Ilyen az ichthyosis, a halbőr-betegség

Az ichthyosis tulajdonképpen egy 28 tünetegyüttesből álló betegségcsoport összefoglaló neve, melyek közös jellegzetessége, hogy a bőr megvastagszik, kiszárad, repedezetté, a halpikkelyhez hasonlóvá válik. A betegség súlyossága változó lehet, mi most a leggyakoribb tünetekről írunk.

A leggyakoribb változat, az ichthyosis vulgaris minden 250-edik embert érinti, és alapvetően genetikai eredetű betegség . Az egyik leggyakoribb olyan betegség, melyet egyetlen gén problémája okoz. A mutáció a profilaggrin nevű fehérje működését befolyásolja.

Ez a fehérje nélkülözhetetlen a bőr megfelelő struktúrájának megteremtésében és fenntartásában. Az ichthyosis tulajdonképpen a bőr nagyon súlyos kiszáradásával jár együtt, és a nagy mennyiségű elhalt hámsejt pikkelyszerűen gyűlik össze a bőr felületén. Az esetek nagy részében a tünetek 3 hónapos és 5 éves kor között jelentkeznek először (a magzati korban kialakuló, újszülötteknél is érzékelhető bőrelváltozások az ichthyosis súlyosabb formáira utalhatnak).

Kezdődő ichthyosis vulgaris: halpikkelyszerű száraz bőr az első tünet

Kezdődő ichthyosis vulgaris: halpikkelyszerű száraz bőr az első tünet A betegség tünetei nagyon változó súlyosságúak lehetnek, az enyhe viszketéstől és a jellegzetes, de alig látható pikkelyes bőrfelszíntől a nagy, hámló, fehér színű, pikkelyes foltokig. Ezek a foltok elsősorban azokon a területeken jelentkeznek, ahol kevesebb az izzadtságmirigy. A bőrfelület megváltozásához viszketés is társulhat. Az ichthyosisos betegeknél gyakori a hőkiütésre jellemző bőrtünet, mert a megvastagodó pikkelyszerű bőr megakadályozza az izzadást.

Mit tegyünk, ha elviselhetetlenül száraz és viszket a bőrünk?

A foltok időnként az egész testre kiterjednek, máskor viszont csak bizonyos testrészeket érintenek, például a lábszárat vagy a karokat. A bőr kiszáradása és kirepedezése időnként olyan súlyos lehet, hogy mélyebb, vérző sebeket is okozhat, ezek pedig könnyen elfertőződhetnek. Az izzadás hiánya a hőérzékelésre is hatással lehet. Az ichthyosis tünetei időnként bizonyos külső hatásokra súlyosbodhatnak, ezek között találhatjuk a légkondicionálást vagy a túlzott alkoholfogyasztást.

A betegség gyakran más problémákkal is együtt jelentkezhet, ezek között találhatjuk a pajzsmirigybetegségeket , a veseelégtelenséget vagy a daganatokat - ezek akár azoknál is kiválhatják az ichthyosist, akik genetikailag nem hajlamosak erre.

Az ichthyosis vulgarissal sokszor más bőrbetegség is együtt jár, például ekcéma, atópiás dermatitisz vagy keratosis pilaris.Jelenlegi tudásunk szerint az ichthyosis vulgaris nem gyógyítható, de viszonylag jól karban tartható, például ápoló krémekkel, alfa-hidroxi savakat tartalmazó készítményekkel (ezek segítikenek megakadályozni a pikkelyek kialakulását, emellett megelőzik a bőr túlzott kiszáradását is), vagy retinoidokkal, melyek lassítják az új bőrsejtek termelődését. Ez utóbbiaknak azonban kellemetlen mellékhatásai is lehetnek, például a hajhullás vagy a száj- és szemkörnyék ödémásodása.

A betegségnek komoly hatásai lehetnek az önbecsülésre, az önbizalomra és a társas kapcsolatokra is, ezért a kezelésben nagy szerepe van a pszichológiai támogatásnak, a pszichoterápiának, különösen a fiatalok esetében.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: