Ezektől lángolhat fel a pszoriázis

A pikkelysömör, vagyis pszoriázis súlyos autoimmun betegség, amely időnként jobban elviselhető, máskor viszont igen kellemetlen lehet. Az, hogy mitől lángol fel a bőr gyulladása, egyénenként eltérő lehet. Lássuk a leggyakoribb okokat, és hogy mit tehetünk ellenük!

Mitől lángol fel a pikkelysömör?

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok a stressz. A feszültségre adott reakciók olyan folyamatokat indíthatnak be a szervezetünkbe, amelyek miatt gyulladást okozó vegyületek aktiválódnak. A gyulladás pedig a pszoriázis fellángolásához vezet. Számos módszer van a stressz csökkentésére, a jógától és a meditációtól kezdve a művészetterápiáig, érdemes sokfélét kipróbálni ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legkellemesebbet.

A pikkelysömör fertőzések miatt is fellángolhat, pszoriázis pikkelysömör gyulladás bőrgyógyászat bőrbetegség bőr
Apikkelysömörfertőzések miatt is fellángolhat

Az időjárás változásaival is együtt járhatnak a súlyosbodó tünetek, például a hidegben, száraz időben rosszabb lesz a pszoriázis. Sok beteg számára a nyár a legjobb időszak, a tél pedig a legrosszabb. A napfény hatására javulnak a tünetek, a fűtés miatt kiszáradó bőr viszont gyulladtabb és jobban is viszket. Használjunk párásítót és testápoló krémet, télen pedig, amikor kevesebb a napfény, kérjünk tanácsot az orvosunktól a fototerápia alkalmazására.

Házi szerek a pikkelysömör kezelésére Egy élethosszig tartó betegséggel nehéz megbirkózni. Tudjuk, hogy együtt kell élnünk vele, lelkileg mégis annyira nehéz feldolgozni, hogy hajlamosak vagyunk bármit elhinni, és akár többféle házi módszert kipróbálni. De vajon jól tesszük-e? A pikkelysömörös bőr nagyon érzékenyen reagálhat a sérülésekre, sebekre, például vágásokra és horzsolásokra. Azon a területen, ahol megsérül a bőr, nagyobb valószínűséggel lángol fel a gyulladás. Igyekezzünk csökkenteni a bőr sérülésének esélyét, például válasszunk olyan cipőt, ami nem dörzsöli ki a lábunkat. Sérülés esetén azonnal kezeljük az érintett felületet, ne várjuk, hogy magától begyógyuljon.

Mit tegyünk, ha fellángolt a pikkelysömör?

A belső kiváltó okok közé tartoznak bizonyos fertőzések, gyulladásos megbetegedések, így a pszoriázis fellángolását okozhatja a torokgyulladás, a középfülgyulladás vagy a krónikus mandulagyulladás, ezeket a lehető leggyorsabban kezdjük el kezelni. Ha azt tapasztaljuk, hogy a pikkelysömör minden különösebb ok nélkül fellángol, kérjünk az orvosunktól egy teljes kivizsgálást. A szervezetünkben ugyanis látványos tünetek nélkül is elszaporodhatnak bizonyos kórokozók.

Az alkoholról és a cigarettáról régóta tudni lehet, hogy fokozzák a pszoriázisos epizódok számát és súlyosságát. Egyik tényezőnél sem tudták még megállapítani ennek pontos mechanizmusát, de ha visszafogjuk az alkoholfogyasztást , és a dohányzásról is leszokunk, akkor a pikkelysömör sem jelentkezik majd olyan erőteljesen.

Számos olyan gyógyszer is van, ami ronthatja a pszoriázisos betegek állapotát. Ezek közé tartoznak például a magas vérnyomás kezelésére felírt szerek, a nem szteroid gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók , az antidepresszánsok és a bipoláris betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek. Problémát okozhatnak bizonyos antibiotikumok, vírus- és gombaellenes szerek is. Mindenképpen egyeztessünk kezelőorvosunkkal mielőtt új gyógyszert kezdenénk szedni, ha pedig a pszoriázis fellángolását észleljük, jelezzük az orvosnak, így szükség szerint a gyógyszerváltás is szóba kerülhet.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: