lépett fiúk szorgosan gyalulják minden nap az arcukat abban bízva, hogy a férfiasság fokmérője minél hamarabb elterebélyesedik az arcukon. Ezzel szemben a nők minden borotválás után attól tarthatnak, hogy egyre nehezebb dolguk lesz. A tapasztalatok szerint ugyanakkor egyiküknek sincs igaza, a szőr vastagságát nem befolyásolja a borotválás gyakorisága. Egyes vizsgálatok szerint a szőr növekedésének gyorsasága nőhet, dúsabb azonban nem lesz ettől.

A frissen leborotvált szőr sűrűbbnek tűnik, ami a szőrszálak alakja miatt van, fokozott szőrnövekedés borotválás testszőr borotválkozás szőrzet borotva
A frissen leborotvált szőr sűrűbbnek tűnik, ami a szőrszálak alakja miatt van

A mítosz egyik alapja valószínűleg a fiatal tinédzserek első kiserkent bajszához köthető. Korábban nem volt mindennapos a borotválkozás, a két alkalom között eltelt idő során pedig a fiatalemberben olyan hormonális változások zajlottak le, ami a szőrzet megerősödését okozta. Tehát a szőrzet erősödésének semmi köze nem volt a borotváláshoz, egyszerűen a pubertás természetes velejárója.

Másrészt a frissen leborotvált szőr is sűrűbbnek, erősebbnek tűnik, ami a szőrszálak alakja miatt van. A bőrtől távolodva a szőrszál ugyanis keskenyedik, akár egy dárda, így a vékony felső részt levágva az vastagabbnak, sötétebbnek tűnik. Visszanőve ugyanakkor a szőr ismét felveszi keskenyedő alakját, semmivel nem lesz vastagabb, mint előtte.

A nők lába olyan lenne, mint egy gorilláé

Egy lassan száz évvel ezelőtti kísérlet is jól mutatja, hogy milyen régóta foglalkoztatja ez a téma az embereket. 1928-ban négy ember elhatározta, hogy az arcuk egy részét ugyanolyan pengével, ugyanazzal a szappannal és ugyanolyan hőmérsékletű vízzel borotválják. Minden alkalommal összegyűjtötték a szőrszálakat, majd összehasonlították őket, nem találtak azonban számottevő változást közöttük. Később, egy 1970-ben publikált vizsgálatban öt férfi kezdte el borotválni az egyik lábát, míg a másikat érintetlenül hagyta.

Ugyanarra az eredményre jutottak: nincs összefüggés a borotválás gyakorisága és a szőrszál vastagsága között. Melanie Grossman New York-i bőrgyógyász egy egyszerű megállapítással zárta a vitát: ha a szőr valóban erősödne a borotválástól, a rendszeresen szőrtelenítő nők lába már olyan lenne, mint egy gorilláé.

Forrás: Scientificamerican

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: