Ennyire vigyáznak a bőrükre a fiatalok

A Z és az Y generáció tagjainak kikérdezése után megdöbbentő eredményt közölt az Amerikai Dermatológiai Akadémia.

Az 1980 és 2000 között született Y generáció és a 2000 és 2010 között született Z generáció, vagyis a 21-40 évesek körében végzett felmérést az Amerikai Dermatológiai Akadémia (American Academy of Dermatology, AAD) arról, hogyan kell megvédeni a bőrt a Nap káros UV-sugaraitól. Ez a két korosztály hangadó a divat terén, de volna hová fejlődnie az egészségét érintő kérdésekben, kommentálta az AAD közleménye, amit a Newswise is közzétett.

Az UV-sugárzás így károsítja a szemet Az UV-sugárzás káros következményeiről már több tanulmány is született. Most azonban a szemre gyakorolt hatására hívta fel a figyelmet egy magyar szakértő. Kattintson a részletekért!

A felmérésben a 18 éven felüli amerikai népességből ezer főt kérdeztek ki. A Z generációsok 71 százaléka és az Y generációsok 58 százaléka úgy gondolja (vagy nem tudja biztosan), hogy a napozással elért "alapszín" csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát - ez tévedés. Mindkét korcsoport fele vagy nem tudja, vagy nem hiszi el, hogy az árnyék megvéd az UV-sugárzástól.

Rengeteg tévhit él a fiatalok fejében

A Z generációsok 49 százaléka, az Y generációsok 48 százaléka úgy hiszi (vagy nem tudja biztosan), hogy a napozás biztonságos, amíg le nem ég az ember - ez a válasz is helytelen! A huszonévesek 46 százaléka, a harmincasok-negyvenesek 49 százaléka vélekedik úgy (vagy nem tudja biztosan), hogy a napozás egészséges - megint rossz a válasz.

Ijesztően keveset tudnak a napozás veszélyeiről a fiatalok. Fotó: Getty Images
Ijesztően keveset tudnak a napozás veszélyeiről a fiatalok. Fotó: Getty Images

A Z generációsok 42 százaléka, az Y generációsok 37 százalékának fogalma sincs arról, hogy a napozás bőrrákot okozhat. Előbbi korcsoport 43 százaléka, utóbbiak 37 százaléka arról számolt be, hogy 2020 folyamán volt olyan, amikor leégett a bőre napozás miatt.

Jóllehet ennek a két generációnak a korábbiaknál sokkal több lehetősége van információszerzésre a napsugárzás elleni védekezést illetően, mintha mégsem volnának tisztában az UV-sugárzás elleni védekezés alapjaival, és emiatt kockára teszik a hosszú távú egészségüket, áll a közleményben. A fiatalok azt gondolják, semmi sem árt nekik. Ráadásul az UV-sugárzás elleni védekezés nélküli napozás miatti bőrkárosodás, ráncosodás, pigmentálódás és rosszindulatú elváltozás csak későbbi életkorban jelentkezik. Az Egyesült Államokban a bőrrák a leggyakoribb rákos megbetegedés.

Jó tanácsok a bőr egészségéért

A szabadban töltött órák biztonságosak lesznek az AAD három jó tanácsát megfogadva:

  • a déli órákban a legerősebb a napsugárzás, ezért ilyenkor árnyékba kell vonulni;
  • ruházatunkkal is védjük a bőrünket: viseljük könnyű, de hosszú ujjú inget és hosszú nadrágot, széles karimájú kalapot, UV-sugárzás ellen védő napszemüveget, amikor csak lehetséges.
  • a napsütésnek kitett bőrfelületet védjük széles spektrumú, vízálló, legalább 30 faktoros napozó készítménnyel, és bőrünket kétóránként, illetve úszás után vagy erős izzadást követően újra kenjük be vele.

Az AAD szakértői is elismerik, hogy sokan szeretnének nyáron minél több időt a szabadban tölteni, illetve lebarnulni. Ám különösen a fiatalokra veszélyes, sőt, potenciálisan halálos kockázatú a napozás és a szoláriumozás. Ezek amúgy a bőrrák kialakulásának legkönnyebben kivédhető rizikótényezői a kutatások szerint.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)